Transgender postavy by podle britského herce měli hrát příslušníci LGBTQ+ komunity

Transgender postavy by podle britského herce měli hrát příslušníci LGBTQ+ komunity
Dánská dívka (2015) | Universal Pictures
V tomto titulu z roku 2015 ztvárnil postavu transgender malířky, která se ve svých dospělých letech rozhodla podstoupit změnu pohlaví z muže na ženu. Děj Dánské dívky nás zavádí do Kodaně ve dvacátých letech minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) zde patří k nejlepším dánským malířům své doby. Když ale jeho manželce Gerdě (Alicia Vikander), jež se snaží taktéž prosadit jako portrétistka, nedorazí figurantka na sérii baletních portrétů, Einar svolí, že bude sedět modelem místo ní. Ve chvíli, kdy je oblečený do baletního kostýmu, se v Einarovi rozpoutá emocionální zmatek. Nevinná hra na dívku přeroste v přesvědčení, že dokáže být šťastný jen jako žena. Je ochoten podstoupit cokoliv, aby byla jeho transformace dokonalá.
transgenderni-postavy-by-podle-britskeho-herce-meli-ztvarnovat-pouze-prislusnici-lgbtq-komunity-3
Dánská dívka (2015) | Universal Pictures
Redmayne během rozhovoru pro The Sunday Times řekl, že přijmout tuto roli byla velká chyba. Přestože roli ztvárnil nejlépe, jak mohl, nikdy se to nemělo stát. Podle něj nebylo vhodné, aby postavu transženy Einara, později Lili, ztvárnil heterosexuální muž, který si je jistý svým genderem. Podle něj je politicky správné, aby tyto role zastávali pouze LGBTQ+ herci a herečky, jako je například Joel Grey (Kabaret) nebo Alan Cumming (Any Day Now).
transgenderni-postavy-by-podle-britskeho-herce-meli-ztvarnovat-pouze-prislusnici-lgbtq-komunity
Dánská dívka (2015) | Universal Pictures
K tomuto tématu se již v minulosti vyjádřilo mnoho diváků a divaček i filmových kritiček a kritiků. Herečka Alicie Vikander s Redmaynem souhlasí, podle ní je potřeba za změny bojovat. Když budou hrát tyto role heteroseuxální herci a herečky, tak to ani zdaleka nebude dostačující. Jak jinak podpořit transgender komunitu, než dát transherečkám a transhercům roli ve filmu o tématu, které se jich týká?