Retro recenze: Madagaskar 3 - zcela bez debat nejpovedenější díl série

Retro recenze: Madagaskar 3 - zcela bez debat nejpovedenější díl série
Madagaskar 3 | BontonFilm
Madagaskar 3
Madagaskar 3 | BontonFilm
Než přestanete číst, tak raději co nejrychleji napíšu, že Madagaskar je velmi příjemné překvapení a rozhodně nejlepší ze tří filmů, a to prakticky ve všech ohledech.
Rozhodně mnohem lépe vypadá. Vizuálním konzultantem filmu byl slavný kameraman Guillermo Navarro (Faunův labyrint / 2006) a některé scény mě téměř fascinovaly tím, jak byly vizuálně nadupané a zajímavé, včetně efektního použití 3D. Tvůrci už úplně rezignovali na nějaké zdání smysluplnosti nebo reality (a na kontinuitu s předchozím dílem), což je v tomto případě dobře, protože jim to umožnilo natočit scény, odehrávající se zcela mimo čas a prostor, v pestrobarevném limbu, kde neplatí fyzikální ani jiné zákony, a kde se může dít zcela cokoliv.

Dokonce se mi při záběrech Monte Carla, Říma nebo Alp chtělo hned sbalit kufry a na ta místa se vydat!
Zajímavé je, že hrošice a žirafák jsou odsunuti zcela na vedlejší kolej a místo nich přicházejí noví hrdinové, především skvělý ruský hardcore tygr, který miluje boršč, a dementní lachtan (nebo tuleň, pořád si je pletu). Děj je pochopitelně naprosto iracionální, ale v některých scénách jsou záblesky absurdní geniality, protože na filmu pracovali mj. i lidé, kteří natočili Mravenec Z (1998) nebo Fantastický pan Lišák (2009).

Trailer:

Hodně pomáhá i hudba Hanse Zimmera, která i při těch nejabsurdnějších scénách (tygr proskakuje kruhem o velikosti náprstku) epicky velkofilmově hřímá (ruské sbory!). Ale nejde jen o Zimmerovu hudbu, ale i o jeho adaptace klasické hudby a pop songů. Všechno to zní velice, velice dobře. Bohužel, na soundtrackovém albu z toho je jen malé torzo.
Madagaskar 3
Madagaskar 3 | BontonFilm
Dabing je velmi dobrý (tygrův ruský přízvuk je zachován výborně), ale raději bych samozřejmě slyšel Sachu Baron Cohena, Chrise Rocka a Frances McDormandovou. Dabing také způsobuje nekonzistence při písničkách, kdy například zebra zpívá jeden popěvek česky, a později zpívá tentýž popěvek ještě dvakrát, ale už anglicky
Madagaskar 3 je nejlepší "úplně nezávazná animovaná blbost" od Zataženo, občas trakaře (2009).
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE