Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy

Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy
recenze-muzi-kteri-nenavidi-zeny-4
Zapomeňte na Joanne Rowlingovou i Dana Browna! Milovníci knih po celém světě se momentálně kládní docela jinému jménu - Stiegu Larssonovi (1954-2004), švédskému novináři a spisovateli, odpůrci pravicového extremismu, který zemřel pouhých čtrnáct dní po té, co předal svoji trilogii Milénium nakladateli. Stal se z ní světový bestseller.
A se stejnými ambicemi nyní vstupuje na plátna kin i filmová adaptace prvního dílu, film Muži, kteří nenávidí ženy.
Vanger vs. Vanger?
recenze-muzi-kteri-nenavidi-zeny-3
Investigativní novinář Mikael Blomkvist tvrdě narazil. Před soudem nedokázal doložit důkazy k jednomu ze svých tvrzení, takže co nevidět bude muset nastoupit tříměsíční trest odnětí svobody. Ještě předtím ale přijímá nabídku starého pana Vangera a pustí se do objasňování čtyřicet let starého záhadného zmizení Vangerovy neteře Harriet, půvabné nenápadné dívky, která pro někoho z rodiny asi představovala příliš velké nebezpečí, proto ji „odstranil“ či nechal „odstranit“.
Účinnou pomocnici Mikael nachází ve svérázné milovnici tetování a piercinguLisbeth Salanderové, pro kterou není žádný systém nerozlousknutelný a která se momentálně potýká se slizkou úlisností svého opatrovníka.
Čím blíž ovšem pečlivě skrývaným tajemstvím Mikael s Lisbeth budou, tím větší nebezpečí jim bude hrozit...
536 stran? Za dvě a půl hodiny!
recenze-muzi-kteri-nenavidi-zeny-5
Jestli je něco z filmu víc než zřejmé, pak je to fakt, že tvůrci měli před sebou ohromnou hromadu materiálu a že se pokoušeli fanoušky knihy příliš nenaštvat. Více než pětisetstránkovou knihu nakonec vecpali do dvou a půl hodin. Ačkoliv byla pečlivost a ohleduplnost dánského režiséra Nielse Ardena Opleva maximální, bojím se, že milovníci literární předlohy si budou i tak stýskat, co všechno zjednodušil či úplně vynechal. Možná byl na místě přístup přesně opačný, odvážnější, který by myslel víc na výsledný film než na knižní předlohu. Drobnější dějové epizody mohly být zcela odvrženy, což by dovolilo posílit atmosféru snímku. Ačkoliv totiž seversky studená krajina do značné míry určuje nevlídně-mrazivou náladu filmu, mohla přece jen sehrát (stejně jako třeba v Insomnii) ještě výrazně tísnivější a naléhavější roli.
recenze-muzi-kteri-nenavidi-zeny-2
V čem se naopak Oplevovi beze zbytku daří je krutost příběhu, před kterou v žádném okamžiku na rozdíl od celé řady hollywoodských vyprávěnek neuhýbá. Především díky tomu nejsou Muži, kteří nenávidí ženy univerzální omyvatelnou hračkou pro každého, ale kousavě štiplavým břemenem nutícím diváka aspoň na chvíli přemýšlet o fungování leckterých mechanismů tohoto světa. 
Šifra mistra Mikaela
Divákovi neznalému předlohy mohou Muži, kteří nenávidí ženy připomenout Šifru mistra Leonarda či Anděle a démony. Oproti rozklíženým pohádkám režiséra Rona Howarda (a spisovatele Dana Browna) má Oplevova adaptace Larssonova bestselleru ale hned několik výhod: Temně pravděpodobný půdorys celé zápletky, syrovější a tudíž působivější aranžmá a především mnohem zajímavější hlavní hrdiny. Zatímco Mikael Blomqvist v podání Michaela Nyqvista ještě nese jistou hanksovskou dvojlomnost muže, který pod fádním exteriérem skrývá  železnou vůli a silné charisma, hackerka Lisbeth v podání Noomi Rapace představuje nezapomenutelnou studii káčatka svíraného zlem zevnitř i zvenku, které se navzdory všemu a všem nakonec dokáže postavit na vlastní nohy jako zdravě sebevědomá dospělá ženská.
Hodnocení: 85 %