Christian Bale se porval s čínskými vojáky

Christian Bale se porval s čínskými vojáky
Temný rytíř - Christian Bale | Warner Bros.
Herec Christian Bale (Dokonalý trik / 2006, Temný rytíř / 2008) je zdá se pochmurným ochráncem bezbranných i ve skutečném životě. Při příležitosti svého pobytu v Číně během natáčení filmu The Flowers of War (2011) se rozhodl navštívit nevidomého čínského právníka Chena Guangchenga, který si znepřátelil místní režim svými disidentskými aktivitami, zejména v oblasti ochrany osobních práv a svobod, a byl za své působení odsouzen k domácímu vězení.
Jakmile se Bale začal přibližovat k Chenovu domu, obklopila ho skupina čínských vojáků, a pokusila se mu zabránit ve vstupu. Potyčka nezůstala jen u slov, strkance se změnily v pěsti a herec se nakonec s kameramany CNN začal probíjet ke dveřím.
"Nepovažuju to za nějaký akt odvahy," řekl Bale CNN, "chci jen podpořit místní obyvatele, kteří se pravidelně snaží navzdory všem zákazům, fyzickým trestům a hrozbám uvěznění Chena navštívit."
Chen Guangecheng byl původně uvězněn v roce 2006 a odsouzen ke čtyřem letům vězení za "poškozování cizího majetku a podněcování davu". Světové organizace na ochranu lidských práv pak pobouřilo video z roku 2010, ve kterém Chena v jeho vlastním domě brutálně napadají čínští policisté.
Christian Bale
Temný rytíř - Christian Bale | Warner Bros.