Lidice: Nemocnou Nellis nahradí režisér Nikolaev

Lidice: Nemocnou Nellis nahradí režisér Nikolaev
Lékaři jí zakázali točit
"Film o Lidicích jsem se rozhodla točit, protože věřím, že by měl vzniknout," uvedla Alice Nellis. "A z téhož důvodu teď, když mi akutní borelióza a neurologické problémy na nějaký čas brání pracovat, předávám režii Petru Nikolaevovi. Je důležitější, aby se film dostal do kin, než že bych ho nutně musela točit zrovna já," vzkázala režisérka a prostřednictvím producenta popřála novému štábu hodně štěstí a sil.
"Když jsem zjistil, že Alici nemoc neohrožuje přímo na životě, uklidnil jsem se a společně jsme začali přemýšlet, jak dál," popisuje svoji první reakci Adam Dvořák. "Krátkodobý odklad natáčení by vzhledem k režisérčinu stavu nic neřešil, dlouhodobý odklad jsme si nemohli dovolit, protože by se nám rozpadlo financování projektu." Začali tedy hledat nového režiséra a nakonec se rozhodli oslovit právě Petra Nikolaeva, režiséra filmů Báječná léta pod psa, Kousek nebe, ...a bude hůř! a Jménem krále.
Nikolaev bude myslet na svého dědu i syna
Nikolaev přiznal, že na knihu Nokturno, v níž Zdeněk Mahler popisuje osud Lidic, měl spadeno už před lety, hned jak vyšla. "Celá věc ale nakonec zapadla, v o to větším šoku jsem byl, když mi Adam zavolal a celý projekt se ke mně obloukem vrátil," přiznává třiapadesátiletý tvůrce. Trochu se bál scénáře, "protože scénář je základ všeho", nakonec se ale ukázalo, že to byly obavy zbytečné. "Alice látku pana Mahlera obohatila přesně o ten ženský pohled, který látka potřebovala, aby mohla vyznít naplno. Rozhodně proto nechci měnit vyznění scénáře ani jeho parametry, snad se jen pokusím být víc obrazovější, než zamýšlela Alice," říká Nikolaev.
Zatímco herecké obsazení Nikolaev "z 90 % akceptoval", na místě kameramana došlo ke změně. "Vladimíra Smutného si hluboce vážím, ale chci točit na dvě kamery, protože tento systém práce podle mě umožňuje hercům dělat daleko intenzivněji, takže nakonec jsem se domluvil na spolupráci s Antoniem Riestrou," vysvětluje režisér.
Natáčet se začne 26. července. Po třiceti dnech hlavního natáčení se štáb znovu sejde na deset dnů na podzim, přičemž dalších devět natáčecích dnů zůstane vyhrazeno scénám na sněhu.
Slavnostní premiéra filmu proběhne 9. června 2011, ve chvíli, kdy nacisté před šedesáti lety obklíčili do té doby zcela neznámou středočeskou obec s úmyslem zcela ji srovnat se zemí. Jejich běsnění zaplatilo životem 192 mužů, 60 žen a 88 dětí.