Slavné propadáky: Sahara - nepovedený pokus Matthewa McConaugheyho o Indiana Jonese

Slavné propadáky: Sahara - nepovedený pokus Matthewa McConaugheyho o Indiana Jonese
Sahara | Paramount Network
Matthew McConaughey
Sahara
Sahara vychází ze série románů Cliva Cusslera o Dirku Pittovi. Přestože se knihy těší extrémní oblibě a prodalo se po celém světě takřka sto milionů výtisků, plátno Pittovi nikdy moc nepřálo. Poprvé to s ním filmaři zkusili v roce 1980 dobrodružným filmem Vyzvednutí Titanicu. Namísto hitu však došlo na jeden z největších propadáků historie (snímek stál 40 milionů a celosvětově vydělal pouhých 7). Takhle ztráta ale vypadá jako drobné zaváhání v porovnání s druhým filmovým pokusem Dirka Pitta, Saharou z roku z 2005 s Matthew McConaugheym v hlavní roli.
Penélope Cruz, Matthew McConaughey, Steve Zahn
Sahara
Studio Paramount v sílu předlohy hodně věřilo a vyhradilo proto na film štědrý stomilionový rozpočet na natáčení v exotických lokacích. Co se mohlo pokazit? Čtvrtý filmový Indiana Jonese byl v nedohlednu, lidé prahli po dobrodružství a Pitt měl fanoušky po celém světě. Byla to sázka na jistotu.
Dirka Pitta měl nejdříve ztvárnit Hugh Jackman. Po útocích na WTC byla produkce filmu odložena a Jackman musel od role odstoupit, neboť měl v novém termínu natáčení plno. Ve hře byla řada zkušených akčních matadorů - Sylvester Stallone, Bruce Willis, Tom Cruise – studio ale raději vsadilo na méně okoukaného McConaugheyho, který měl sérii dodat mladistvou energii.

Trailer:

Ani na pozici režie nebylo úplně růžovo. Původně angažovaný Rob Bowman (Akta X) se nedokázal se studiem dohodnout na tom, jak by měl snímek vypadat. Po nějaké době proto pro tvůrčí neshody raději z projektu vycouval a na jeho místo nastoupil debutant a syn šéfa studia Disney Breck Eisner. To se ukázalo jako fatální chyba. Eisner coby nováček nedokázal podívané dodat patřičnou dynamiku a co víc, neuměl správně nasměrovat vývoj scénáře, který se doslova utopil v klišé a laciných dějových kličkách.
Matthew McConaughey
Sahara
Nejhůře to nesl autor předlohy Cussler, jenž spolupracoval na scénáři jako odborný konzultant. Po neúspěšné premiéře Cussler zažaloval několik producentů za to, že mu prý úmyslně lhali, zatajovali informace a blokovali jeho snahy zasahovat do výsledného díla. Těžko říct, kde leží pravda, faktem ale zůstává, že snímek Cusslerovu vynikající předlohu připomíná jen velmi okrajově.
William H. Macy, Matthew McConaughey
Sahara
Ve výsledku (i s propagací) stála Sahara ohromných 241 milionů dolarů. Když si z celosvětových kin odnesla pouhých 119 milionů a poměrně slabé kritiky, bylo jasno: Dirk Pitt jde opět k ledu. Z potencionální letité série se stal jedináček, který studiu prodělal hodně peněz. Inu, některým knižním hrdinům holt plátno nepřejme.
Není se čemu divit, že Sahara pohořela. Namísto očekávaného strhujícího dobrodružství byla spíše jakousi nevzrušivou reklamou na lákavá exotická letoviska a to je asi tak všechno. Škoda, že snímek nedostal na starost zkušenější režisér. McConaugheymu role Dirka Pitta jednoznačně sedla.