Nejlepší k-dramata na Netflixu: cestování časem, zombie, šermířky i nekomplikovaná láska

Nejlepší k-dramata na Netflixu: cestování časem, zombie, šermířky i nekomplikovaná láska
Vincenzo | TvN
Svůj podíl na tom mají i úspěchy seriálů jako Hra na oliheň nebo Sladký domove! Mezi nabízenými pořady si navíc vždy vyberete, neboť jsou dostupné ve všech žánrech – od romancí po historické, hororové, akční, fantasy a komedie. Mezi všemi se největší popularitě těší hlavně romantické seriály, takže je jasné, že jejich zastoupení je v níže uvedeném výběru nejčastější. Fenomén Hry na oliheň necháváme v tomto případě stranou. Vybrali jsme ty nejlépe hodnocené a dobrou zprávou je, že všechny pořady jsou navíc s českými titulky.

Král: Věčný panovník

Král: Věčný panovník
Král: Věčný panovník
79%
Král: Věčný panovník je jedním z nejnovějších seriálů. Plný speciálních efektů a akčních scén pracuje s fantasy motivem cestování časem a paralelními světy. A dva z těchto světů se jednoho dne spojí, když korejský král Gon projde tajemným portálem do světa současné korejské republiky, kde potká policejní detektivku Tae Eul Jeong, s níž ho pojí zvláštní pouto z minulosti... Seriál byl natočený v roce 2020 a stál 30 miliard wonů, tedy asi 300 milionů korun a patří nejdražší jihokorejské seriály. Hlavních rolí se ujaly jedny z největších hvězd současnosti – herec Lee Min-Ho a herečka Kim Go-Eun. Navíc vznikl podle scénáře Kim Eun-Sook, která je podepsaná i pod dalšími hity jako Descendants of the Sun, Goblin, Heirs, Secret Garden nebo Mr. Sunshine (tituly jsou uváděny s mezinárodními názvy pro lepší přehlednost, na jejich kartách naleznete originální tituly).
Min-ho Lee
Král: Věčný panovník | Netflix

Království zombie

Království zombie
Království zombie
83%
Království zombieje jedním z korejských dramat, které vzniklo v produkci Netflixu. Jedná se o adaptaci webtoonu (komiksu vydávaného v online podobě) The Kingdom of the Gods. Královstvím se šíří podivné zvěsti o nemocném králi a korunní princ se stává jedinou nadějí lidu v boji proti záhadné chorobě, která zemi pomalu zachvacuje. I Království zombie patří mezi finančně velmi nákladné seriály. Jeho rozpočet činil 35 miliard wonů, tedy asi 350 milionů korun.
Jedná se o kombinaci historického seriálu se zombie tematikou, kterému se podařilo zbořit i jedno často dodržované pravidlo, že zombie nákazou netrpí těhotné ženy a děti. Korejci ve svých seriálech kostí každého bez rozdílu. Možná proto měl pořad takový úspěch, a ačkoli mělo jít původně o osmidílnou minisérii, kladné ohlasy tvůrce donutily stanovisko přehodnotit a Království zombie se dočkalo celkem dvou sezón po šesti epizodách a jednoho filmového prequelu Království zombie: Ashin ze severu.
Ji-hun Ju
Království zombie | Netflix

Obchodní návrh

Obchodní návrh
Obchodní návrh
81%
Obchodní návrh je jedním z nejnovějších seriálů v našem výběru a i tentokrát se jedná o adaptaci webtoonu. Hlavní hrdinka příběhu Ha-Ri vyrazí na rande naslepo za svou kamarádku, která po ní chce, aby nechtěného nápadníka odradila. Vše se ale pokazí ve chvíli, kdy Ha-Ri zjistí, že dotyčný je její šéf a ještě ji po schůzce požádá o ruku.
Ačkoli je seriál nový (v Jižní Koreji ho před měsícem odvysílala stanice SBS, na Netflixu se finále dočkal až 9. května), vystřelil rázem do raketových výšek sledovanosti a těší se i velmi vysokému hodnocení. Důvodem je jednak velká oblíbenost komiksové předlohy, jednak nálada seriálu. Hravé téma s vtipnými a přitažlivými hlavními hrdiny totiž vsází na odlehčenou notu. Tvůrci tentokrát nechali stranou veškerá klišé a vyzkoušená schémata, kterých se tradiční k-dramata drží, a vsadili na jednoduchý romantický příběh dvou sympatických párů, které neřeší nijak velké problémy, těžké životní situace nebo intriky ostatních. Je to jen roztomilé a moc hezky se na to kouká.
Kim Se-Jeong, In-ah Seol
Obchodní návrh | SBS

Směr nebe

Směr nebe
Směr nebe
81%
Směr nebe je dalším seriálem v produkci Netflixu. Hlavními postavami příběhu jsou mladý muž s Aspergerovým syndromem a jeho strýc propuštěný z vězení, kteří se živí vyklízením věcí po zemřelých. Během práce odhalují jejich příběhy, které vyprávějí pozůstalým. Námětem k seriálu je esej Things Left Behind od Kim Sae-byula, který se takto skutečně živil.
Desetidílný seriál v Asii posbíral několik ocenění a publikum na něm oceňuje hlavně způsob, jak je toto vážné téma zpracováno a jaké poselství nese. Diváci a divačky, kteří pořad ještě neviděli, si mají určitě připravit kapesníky.
Směr nebe
Směr nebe | Netflix

Vincenzo

Vincenzo
Vincenzo
82%
Vincenzo je dalším netradičním k-dramatem, neboť jeho hlavním hrdinou je Ital. Vincenzo Cassano je právník pracující pro italskou mafii. Při návštěvě rodné země(chce si v Koreji vyřídit jisté soukromé záležitosti) dá všemocné místní korporaci okusit jejich vlastní medicínu a postaví se pro jednou na stranu spravedlnosti.
Představitel hlavní role Vincenza Song Joong-Ki se kvůli seriálu skutečně učil italsky a holub, kterého pojmenuje Inzaghi, vznikl podle skutečného ptáka, který hnízdí před pracovnou scenáristy seriálu. Vincenzo byl v době svého uvedení na stanici tvN nejsledovanějším pořadem a celkově se stal devátým nejúspěšnějším pořadem v historii korejských kabelových stanic. Ovace zaznamenal i po svém uvedení na Netflixu, když se ve světě vyšplhal do první desítky sledovanosti.
Joong-Ki Song
Vincenzo | TvN

Navillera

Nabillera
Nabillera
83%
I Navillera je adaptací v Jižní Koreji úspěšného stejnojmenného webtoonu, ve kterém si sedmdesátník Shim Deok Chul a třiadvacetiletý Lee Chae Rok snaží navzájem pomoci čelit drsné realitě a stát se tanečníky.
Herec Song Kang (Lee Chae Rok) se před zahájením natáčení učil šest měsíců balet. Nesoustředil se ale tolik na profesionální dovednosti, nýbrž hlavně na detaily a linie. Neustále sledoval videa a procvičoval i mimiku obličeje. Navillera ale ani tolik nezaujala netradičním pohledem na balet jako spíše samotným příběhem. Vůle sedmdesátiletého muže jít si za svým snem navzdory předsudkům, nemoci a věku je neuvěřitelně silná a inspirativní.
Nabillera
Nabillera | tvN

Pětadvacet jednadvacet

Pětadvacet jednadvacet
Pětadvacet jednadvacet
84%
Pětadvacet jednadvacet je dalším letošním seriálem, který se vyšplhal na vrchol žebříčku sledovanosti a zapsal se do historie kabelových televizí. Poutavý sportovně laděný příběh šermířky Na Hee-Do (Kim Tae-ri) a její lásky k Baek Yi-Jinovi (Nam Joo-Hyuk) zaujal povedenou retro náladou 90. let.
Obě herečky, které se ujaly rolí šermířek Na Hee-Do a její rivalky Go Yoo-rim (Kim Ji Yeon), se musely několik měsíců skutečně učit šermovat. Kim Tae-ri byla často fyzicky vyčerpaná natolik, že na trénincích často omdlévala, aby si z nich něco odnesla a lepšila se ve svých výkonech, začala si vést tréninkový deník. Ten byl nakonec v seriálu použit jako deník hlavní hrdinky, ve kterém si její dcera čte a před očima se jí odvíjí matčin příběh. Zajímavostí také je, že ačkoli všichni hlavní protagonisté jsou na střední škole (nebo na univerzitě), jejich představitelé jsou už dávno dospělí. Herečce Tae-ri je dokonce třicet jedna. Aby se tedy vrátila do náctiletého období, chodila k dermatologovi a poslouchala různé podcasty, aby se naučila způsob, jakým dospívající mluví.
Tae Ri Kim
Pětadvacet jednadvacet | tvN

Láska padá z nebe

Láska padá z nebe
Láska padá z nebe
85%
Romance Láska padá z nebe je jedním z nejoblíbenějších korejských dramat. Důvodem je originální příběh, hvězdné obsazení (Hyun Bin a Son Ye-jin jsou velmi populární) a atraktivní spojení Jižní a Severní Koreje. Nehoda při paraglidingu zavede jihokorejskou dědičku do Severní Koreje – a taky do života armádního důstojníka, který se jí rozhodne pomoci.
Aby bylo severokorejské prostředí co nejvěrohodnější, diskutovali o něm tvůrci seriálu se severokorejskými emigranty. Vznik seriálu inspirovala událost, při které se skupina čtyř lidí během husté mlhy zatoulala při plavbě lodí až k severokorejským hranicím a musela být zachráněna vojenskou hlídkou.
Seriál natočila stanice tvN, ale s financováním pomohl i Netflix, který se podílel na produkci. Ihned po premiéře na tvN i na Netflixu se stal velkým hitem, nejsledovanějším pořadem na tvN a dokonce třetím nejsledovanějším seriálem v historii jihokorejské kabelové televize. Magazín Variety ho označil za jeden z nejlepších neamerických pořadů na Netflixu a jeden z nejlepších televizních seriálů roku 2020. O jeho popularitě svědčí i to, že vzniká americký remake.
A pro milovníky drbů doplním, že působení v seriálu sblížilo oba představitele hlavních rolí natolik, že se před nedávnem vzali a mají syna.
Ye-jin Son, Hyun Bin
Láska padá z nebe | TvN

Nemocniční playlist

Nemocniční playlist
Nemocniční playlist
85%
Nemocniční playlist je natolik úspěšným pořadem, že se jako jeden z mála seriálů dočkal druhé řady. Obě jsou na Netflixu k dispozici a vypráví příběhy pětice doktorů, kteří se znají již ze studií na medicíně a kteří kromě peripetií v práci řeší i své soukromé životy, lásku a hudbu.
Řada diváků a divaček seriál přirovnává ke kombinaci Chirurgů a Přátel. Oceňují to, že spíše než na vyostřené a dramatické boje o život se pořad zaměřuje na obyčejné životní příběhy nejen doktorů, ale i jejich pacientů.
Nemocniční playlist
Nemocniční playlist | TvN

Dotkni se mých ran

Dotkni se mých ran
Dotkni se mých ran
85%
Seriál Dotkni se mých ranje rovněž z trochu vážnějšího soudku. Ona píše knížky pro děti a má poruchu osobnosti. On se stará o pacienty v psychiatrické léčebně. Když se potkají, dostanou jedinečnou příležitost zahojit své zraněné duše.
Jelikož seriál nahlíží prostředí psychiatrické léčebny, filmaři nenechali nic náhodě. Citlivé téma křehkosti lidské psychiky zabalili do mírně pohádkového romantického hávu. Představitel hlavní role Kim Soo-Hyun se přímo na oddělení sešel s několika ošetřovateli a nechal se zasvětit do jejich práce. Tam se naučil i metodu motýlího doteku, což je technika používaná pro zklidnění pacientů, kteří si prošli nějakým traumatem. Každá epizoda seriálu se navíc na počest hlavní hrdinky jmenuje po pohádce, ať už klasické, nebo té, kterou v seriálu sama napsala.
Soo Hyun Kim, Ye-Ji Seo
Dotkni se mých ran | TvN

Kdo zvládne anglické titulky, neměl by minout ani seriály Mr. Sunshine, Helaer, Descendants of the Sun a Strong Girl Bong-Soon. I ony jsou výborné a Arthdalská kronika (která se do výběru těsně nedostala) je zatím nejdražším seriálem v produkci Jižní Koreje vůbec.