Chlad v královské rodině. Harry a Meghan stále v dokumentu v nabídce Netflixu

Chlad v královské rodině. Harry a Meghan stále v dokumentu v nabídce Netflixu
Harry a Meghan | Netflix
Harry a Meghan
Harry a Meghan
54%
Harry a Meghan
Liz Garbus, režisérka ceněných snímků What Happened, Miss Simone? a Přízraky z Abu Ghraib, ve svých filmech často připomínala případy bezpráví, silné lidské příběhy a hudbu. Harry a Meghan na to ale kvalitou nenavazují. Tak daleko jako křiklavé a často lživé titulky bulváru, proti kterému bojují, nezajdou. Naopak, je překvapivé, jak zdlouhavý, často banální a nenápaditý seriál vznikl.
Když se ale člověk seznámí se zákulisím, dojde mu, že jinak to ani být nemohlo. Harry a Meghan s Netflixem uzavřeli smlouvu za 100 milionů dolarů, v rámci jejíhož plnění budou sebe i své děti prezentovat v různých pořadech. Z těchto důvodů natáhli aktuálně uváděnou sérii k šesti hodinám, kde se především mluví, sedí, vzpomíná a prostříhává na fotografie z různých sociálních médií.
Série nepostupuje chronologicky, začíná záběrem na Harryho, který si uprostřed pandemie covidu začne vést videodeník, je v americkém vyhnanství a vzpomíná na to, jak jeho vztah s Meghan začal. Ti, co páru fandí, budou spokojení. Autorka jim předkládá nebulvární verzi červené knihovny, archivní fotky i dotáčený rozhovor, kdy Harry a Meghan vzpomínají na to, jak se na dálku dávali dohromady.
Meghan Markle, Prince Harry Windsor
Harry a Meghan | Netflix
Ostřejší ponor následuje ve vzpomínkách na Harryho matku, princeznu Dianu, která byla první v britské královské rodině pokoušející se změnit vztah a přístup k bulváru a která otevřeně hovořila o dříve zapovězených tématech. Harryho budoucí žena Meghan je s ní často srovnávaná, například proto, že pochází z obyčejné americké rodiny a věci si dělá po svém. Z řady scén však působí naprosto mimo realitu, aby americká herečka Meghan Markle neměla před vstupem do britské královské rodiny s bulvárními médii a slávou žádné negativní zkušenosti.

Pragmatický vztah k britským bulvárním médiím

Hlavní spor, který zapříčinil, že se Harry a Meghan nedlouho po svatbě (rok 2018) vzdali života v rámci královské rodiny, spočívá v pragmatickém vztahu k britským bulvárním médiím. Chod královské rodiny je placený z peněz daňových poplatníků, kteří mají tím pádem právo na informace o tom, co se v jednotlivých palácích mezi rodinnými příslušníky děje. Bulvár tlačí na kanceláře jednotlivých členů rodiny, vyměňuje si informace, hraje hru. Jenže co když ji někdo (v tomto případě Meghan) nechce hrát podle zajetých pravidel?
„Lži jsou jedna věc. Na to jste v této rodině tak nějak zvyklí. Ale to, co prováděli Meghan, bylo vážně přes čáru,“ rozčiluje se ve čtvrté epizodě seriálu Harry. Vzpomíná na to, jak k médiím přistupovala jeho matka, která v autě brečela, ale přemohla se a za pár vteřin už zářila před blesky fotoaparátů a dělala, že je vše v naprostém pořádku.

Trailer: Harry a Meghan, pokračování

Harry a Meghan
V případě Meghan britský bulvár upozorňoval na její afroamerický původ (bylo to pokrytectví, Anglie v minulosti kolonizovala například Jamajku), rodina pro média inscenovala oznámení zásnub, které ale mělo působit jako mimořádně spontánní a autentické. Meghan se řídila protokolem a čím dál víc se zmenšoval její životní prostor. Vše se vyhrotilo takovým způsobem, že vévodkyně ze Sussexu přemýšlela kvůli bulváru a přehlíživému chování královské rodiny o sebevraždě.
Bulvár například vyeskaloval vztah mezi Meghan a Kate, manželkou Williama, když nejednou naznačil, že Meghan je všude a zastínila celou královskou rodinu. „Reagoval jsem jako princ Harry, ne jako manžel Harry. Vždycky mě učili, že se mám víc starat o to, co si o nás lidé pomyslí... Když si na to vzpomenu, nenávidím se za to,“ kál se Harry. V paláci Meghan nedovolili vyhledat profesionální pomoc. Prý se s tím v minulosti každý vyrovnal, proč by nemohla ona?

Vášeň pro hudbu

Jaká lze na sérii Harry a Meghan najít pozitiva? Ti, co o to stojí, nahlédnou do soukromí vévodského páru. Režisérka má navíc spolu s Meghan vášeň pro hudbu, takže se dočkáme parádních soulových kousků. Člověk zapřemýšlí o tom, co je to vyvolenost, že v jistých situacích a životním koloběhu nedohlédneme celek. Harry a Meghan občas působí mimořádně autenticky a spontánně (společné procházky v přírodě, situace po porodu prvního syna, řešení některých krizových momentů), jindy strojeně a nuceně (interview s režisérkou nebo scéna terapeutického sezení, která byla hodně na sílu a zbytečná). Z dokumentu nicméně vyplývá, že se ti dva milují.
Meghan Markle
Harry a Meghan | Netflix
Režisérka upozorňuje na děsivou přezíravost, uzavřenost a zakonzervovanost britského paláce, který jako by zastydl někde v 90. letech minulého století ještě s Margaret Thatcher (používání sociálních sítí a nových médií s tím nesouvisí). Tvůrci se například pozastavují nad tím, jak si mohla královská rodina nechat ujít příležitost mít v Meghan vyslankyni v Commonwealthu.
Člověka nicméně zarazí dvě věci: proč je královská rodina a vše dějící se kolem ní stále takovým fenoménem (i samotný fakt, proč vůbec ještě existuje) a proč je tolik vyhraněných kritiků Harryho a Meghan, kteří si jen chtějí žít po svém. Z Meghan dělají zlatokopku a z Harryho chudáka, který se nechal emancipovanou Američankou zcela pohltit. Pravdu se ale nedozvíme, tu zná, jak v dokumentu prozrazuje Harry, pouze on a členové královské rodiny. Velká hra může začít. Bulvár se přiživí a vánoční svátky zřejmě minimálně v královské rodině nebudou úplně ideální.
30%
Série nepostupuje chronologicky, začíná záběrem na Harryho, který si uprostřed pandemie covidu začne vést videodeník, je v americkém vyhnanství a vzpomíná na to, jak jeho vztah s Meghan začal. Ti, co páru fandí, budou spokojení. Autorka jim předkládá nebulvární verzi červené knihovny, archivní fotky i dotáčený rozhovor, kdy Harry a Meghan vzpomínají na to, jak se na dálku dávali dohromady.
Lukáš Král
Lukáš Král