Indický dokument o „řezníkovi z Dillí“ představuje krvavé zločiny a alarmující postupy tamější policie

Indický dokument o „řezníkovi z Dillí“ představuje krvavé zločiny a alarmující postupy tamější policie
Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí (2022) | Netflix
Nová dokumentární minisérie od Netflixu Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí (Indian Predator: The Butcher of Delhi) přináší zcela nový a dosud neprozkoumaný pohled na indické prostředí. Jednak je způsob vyšetřování indické policie v porovnání se západními standardy neuvěřitelně laxní, druhak byl daný sériový vrah šílenec, jehož se bála celá vesnice, v níž strávil dětství, a tak se raději nikdo nikdy o ničem, co s mužem zažil, nezmínil. Sérii režíroval indický tvůrce Ayesha Sood, jenž má na svém kontě již řadu snímků jako je například Stories of the Newhood nebo Toughest Women in India.
Trailer:
Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí
Seriál nám představí běsnění sériového vraha jménem Čandrakant Jha. Ten zanechal v roce 2006 před věznicí v druhém největším indickém městě Dillí v košíku na ovoce lidské ostatky. Ten den zároveň na policejní stanici zavolal neznámý muž, jenž se policistům začal vysmívat, urážet je a v neposlední řadě je označil na neschopné. Policisté okamžitě informovali věznici a zjistili, že se nejednalo o žert, nýbrž o skutečný čin. Tělo muže nemělo hlavu, bylo pečlivě zabaleno, aby z něj nevytekla jediná kapka krve, a ke všemu zde tehdy neznámý viník zanechal dopis. I v něm se vysmíval policii, nabádal ji k tomu, aby jej našla a označil je za nespravedlivé a bezmocné.
V tomto dokumentu také následné pátrání policie působí jako jeden velký pokus a omyl. V městě Dillí je denní rutinou nalezení zhruba osmi lidských těl. Ta jsou po dobu tří dnů skladována v márnicích, kde se o ně mohou lidé, kteří někoho postrádají, přihlásit. Pokud se ale tak nestane, jsou těla zpopelněna, případ je uzavřen a nikoho nenapadne, že ve městě může řádit vrah.
indicky-dokument-o-reznikovi-z-dilli-predstavuje-krvave-zlociny-a-alarmujici-postupy-tamejsi-policie-3
Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí (2022) | Netflix
Jeden z vrchních komisařů doslova řekl, že když není při zločinu někdo zastižený, tak se nestal a neexistuje. Jinými slovy, přepadnou vás v temné uličce a nikdo si toho zrovna v ten moment nevšimne? Pak nikoho nebude zajímat, co se vám stalo. Čandrakant Jha se policii vysmíval i z tohoto důvodu; nemyslel si, že jej budou se svým přístupem schopni chytit.
To se ale nakonec ukázalo jako omyl. Po necelém měsíci jej indická policie zadržela a zavřela do cely, kde se sériový vrah s čistým svědomím přiznal rovnou i k dalším vraždám. Nutno dodat, že o nich neměla policie ani tušení. Přesto se ale přiznal, protože se za ně nestyděl a byla to součást jeho hry. Tou chtěl poukázat na neschopnost a neprofesionalitu indické policie, což se mu částečně povedlo. Jeho případ se dostal i do zahraničních novin, kde nad ním tamější čtenáři jen kroutili hlavou. Nakonec byl Čandrakant Jha obviněn ze sedmi vražd, k několika z nich ale bohužel nebyly zajištěny důkazy. Časem však začala vyplouvat na povrch ještě horší pravda.
Podle svědectví jeho sousedů z vesnice, v níž vyrůstal, mohl mít Čandrakant Jha na svědomí až přes čtyřicet lidí. Svou perverzi projevoval již v raném mládí, když napadal své sousedy, unášel je a zašíval jim ústa, aby nemohli mluvit. Při tom všem je držel spoutané ve svém bytě, kam si zval přátele, fotil je s unesenými a tím se postaral o to, aby o tom nikdo z jeho návštěvníků, které následně pustil domů, veřejně nepromluvil. Byli by pak totiž považováni za komplice. V jiných státech by se to možná dalo vysvětlit, v Indii ale nikoli. Podle slov svědků, ale i z oficiálních policejních nahrávek, na nichž mluví sám Čandrakant Jha, se policisté nechovají úplně podle etických pravidel.
indicky-dokument-o-reznikovi-z-dilli-predstavuje-krvave-zlociny-a-alarmujici-postupy-tamejsi-policie-4
Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí (2022) | Netflix
Na bohaté nevztáhnou ruku, zatímco nad chudými se povyšují. Obírají je na ulicích bezdůvodně o peníze a považují je za spodinu. I to byl jeden z dalších důvodů, proč měl vrah na policii takový vztek a nenáviděl ji. Sám totiž jejich vliv jakožto obyvatel spodní vrstvy a živitel rodiny pocítil. A to nejen on, ale i jeho šestičlenná rodina, manželka a pět dětí. Jaké vlastně byly jeho motivy k vraždám? Vše to údajně začalo v době jeho dospívání, kdy byl vážně zraněn kluky z vesnice. Poté co se vyléčil chlapce pronásledoval a postupně povraždil. To mu prý podle slov jeho kamaráda z dětství otevřelo vrátka k tomu stát se jedním z nejzáhadnějších a nejbrutálnějších vrahů v Indii.
Podle slov jednoho z novinářů, který v dokumentu vystupuje, se Čandrakant Jha držel učení, které říkalo, že pokud zabiješ špatného člověka, nejedná se o zločin. Všechny jeho oběti shledal nějakým způsobem vinné; jedna byla zlodějem, jiná znásilňovala ženy, třetí člověk ho štval, protože si po sobě neumyl nádobí. Jednoduše řečeno, sám je odsoudil za jejich hříchy a tím, že je zabil, jim vlastně prokázal službu.
indicky-dokument-o-reznikovi-z-dilli-predstavuje-krvave-zlociny-a-alarmujici-postupy-tamejsi-policie
Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí (2022) | Netflix
Vrah je dodnes vězněný ve věznici v Dillí, kde si odpykává doživotí. Kolik přesně zabil lidí, zůstává neobjasněno, těla jeho obětí se totiž nikdy nepodařila nalézt. Svou přezdívku „řezník z Dillí“ získal proto, že těla obětí obvykle porcoval na několik kusů. Vždy jim odsekal hlavy, dále končetiny a přirození. Části poté rozházel po různých částech města, aby způsobil co nejvíce rozruchu.
Dokument je zpracovaný atraktivní a naučnou formou. Kromě toho, že zde uvidíte rozhovory s indickými vyšetřovateli, obyvateli vesnice či s jeho kamarády z dětství, budete moci vidět i řadu nahraných rekonstrukcí toho, co předcházelo zločinům, které Čandrakant Jha později napáchal. Stejně tak jsou zde i rekonstrukce toho, co se dělo krátce po jeho zatčení. To všechno snímku dodává jistý šmrnc a udrží si tak vaši pozornost. Navíc nehcybějí zachované televizní nahrávky a promítnuty vám jsou dokonce i fotografie obětí, které zachytil sám vrah.
indicky-dokument-o-reznikovi-z-dilli-predstavuje-krvave-zlociny-a-alarmujici-postupy-tamejsi-policie-2
Nejhorší sérioví vrazi v Indii: Řezník z Dillí (2022) | Netflix
Tento třídílný titul, jehož každá epizoda má kolem 40 minut, zobrazuje podle kriminalistky skutečný případ psychicky labilního muže, který se rozhodl vzdorovat indickému systému. A tvůrci to dokázali zachytit skvěle. V první epizodě jsou vám objasněny vraždy z pohledu policie, je zde zachyceno, jak probíhalo pátrání a následně dopadení. Druhý díl se týká primárně hlasových nahrávek Čandrakanta Jha, které nahrála policie během jeho výslechů a v nichž popisuje, jak své oběti zabil, kdy a proč. Ve třetím díle se poté tvůrci zaměřili na výpovědi lidí z jeho blízkého okolí, jak se jich jeho činy dotkly. Dokument vám poměrně rychle uteče a díky tomu, že zachycuje dění v Indii bez příkras, jej to od dalších dokumentů od Netflixu velice odlišuje a dělá zase o něco zajímavějším a více šokujícím.
Hodnocení: 70 %