Sváteční filmové speciály: U vánočních Star Wars si publikum přálo oslepnout, Strážci Galaxie na to jdou nyní důmyslněji

Sváteční filmové speciály: U vánočních Star Wars si publikum přálo oslepnout, Strážci Galaxie na to jdou nyní důmyslněji
Strážci Galaxie: Sváteční speciál | Disney
Na Disney+ si můžete od 25. listopadu pustit nejnovější dílo ze série MCU, která tím definitivně dospěla k vyvrcholení své čtvrté fáze. Strážci Galaxie: Sváteční speciál zpestřují americké díkůvzdání a tuzemský začátek adventu krátkým příběhem o oblíbené nesourodé partě, na niž také dolehne vánoční nálada. Mantis (Pom Klementieff) a Drax (Dave Bautista) se vydávají na Zemi vyhledat a unést Kevina Bacona, aby Peteru Quillovi alias Star Lordovi (Chris Pratt) dopřáli setkání s jeho ikonou.

Kam až sahá popkultura a symboly

Strážci Galaxie se už od prvního dílu popkulturou inspirují. Quill vyřídil záporáka Ronana tím, že odvedl jeho pozornost tancem. Vlněním v bocích zachránil den podobně jako Ren McCormack, jehož si Kevin Bacon zahrál v kultovním muzikálu Footloose. Čtyřiašedesátiletý americký herec byl zmiňovaný také při prvním setkání Strážců s Thorem v Avengers: Infinity War a nicnetušící Star Lordovi parťáci jej považovali takřka za pozemské božstvo. „Je Kevin Bacon vůdce Země, nebo jen většiny lidí?“ ptá se Drax, když vyráží s Mantis hledat do ulic Los Angeles Bacona.

Trailer: Strážci Galaxie: Sváteční speciál

Strážci Galaxie: Sváteční speciál
Vynecháme-li nutné orámování v podobě úvodního a závěrečného muzikálového vystoupení, děj speciálu zabere sotva třicet minut. Drax a Mantis přepadnou Bacona v jeho domě, kde po nákupu dárků zrovna sleduje jakousi vánoční klasiku. Chová se jako ideální sváteční typ a příkladná hlava rodiny. Oba mimozemšťany považuje za zločince v kostýmech a Mantis ho musí zhypnotizovat. V tomto stavu ale Bacon prozradí, že hrdiny ve skutečnosti pouze hraje.
Quill si ale podle přátel zaslouží poznat Bacona jakožto dokonalého hrdinu z Footloose, na což herec nakonec přistoupí. V životě Star Lorda, konkrétně během jeho dospívání na Zemi, vždy zastával důležitou pozici právě jako symbol stříbrného plátna. Když předváděl ikonické choreografie, roztancoval i Quillovu dětskou duši a vtiskl mu životní filosofii, s níž porážel i galaktické zloduchy.

Ke komu vlastně vzhlížíme?

Stejné je to i s marvelovskými superhrdiny, do jejichž postav se projektují a u různých příležitostí převlékají miliony obyčejných lidí. Jak ale čerstvě varoval Quentin Tarantino v podcastu 2 Bears, 1 Cave, herce a herečky proslavené komiksovými rolemi nelze řadit mezi filmové hvězdy. Show si pro sebe totiž kradou smyšlení hrdinové a hrdinky, kdežto jejich představitelé se soukají do kostýmu a odříkají vzletné hlášky.
Strážci Galaxie: Sváteční speciál
Strážci Galaxie: Sváteční speciál | Disney
Také nad touto problematikou se sváteční speciál Strážců Galaxie vtipně zamýšlí, když Bacona, jenž se o Vánocích chová jako každý druhý, konfrontuje s jeho popkulturním odkazem a tím, co symbolizuje. Herci mají podobně jako superhrdinové či jiné vlivné fiktivní postavy to štěstí v neštěstí, že se stávají veřejným majetkem, který by jejich obdivovatelé nejraději viděli na svém prahu s dárkovou mašlí. Podobně jako Vánoce jsou symbolem, jenž nám může život zlepšit, pokud si z něj vezmeme to správné.

Lepší než Star Wars, ale moc přízemní

Škoda, že Gunn se tentokrát držel při zemi a základní premisu nepozvedl větším množstvím humoru a vynalézavější akce. Větší část příběhu na cizí planetě vypadá jako laciný ateliérový reunion v Saturday Night Live. Naháněná Kevina Bacona nudí a místy i prudí plochými dětskými vtípky. Scéna předání nezvyklého dárku je oproti tomu zábavná a vtipně rozčísne zmíněné dilema hvězdných idolů – zhypnotizovaný herec se na Quilla usmívá a obejme ho jako dobrý vzor, po odeznění hypnózy se dá před divnými únosci okamžitě na útěk.
Galaktičtí ochránci novodobé filmové éry tak svou vánoční šichtu zvládli o poznání lépe než onehdy hrdinové Star Wars, kteří ke štědrovečernímu stolu usedli krátce po fenomenálním úspěchu Nové naděje roku 1977. Tehdy šlo o nekonečně bizarní přenesení svátečních tradic a atmosféry do galaxie ovládané mystickou Silou. George Lucas se od něj předem distancoval a publiku při sledování krvácely oči.
Strážci Galaxie: Sváteční speciál
Strážci Galaxie: Sváteční speciál | Disney
Tentokrát se sice také nevyhneme křečovitosti barviček, pěveckých čísel a triviálních mouder, ale James Gunn se alespoň pokusil podchytit a převrátit to, co hrdinové stříbrného plátna symbolizují. A kdy jindy tak učinit než s blížícími se Vánocemi, kdy lidé častěji usedají k televizním obrazovkám a mentálně se na čestné postavy napojují s dvakrát větší intenzitou.
hodnocení: 65 %

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.