Matt Damon se pustil do amerického prezidenta

Matt Damon se pustil do amerického prezidenta
Herec Matt Damon (Agent bez minulosti / 2002, Dobrý Will Hunting / 1997) patřil během volební kampaně mezi největší zastánce amerického prezidenta Baracka Obamy. V posledním čísle magazínu Elle se ale do svého bývalého idolu ostře opřel.
"Mluvil jsem s několika lidmi, kteří s Obamou úzce spolupracovali, a jeden z nich mi řekl: Už nikdy nebudu věřit politikovi. Myslím si, že z dlouhodobého hlediska by byl lepší prezident, který by měl koule a kromě proslovů taky něco udělal."
Damonova kritika navazuje na slova, jimiž prezidenta USA, potažmo Demokraty, počastoval již letos v březnu v souvislosti s reformou školství.
"Nápad dávat dětem testy a vázat učitelské platy k jejich výsledkům je absurdní. Je to mechnaizovaný pohled na výuku, který nemá nic společného s vyšším cílem. Místo učení děti trénujeme."

Damonovo zklamání je obzvláště patrné poté, co se kandidujícího Obamy horlivě zastával v roce 2008 s nadějí, že se konečně zmírní sociální stratifikace americké společnosti.
"Bohatí dnes platí státu méně než kdykoliv předtím. Je extrémně nespravedlivé, aby lidé, kteří dostávají tolik, dávali zpátky tak málo. Mně rozhodně nevadí platit větší daně, pokud to znamená, že se nebudou seškrtávat programy jako je například podpora čtení mezi sociálně slabšími skupinami. Žijeme v nejlepší zemi na světě, je to opravdu takový problém platit o 6% víc na daních?"
Obrázek článku