Tak už i nejklasičtější film historie dostává remake. Jméno režiséra vám asi nic neřekne

Tak už i nejklasičtější film historie dostává remake. Jméno režiséra vám asi nic neřekne
Čaroděj ze země Oz | Warner Bros.
Čaroděj ze země Oz je možná pojem hlavně v USA, ale o téhle třiaosmdesát let staré technicolorové pohádce jste určitě slyšeli i vy. Judy Garland je v ní tornádem přenesena z černobílého Kansasu do barvami zalité země „tam za duhou“ a společně s několika přáteli musí skoncovat s tyranií podlé čarodějnice. Ve své době sice ambiciózní snímek neměl úspěch a náklady se skoro nevrátily, ale od vynálezu a rozšíření televize si červené střevíčky protagonistky či ústřední melodie Over the Rainbow klestily cestu do srdce americké kultury.
A tam se vyhřívají dodnes, jak se v Karlových Varech pokoušel se svým dokumentem Lynch/Oz dokázat i režisér Alexandre O. Philippe. Podle něj je Čaroděj ze země Oz jednoduše nejcitovanějším a nejvlivnějším filmem americké kinematografie a inspiraci tímto dílem nalezneme nejen v mysteriózních snímcích Davida Lynche. Narativ založený na odtržení postav od bezpečí domova opravdu patří k těm nejvyužívanějším a heslo „there's no place like home“ (doma je doma) náleží k nejslavnějším frázím kinematografie stejně jako k běžným lidovým rčením.
tak-uz-i-nejklasictejsi-film-historie-dostava-remake-jmeno-rezisera-vam-asi-nic-nerekne
Čaroděj ze země Oz | Warner Bros.
Studio Warner Bros. se ale zřejmě rozhodlo přivábit k nesmrtelné látce novou diváckou generaci a připravuje moderní verzi, kterou napíše a natočí Kenya Barris. Osmačtyřicetiletý tvůrce seriálu Black-ish, který se vysílá už od roku 2014, je zatím známý hlavně jako scenárista. Na svém kontě má třeba Shafta se Samuelem L. Jacksonem, který navazoval na klasickou blaxploatační sérii, nebo druhou Cestu do Ameriky, uvedenou loni na Prime video. V postprodukci se rovněž nachází jeho celovečerní režijní debut You People, který napsal společně s hercem Jonahem Hillem. Ten si ve filmu také zahraje po boku Eddieho Murphyho nebo Davida Duchovnyho.
Barris má tedy dobrou výchozí pozici a vedle remaku Čaroděje ze země Oz chystá také životopisný snímek o komediální ikoně Richardu Pryorovi, předělávku sportovní komedie Bílí muži neumějí skákat nebo televizní show Entergalactic. Ta má být prvním pořadem svého druhu, je inspirovaná stejnojmenným hudebním albem oceněným Grammy a má „kombinovat prvky dospělé animace, hudby, módy a umění při vyprávění o moderní černošské lásce v ulicích New Yorku“. Tak ji popisuje web Deadline, který jako první přišel se zprávou, že Barris natočí modernizaci Čaroděje ze země Oz.
Cesta do Ameriky 2
Cesta do Ameriky 2 | Amazon Prime Video
Produkovat bude Barrisova společnost Khalabo Ink Society a budeme si muset počkat na další informace, které prozradí, zda půjde o věrný remake, nebo o kompletně odlišné formální uchopení zaměřené na současnou kulturu a publikum.

Kinobox: Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?

Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.