Česká televize lámala rekordy, Nova a Prima nestačily s dechem na Micimutr a Bambitku

Česká televize lámala rekordy, Nova a Prima nestačily s dechem na Micimutr a Bambitku
Jiří Lábus a Miroslav Vladyka v Tajemství staré bambitky
Jan Čenský, Tereza Kostková
Tereza Kostková a Jan Čenský, královna Olivie a král Vilém v Tajemství staré bambitky | Česká televize
Co se stane, když jediný spravedlivý loupežník pověsí řemeslo na hřebík? Tajemství staré bambitky, výpravná pohádka o zamilovaném princi, který si musí zasloužit lásku prosté dívky a dokázat zároveň, že svému království umí vládnout spravedlivě a bez chamtivých rádců. Byla natočena letos v létě a své místo dostala ve vánočním programu. 
Tomáš Klus, Jana Janěková (I), Miroslav Vladyka
Z pohádky Tajemství staré bambitky. I další projekt Macharáčka a Gogely by se měl věnovat tomuto žánru. | Česká televize


Hlavní roli si zahrál idol mladších dívek, zpěvák a dnes i herec Tomáš Klus.
Tomáš Klus
Tajemství staré bambitky - Tomáš Klus (2011) | Česká televize
Pohádka vznikla v ostravském televizním studiu České televize. Nova ve stejném vysílacím čase pustila další českou pohádku, Jak se budí princezny z roku 1977, režiséra Václava Vorlíčka. Prima vsadila na zahraniční titul, Kouzelná chůva Nanny MCPhee z roku 2005. Ani jedna z televizí zatím sledovanost nezveřejnila.
Micimutr
Micimutr a dobré televizní animace | CinemArt


Na štědrý den kralovala opět Česká televize s další pohádkou pro celou rodinu Micimutr ( Mici asi podle koček a mutr z německého slova matka, čili Kočičí matka, nebo třeba honosněji Matka koček. Kde se ale vzala v pohádce touha poněmčit název ponecháváme na vaši fantazii.)

Každopádně se podařilo režisérovi Vítu Karasovi strhnout na svou stranu 2,266 miliónu diváků starších 4 let a to už je hezký úspěch, ba dokonce v dnešní době množství televizních kanálů výjimečný. 50% všech televizních diváků, kteří se právě nekochali dárky, či neposlouchali koledy, se dívalo na první program České televize.


Libuška Šafránková každopádně porazila sama sebe, pokud se dá o nějakém soutěžení vůbec mluvit. Micimutr byl prostě zajímavějším lákadlem, než obehraná, ale stále slavná, pohádka Tři oříšky pro popelku. Vedlejší role porazila hlavní a rok 1973 "prohrál" s premiérovým rokem 2011. Otázka je, zdali se Popelčina klasika už příští rok nevrátí na královský trůn českých pohádek a zda-li lze takto porovnávat úspěch nového a prověřeného díla. Marketingově a číselně asi ano. Kvalitu prověří čas.

Pokud bychom se řídili jen čísly, možná nastane konec nostalgiím, sázkám na jistotu a české televize budou více točit novou původní dramatickou tvorbu nejen v universálním balení pro děti, rodiče i seniory ?
Libuše Šafránková, Josef Weinzettel
Libuška Šafránková kraluje českým pohádkám i v menších rolích, jako v Micimutr. | CinemArt
Tři oříšky pro popelku (1973)  vysílané na Nově nakonec sledovalo "pouhých" 1,6 miliónu diváků, což je ale na téměř 40 let starou pohádku úctihodný výkon, zejména, když ji už všichni známe nazpaměť. V číslech to znamenalo 36% vánočních telekuků.
Televize Prima vsadila také na českou klasiku, tentokráte z roku 1954, Byl jednou jeden král. Bohužel, výsledky sledovanosti nejsou známy.

To že, česká klasika funguje, i když nová tvorba klepe na dveře svou zvědavostí, potvrdily kultovní rodinné Hřebejkovo Pelíšky, které i v pozdních hodinách si nenechalo ujít 1,763 miliónu diváků. Zde nostalgie vánočních dárků, jako byly oblíbené "důchodky", zabrala i letos.
Jaroslava Kretschmerová, Jiří Bartoška
Jiří Bartoška není králem jen na MFF Karlovy Vary. Zde po boku Jaroslavy Kretschmerové v Micimutr. | CinemArt
Česká televize vsadila na nové české filmy a to se jí také vyplatilo. Touha po původní české tvorbě stále kraluje domácímu televiznímu "trhu". Sláva. Jen nepodlehnout kvantitě před kvalitou.
 
A pokud byste si to ještě chtěli užít v kině, pak mezi lepší pohádky určitě patří zahraniční Kocour v botách, nebo Velká vánoční jízda. Snad příští rok ovládne česká pohádka i kina, stejně tak, jako ovládla letos televizní sklo CRT,  LED, LCD, plazmu, či promítačky.


Foto : press ČT