Blu-ray: Železná lady vládne pevnou rukou i v domácím videu (recenze)

Blu-ray: Železná lady vládne pevnou rukou i v domácím videu (recenze)
Železná lady | The Weinstein Company.
blu-ray-zelezna-lady-recenze
FILM - 80%
Jeden z nejoslavovanějších titulů minulého roku, který se protlačil prakticky na všechny dostupné výroční ceny, je hereckým koncertem bezchybné Meryl Streep. Ta si ve snímku zahrála Margaret Thatcher, proslulou předsedkyni britské vlády, která byla pro své tvrdé jednání označována za železnou lady. Snímek se zaměřuje na její „podzim života“, do něhož jsou formou retrospektiv vkládány fragmenty z jejího mládí, vládnoucího období a následného úpadku, kdy byla nucena svou funkci předčasně opustit.
Přestože k tomu téma svádí, není Železná lady (2011) komplexním životopisným filmem, ani odrazem politické kariéry. Hlavní je portrét osamělé úspěšné ženy, jež se vloudila do "pánského klubu". Kdo tudíž toužil podrobněji nahlédnout do života slavné političky, ten má smůlu. Historie má ve filmu své místo, pro tvůrce je ale mnohem zajímavější žena, která si v pozdějším věku vyvažuje opuštěnost dialogy s mrtvým manželem.
Kdo chce vidět portrét velkolepé vládkyně, může jít o dům dál. Pro něho Železná lady není. Koho zajímá intimní pohled na téma „za úspěch se platí“, ten bude nejen spokojen, ale rovnou i dojat. Já spadám do druhé kategorie.
OBRAZ - 80%
Obraz Železné lady dokonale koresponduje s hlavní hrdinkou – podáním barev působí chladně, odtažitě, jako podzimní Londýn, kde zrovna řádí Jack Rozparovač. Jen čas od času ho rozzáří hřejivěji zabarvená retrospektiva či výraznější obleček. Blu-ray „nálady“ filmu prezentuje více než důstojně.
ZVUK - 80%
Přestože to nemusí být hned patrné, skrývá se v pozadí filmu řada drobných šumů a detailů, díky nimž i taková banalita, jako politická diskuze, může rozechvět vaši reprosestavu. Přirozeně vás zdejší zvuk nevystřelí na měsíc, ale to je vzhledem k charakteru filmu nejen pochopitelné, ale i žádoucí.

Trailer:

Železná lady
BONUSY - 40%
Zatímco zahraniční edice se může pochlubit sérií dokumentů, které dohromady zabírají více jak hodinu času, MagicBox nám dopřává pouhý střípek v podobě jednoho dvanáctiminutového pohledu za kulisy (je česky otitulkovaný). Dále se na disku nachází rozhovor s Meryl Streep, který je sice podnětný, ale působí jako hrubý materiál (= původně natočené nesetříhané video, kde se zpovídající vyznává, jak se mu film líbil a třetí hlas mu mimo obraz říká, co má dělat). I zde naštěstí platí, že nechybí české titulky.
CELEK - 70%
Železná lady nevychází na extra nabušeném disku, ale to se od MagicBoxu dalo čekat. Svůj nákup proto podmiňte tomu, zdali vám za těch pár stovek famózní Streep (a neméně úchvatný Jim Broadbent jako její muž) stojí.
Obraz: Obraz: 1080p 2.35:1, Zvuk: DTS HD Master Audio 5.1 anglicky, česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč
Blu-ray film Železná lady koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.