„Nikdy jsem nic podobného neviděl. Ohromující!“ Anthony Hopkins složil poklonu hereckému kolegovi za výkon v kultovním seriálu

„Nikdy jsem nic podobného neviděl. Ohromující!“ Anthony Hopkins složil poklonu hereckému kolegovi za výkon v kultovním seriálu
Anthony Hopkins | Getty Images 2015
Perníkový táta Hopkinse kdysi natolik nadchl, že se rozhodl hvězdě seriálu Bryanu Cranstonovi poslat dopis prostřednictvím agentury, která je oba zastupuje. Níže najdete zkrácenou verzi dopisu, jeho celé znění je zde.
„Vážený pane Cranstone. Právě jsem dokončil maraton sledování seriálu Perníkový táta – od prvního dílu první série. Celkem dva týdny (návykového) sledování. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Brilantní! Váš výkon v roli Waltera Whitea byl nejlepší herecký výkon, jaký jsem kdy viděl –⁠ vůbec.
V téhle branži je tolik kouře a nechutných keců, že jsem tak nějak ztratil víru v cokoliv, co se opravdu děje. Ale tahle vaše práce je velkolepá – naprosto ohromující. Co je mimořádné, je naprostá síla všech v celé produkci. Co to bylo? Pět nebo šest let? Jak se producentům (mezi nimiž jste i vy), scenáristům, režisérům, kameramanům... všem podařilo udržet disciplínu a kontrolu od začátku až do konce, je (to nadužívané slovo) úžasné.
Bryan Cranston
Bryan Cranston v Perníkovém tátovi | AMC
Co začalo jako černá komedie se zvrhlo v labyrint krve, destrukce a pekla. Bylo to jako velká jakobínská, shakespearovská nebo řecká tragédie.
Pokud budete mít někdy příležitost, vyřiďte můj obdiv všem, všichni předvedli mistrovské výkony. Děkuji. Taková práce je vzácná, a když se jednou za čas objeví jako v tomto epickém díle, obnoví důvěru... Tady v Malibu je skoro půlnoc a já jsem cítil nutkání napsat tento e-mail. Gratuluji a vyjadřuji hlubokou úctu. Jste opravdu skvělý herec. S pozdravem Tony Hopkins.“
Cranstona přirozeně dopis dojal a nadchl a udělal to jediné, co mu v tu chvíli dávalo smysl (a co bychom udělali asi my všichni): poslal ho svým kolegům z Perníkového táty. Ostatně, vlídná slova byla určená i jim. Bohužel kdosi poté, údajně Steven Michael Quezada (v seriálu hrál Gomeze), umístil celý dopis online, což zklamalo Hopkinse: „Nechtěl jsem, aby se o tom vědělo veřejně, ale to se dnes stává. Nemůžete otevřít pusu dřív, než se to dostane na internet. Odteď budu držet jazyk za zuby a nebudu psát lidem dopisy.“
Anthony Hopkins
Otec | Lionsgate
Jakkoli je Hopkinsovo zklamání pochopitelné, my jsme rádi, že se jeho slova dostala na veřejnost. Je hezké vidět, že i v herci jeho kalibru se stále umí ozvat fanoušek, který se nadchne pro seriál. A v době, kdy internetovým diskuzím často vládne zbytečně toxická atmosféra, jde i o inspirativní věc.
Perníkový táta je příběhem středoškolského učitele chemie, který umírá na rakovinu, proto se spojí se svým bývalým studentem, aby zajistil budoucnost své rodiny výrobou a prodejem pervitinu. Všech pět sérií je dostupných na Netflixu s českými titulky, takže pokud jste seriál neviděli, můžete nyní rest dohnat - ostatně je to na doporučení jednoho z nejlepších herců všechn dob.
Stejně tak naleznete v knihovně Netflixu prequel Perníkového táty, který se jmenuje Volejte Saulovi a má také podporu formou českých titulků.

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.