Zemřel Jiří Hubač, skromný džentlmen a mistr slova

Zemřel Jiří Hubač, skromný džentlmen a mistr slova
"Jsem zaskočen, když tě po více než patnácti letech přátelství opustí člověk, který měl vždycky nadhled, byl tolerantní, objektivní a rád si vždy vyslechl názor druhých, než sám udělal předčasný úsudek," říká výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler.
Scenárista, dramatik a dramaturg Jiří Hubač, držitel Českého lva za scénář k Babímu létu, zemřel 27. září 2011. Bylo mu 82 let.
Vystudoval elektrotechnickou průmyslovku a v 50. letech začínal jako konstruktér, psané slovo ho ale lákalo víc. Stal se redaktorem časopisu Úřadu pro patenty a vynálezy Technická politika a počátkem 60. let stál u zrodu původní dramatické tvorby Československé televize. Ačkoliv byl považován za talent srovnatelný s Jaroslavem Dietlem, do žádných závodů s mnohem produktivnějším a populárnějším kolegou se nikdy nepouštěl. Spíš naopak. Pečlivě si vybíral látky i témata, nikdy nesloužil době, ani režimu, v popředí jeho příběhů vždy stáli lidé, většinou osamělí a pochybující, ale o to naléhavější a skutečnější.
zemrel-jiri-hubac-skromny-dzentlmen-a-mistr-slova-2
Po předčasné Dietlově smrti odmítl uvolněný piedestal krále seriálů. Zkušenost s Dobrou vodou a Sanitkou ho natolik vyčerpala, že po dalším příběhu na pokračování netoužil. Jeho nároky na sebe samého byly příliš velké, než aby dokázal chrlit jeden díl za druhým.
Mnohem zajímavější výzvou pro něj bylo divadlo. Hra Dům na nebesích, kterou napsal Jiřině Bohdalové na tělo, se stala v 80. letech v Divadle na Vinohradech obrovským hitem. Po listopadu 1989 okusil i filmové vody. V Učiteli tance zpracoval svůj vlastní příběh - krátce po druhé světové válce onemocněl tuberkulózou, která tehdy byla ještě smrtelnou nemocí; valnou perspektivu na přežití neměl, nicméně nakonec přežít přece jen dokázal. Příběh oligofreničky Fany psal znovu na tělo Jiřině Bohdalové, byl z toho pro ni Český lev. On sám se výroční filmové ceny dočkal až za Babí léto, příběh o osamělosti (nejen) stáří a síle neokázalé lásky. Ačkoliv to navenek nedával příliš znát, prožíval tehdy ohromné pocity vnitřního štěstí a velké životní satisfakce za všechnu práci, kterou udělal. Na další jeho skvělé scénáře se už peníze sehnat nepodařilo, ať už jde o volné pokračování snímku Všichni moji blízcí nazvané Anglická rapsodie, či strhující drama z dob občanské války v Jugoslávii Miss Sarajevo.
Poslední veřejné rozloučení s Jiřím Hubačem se uskuteční 6.října 2011 od 14:00 ve Strašnickém krematoriu v Praze.