Top kina ČR: Budařův Mamánek smetl všechny, skladatele Myslivečka i Black Adama!

Top kina ČR: Budařův Mamánek smetl všechny, skladatele Myslivečka i Black Adama!
Princ Mamánek | BontonFilm
5. ÚSMĚV (USA)
Úsměv
tržby 1 milion 946 tisíc Kč / návštěvnost 10 537 diváků / 42 kina
Celovečernímu hororovému debutu režiséra Parkera Finna se mimořádně daří. V rámci českých kin se promítá pátý víkend a stále je mezi pěticí komerčně nejúspěšnějších titulů. Celkově vidělo duchařskou lekačku přes 74 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 13 milionů korun. Celosvětově má Úsměv na kontě 185 milionů dolarů, přičemž stál 17 mega (BoxOfficeMojo).

4. ŠOUMEN KROKODÝL (USA)
Šoumen krokodýl
tržby 3 miliony 521 tisíc Kč / návštěvnost 21 693 diváci / 159 kin
Rodinný film Šoumen krokodýl vznikl podle knižní předlohy Bernarda Wabera pojednávající o ještěrovi Lyleovi, který zpívá, miluje koupele a kaviár. Ačkoli u nás kniha v češtině nevyšla, vyrazilo na rodinný snímek kombinující animovaného krokodýla a herce solidní návštěva. Celosvětově má Šoumen krokodýl na kontě 50 milionů dolarů, přičemž přes 32 mega si odnesl z domovských Spojených států (BoxOfficeMojo).

3. ZA VŠÍM HLEDEJ ŽENU (Česká republika)
Marek Vašut, Alžbeta Stanková, Zlata Adamovská
tržby 3 miliony 765 tisíc Kč / návštěvnost 21 771 divák / 144 kina
Hana Vagnerová podléhá Marku Vašutovi v romantické komedii Miloslava Šmídmajera. Film je v českých kinech necelé dva týdny a prozatím ho vidělo 67 tisíc divaček a diváků, tržby činí 11 milionů korun. Pro srovnání, na výpravný životopisný snímek Il Boemo s Vojtou Dykem v hlavní roli přišlo za stejnou dobu pouhých 31 tisíc divaček a diváků, tržby snímku s rozpočtem 140 milionů korun činí necelých pět milionů.

2. BLACK ADAM (USA)
Black Adam
tržby 4 miliony 214 tisíc Kč / návštěvnost 21 924 diváci / 108 kin
Komiksový Black Adam s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli jen těsně předběhl romkom s Vagnerovou a Vašutem. Oproti premiérovému víkendu klesl zájem o tenhle DC origin o 33 procent. Za necelé dva týdny má snímek na kontě 71 tisíc diváků a tržby 13 milionů korun. Komiksový spektákl vyšel tvůrce na téměř 200 milionů dolarů, celosvětově utržil čtvrt miliardy a ve výsledku bude rád za 500 mega. Nevýhodou je fakt, že Black Adama nikdo moc nezná, což nezachrání ani jeden z nejplacenějších herců současnosti Dwayne Johnson.

1. PRINC MAMÁNEK (Česká republika)
Princ Mamánek
tržby 6 milionů 126 tisíc Kč / návštěvnost 41 535 diváků / 229 kin
Budařova netradiční pohádka o nedospělém princi ovládla s přehledem žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin. Jan Budař měl coby debutující režisér ambici přinést publiku pohádku s psychologickými prvky a motivacemi. Dle dostupných recenzí se mu sice forma dost rozpadla, ale jisté sympatie se jeho prvnímu celovečernímu filmu upřít nedají. Princ Mamánek měl k dispozici nejvyšší počet kin, čemuž odpovídal též zájem publika. Co si o pohádce myslely děti, nevíme, je nicméně dost pravděpodobné, že Mamánek překoná v rámci tržeb a návštěvnosti jak komiksového Black Adama, tak biopic o populárním skladateli Josefu Myslivečkovi či romkom Za vším hledej ženu.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.