Největší nevyužitá příležitost? Zrušený crossover Batmana a Indiana Jonese

Největší nevyužitá příležitost? Zrušený crossover Batmana a Indiana Jonese
Indiana Jones / Batman | Lucasfilm Ltd.
Batman a Indiana Jones bezpochyby patří mezi nejikoničtější postavy všech dob. A kdyby se historie psala jinak, existovali by ve stejném vesmíru. Podle zkušeného spisovatele a výtvarníka Howarda Chaykina v jedné době společnosti Lucasfilm, Dark Horse a DC Comics zvažovaly vytvoření komiksového crossoveru, v němž by se tyto dvě fiktivní legendy setkaly.
Howard Chaykin má za sebou čtyřicetiletou kariéru v komiksovém světě, v němž se prosadil díly jako American Flagg! a předělávkami The Shadow a Blackhawk. Je pochopitelné, proč byl právě Chaykin zvolen pro týmovku Batmana a Indiana Jonese. S netopýřím mužem má totiž bohaté zkušenosti. Poprvé postavu kreslil v roce 1974 pro Detective Comics a od té doby vytvořil řadu dnes již klasických příběhů s Batmanem. Současně také krátce pracoval na Indiana Jonesovi, když v 90. letech nakreslil šesté číslo marvelovského komiksu The Further Adventures of Indiana Jones a následně pro tuto sérii vytvořil řadu obálek. Oba hrdiny měl tedy takzvaně v ruce.
Michael Keaton
Batman | 1989 Warner Brothers
V rozhovoru pro Indycast v roce 2012 Chaykin prozradil, že byl někdy v letech 2009 – 2010 najatý, aby nakreslil crossover mezi Indym a Batmanem. Dle jeho slov mělo jít o čtyřdílnou sérii, přičemž příběh se měl odehrávat v roce 1939 a týkal by se Indyho vyšetřování zpráv o záhadné postavě s netopýřími křídly, která straší v Gotham City. Dále mělo jít o poměrně klasickou komiksovou týmovku. „V prvním díle by Indiana Jones pátral po té záhadné netopýří bytosti a nakonec by se s ní spojil kvůli nějakému problému,“ uvedl Chaykin, který byl do projektu zapálený a velmi se těšil na jeho realizaci.
Spojení postav by bezpochyby mohlo vést k řadě zajímavých zápletek. Stačí si představit různé scénáře Indyho setkání s legendárními Batmanovými záporáky (například by mohl s Catwoman v rámci vykrádání nějakého místa soupeřit o vzácný artefakt). A jak ukázal crossover Batmana se Želvami Ninja, podobné nezvyklé spojení rozhodně může fungovat.
Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles
Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles | Warner Bros.
Z odvážného nápadu ale nakonec bohužel sešlo. Proč? To ani sám Chaykin neví: „Ztroskotalo to z mnoha důvodů, z nichž žádnému úplně nerozumím.“ Není překvapivé, že se společnosti nakonec na výsledném produktu ve své době nedohodly. Přeci jen spojení velkých značek je vždy ošemetné. Je to nicméně škoda, protože tehdy bylo podobné spojení ještě možné. Dnes Indiana Jones patří Disneymu, kdežto filmové hrdiny ze stáje DC drží konkurenční Warneři. Na jejich crossover tak nejspíš už nikdy nedojde.

Kinolog: Která postava z Lásky nebeské je nejhorší? A co je na tom filmu vlastně romantického?

Jeden z nejoblíbenějších vánočních filmů obsahuje devět hlavních příběhů. Každý je problematický trochu jiným způsobem. Tento videorozbor neberte jako projev nenávisti, ale spíš jako pobavené pozorování věcí, co jsou pod povrchem.