Sněhulák podle románu Joa Nesbøa měl být hit. Místo toho vznikl propadák a režisér překvapil upřímnou odpovědí, co se pokazilo

Sněhulák podle románu Joa Nesbøa měl být hit. Místo toho vznikl propadák a režisér překvapil upřímnou odpovědí, co se pokazilo
Sněhulák | Universal Pictures
Kritici (nejen odborní, ale i z řad běžných diváků) Sněhulákovi vyčítali zmatenost, zbytečné postavy a nedotažené dějové linie. Normálně by to možná nikoho nepřekvapilo, protože když dojde na adaptace komplexních knih, je celkem běžné, že jejich „vykostěním“ vznikne určitý zmatek (málokdy se vše z předlohy vejde do jednoho filmu). V případě Sněhuláka výsledná prohra zamrzela hlavně proto, že za snímkem stál opravdu schopný tým v čele s režisérem Tomasem Alfredsonem (Jeden musí z kola ven).
Sněhulák
Sněhulák
Alfredsonovi samozřejmě kritika filmu neušla a na otázku, co se pokazilo, poskytl nečekaně upřímnou odpověď: „Náš čas na natáčení v Norsku byl příliš krátký, neměli jsme v ruce celý příběh, a když jsme se pak přenesli do střižny, zjistili jsme, že nám toho hodně chybí. Je to jako když stavíte velké puzzle a pár kousků nemáte, takže nikdy nevidíte, jak bude vypadat celek.“ Podle všeho nestihl Alfredson s týmem natočit nějakých 10 až 15 % scénáře.
Filmový Sněhulák byl ve výrobě léta, v roce 2011 se dokonce mluvilo o tom, že ho natočí Martin Scorsese. Alfredson se k projektu dostal v roce 2015. Bylo to dva roky před uvedením do kin, takže se může zdát, že měl na samotné natáčení dost času. Vtip ale spočíval v tom, že se dlouho nic konkrétního nedělo. Když konečně produkce přišla k penězům, začalo se naopak spěchat. To je ohromná škoda. Alfredson je vynikající režisér a k látce se povedlo přilákat skvělý herecký tým (Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J. K. Simmons, Val Kilmer, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones).
Pokud jste Sněhuláka neviděli, můžete to dnes ve 21:50 napravit na Nova Cinema. V rámci domácí projekce třeba budete v jeho hodnocení smířlivější.
Sněhulák
Sněhulák