Fenomén Stranger Things klepe na dveře. Co můžeme čekat od dosud nejdražší a nejvýpravnější série?

Fenomén Stranger Things klepe na dveře. Co můžeme čekat od dosud nejdražší a nejvýpravnější série?
Stranger Things | Netflix
Šest let po premiéře první řady je ze Stranger Things dávno obrovský fenomén. Mnozí jej přirovnávají k „zábavnímu parku amerických osmdesátých let“, retro seriál balancující na pomezí žánrů fantasy, hororu či komedie o dospívání triumfuje nejen laděním na nostalgickou vlnu. Tvůrci Matt Duffer, Ross Duffer a Shawn Levy na Netflixu zhmotnili charakterově květnatý a vysoce originální příběh o fiktivním městečku Hawkins, kde v osmdesátých letech dochází k trhlinám do jiného, značně temnějšího světa.
Projekt učinil hvězdy z teenagerských herců a hereček Millie Bobby Brown, Finna Wolfharda, Caleba McLaughlina či Noaha Schnappa, a navrch přivedl vyhlášené matadory Davida Harboura, Winonu Ryder nebo Matthewa Modineho. Zatím poslední třetí série dorazila na Netflix před třemi lety a výrobu té čtvrté, která má být předposlední, pozdržela hlavně pandemie koronaviru a s ní spojená bezpečnostní opatření.
Natáčení ale bylo náročné i z hlediska větších příběhových ambicí. Z trailerů už víme, že čtvrtá řada rozdělí děj minimálně do tří linií. Kromě návratu do Hawkinsu, kde zůstávají například Dustin, Mike či Lucas napospas novému děsivému antagonistovi jménem Vecna, se můžeme těšit také na kalifornské lokace, kam se přestěhuje Eleven společně s Bayerovými a novou mateřskou autoritu najde v Joyce v podání Winony Rider. Podíváme se ale také na ruskou Kamčatku, kde Sověti drží v zajetí přeživšího Hoppera a také nestvůrné demogorgony.
Stranger Things
Stranger Things | Netflix
Bratři Dufferové a Shawn Levy prý kontrolovali celou produkci rovným dílem, každý měl podle všeho na starosti jinou z linií, které se mají odvíjet v odlišných náladách. Zatímco v Hawkinsu nás tedy čeká mnohem více hororových prvků ve stylu Noční můry v Elm Street, kalifornská linka bude dle herců Eduarda Franca a Charlieho Heatona uvolněnější. V rozhovoru pro ScreenRant prozradili, že inspirací byla například teenagerská komedie Zlaté časy na Ridgemont High.
Herečka Sadie Sink, která od druhé série ztvárňuje postavu Max Mayfield, v rozhovoru pro tentýž web označila čtvrtou řadu za zdaleka nejbizarnější a „z jiného světa“. A byť měla na mysli výhradně příběh, podobné přirovnání by zatím sedělo i na koncept a délku série. Devět epizod si vyžádalo devět samostatných scénářů o celkových osmi stech stránkách, dva roky natáčení a tisíce trikových záběrů.
Délka celé série bude proti předchozím až dvojnásobná, přičemž každá epizoda potrvá přes hodinu (nejkratší má 63 minut) a finální devátý díl bude se dvěma a půlhodinou delší než většina marvelovek. Kompletní přehled jednotlivých stopáží přinesl například twitterový účet Stranger Things Spoilers:
S takto obsáhlým materiálem přichází i odlišné schéma distribuce. Zatímco u dřívějších sérií a u ostatních seriálů Netflix zveřejňoval všechny epizody v tentýž den, čtvrtá řada Stranger Things bude rozdělená na dvě části. První má mít sedm dílů a k vidění bude od 27. května, zbylé dvě epizody pak dorazí prvního července.
Tímto krokem možná Netflix reaguje na nedávný čtvrtletní report, který poprvé za deset let ukázal úbytek uživatelů, a časovým rozvrstvením svého nejprestižnějšího produktu zkouší oddálit další možné ztráty. Není ale vyloučené, že šlo o předem smluvené rozhodnutí, které ještě zvýrazňuje, o jak velkou událost se pro mocnou streamovací službu jedná. Rozpočet každé epizody ostatně činil třicet milionů dolarů, což ze čtvrté řady Stranger Things činí dosud nejdražší seriál historie. Alespoň do září, kdy si tento titul uzme seriálový Pán prstenů od Amazonu.
Všechna tato impozantní čísla a ambice pak stvrzují i první reakce zahraničních novinářů, kteří již první část čtvrté série viděli. Ti se shodují na tom, že štědřejší produkční zázemí a celkově epičtější měřítko trochu potlačuje lidský přesah a vede k mírné přesycenosti. Jinak se prý ale daří zachovat působivost osvědčených ingrediencí a tvůrci publiku nedovolují vypadnout z rytmu. „Díky energickému tempu, divokým zvratům a skvělým komickým momentům se série nikdy nevleče,“ napsala Amy Charles pro BBC. Podle ní je obří rozpočet patrný na tricích i scénografiích a rozmanitých lokacích.
Sophie Butcher z magazínu Empire vyzdvihuje přetrvávajícíkouzlo fiktivního světa seriálu, výjimečný filmařský talent, který vedl ke vzniku některých nezapomenutelných sekvencí, či dobová témata kolem dopadu války ve Vietnamu a utužování studené války.
Obecně se vyzdvihují herecké výkony, a byť má jít o nejméně inovativní řadu z hlediska zvratů, recenzenti oceňují zodpovězení některých dávných otázek i naplňující vyprávění, které si zachovává své kouzlo. Ale současně varují, že humoru přece jen ubylo, místo něj dostaneme mnohem více děsivých scén. Chris Bennion pro Telegraph vše shrnul nadšeným i varovným doporučením: „Příliš mnoho? Ani náhodou. Stranger Things je zábavní park amerických osmdesátek a je tím lepší, čím více se tomuto faktu přizpůsobuje. A jedna varovná poznámka směrem k rodičům: Vecnova metoda likvidace svých obětí je nefalšovaně hrůzostrašná.“
Že nepůjde o pohádku na dobrou noc, o tom vás jistě přesvědčí už prvních osm minut z úvodní epizody, které Netflix s předstihem uvolnil a po jejichž zhlédnutí vám Eleven rozhodně nebude připadat jako nevinná hrdinka.
Prvních sedm epizod se na Netflixu objeví už zítra. Kromě zmiňovaných herců se můžete těšit také na nové tváře jako Jamie Campbell Bower, Joseph Quinn, Nikola Djuricko a Robert Englund.
Dáte si sedmidílný víkendový maraton, nebo si projekce rozprostřete až do začátku července, kdy dorazí finálové epizody?