Nikdo nevyvázne živý: Hororový hit Netflixu překvapuje do samotného závěru

Nikdo nevyvázne živý: Hororový hit Netflixu překvapuje do samotného závěru
Nikdo nevyvázne živý (2021) | Netflix
Mezi deset nejsledovanějších titulů na Netflixu se po bok pecek, jako je Hra na oliheň a Sexuální výchova, držel během víkendu a pondělního dopoledne také nový britský mysteriózní horor Nikdo nevyvázne živý (No One Gets Out Alive), od nějž to pravděpodobně nikdo neočekával. Film režíroval Santiago Menghini a jedná se o jeho vůbec první celovečerní film. Kromě něj má na svém kontě pouze jeden dokument jménem Voyagers (2015) a pár krátkometrážních snímků, jako je Mlíko (2018) a Regret (2020).
Trailer:
Nikdo nevyvázne živý
Hodnocení snímku jsou na internetových filmových databázích různorodá. Na Rotten Tomatoes má titul necelých 70 % od filmových kritiků a kritiček, zato podle diváckých hodnocení se neřadí ani mezi průměrné (41%). K čemu bychom se měli přiklonit?
Dějem nás provází mladá Mexičanka Ambar (Cristina Rodlo), která se po smrti své nemocné matky odstěhuje do Clevelandu, aby zde začala nový život. Najde si práci, na první pohled poměrně slušné ubytování za málo peněz a je připravená si plnit sny. Krátce poté ale přijde na to, že se její sny mění spíše v noční můru. V noci slýchá křičící ženy, jež se jí později začínají také zjevovat. Ambar přichází na temná tajemství jejího nového domu a dochází k závěru, že jí jde o holý život. Stihne se odstěhovat včas?
nikdo-nevyvazne-zivy-je-novy-horor-ktery-ve-vas-zanecha-svrbeni-6
Nikdo nevyvázne živý (2021) | Netflix
Příběh sám o sobě nespadá mezi ty nejvýraznější. Jedná se spíše o průměrný děj, jenž by se asi v polovině filmu dal považovat za nudný, kdyby tyto mezery nezaplnila gradující hororová atmosféra. Něco se vlastně začíná dít zhruba v polovině filmu, kdy se Ambar poprvé střetne se svými děsivými vizemi a stane se svědkyní jedné z mnoha hrozných činů, které se v domě udály. Neviditelná žena běží napříč hlavní postavě a vy vidíte jen krvavé otisky jejích nohou.
nikdo-nevyvazne-zivy-je-novy-horor-ktery-ve-vas-zanecha-svrbeni-1
Nikdo nevyvázne živý (2021) | Netflix
Co se týče postav vystupujících ve filmu, dočkáte se pouze tří. Jsou jimi Ambar a dva pronajímatelé, kteří jí v životě pořádně zavaří. Všechny ostatní role jsou tak malé, že nestojí za řeč. I když se může zdát, že je to na osmdesátiminutový snímek poměrně málo, vlastně mu to neškodí. Právě naopak. Tvůrci se snažili dát zmíněným třem postavám nějakou psychologickou hloubku, ale ta byla nakonec dost těžce uvěřitelná a příliš mi nedávala smysl. Postavy jsou ploché, nevýrazné a jen těžko s nimi dokážete soucítit. To je ale u hororu snad i dobře – vzhledem k tomu, že to pro ně často nedopadá dobře. Moc tomu nepomohly ani průměrné herecké výkony neznámých herců.
Zato nastolení děsivé atmosféry tvůrcům rozhodně vyšlo. Nejedná se totiž o tradiční duchařinu, jak to možná ze začátku filmu vypadá. Téměř na konci filmu vás totiž čeká překvapení v podobě naanimované entity, jež je do té doby v ději po celou dobu pasivně přítomná. Nikdo nevyvázne živý má nejen skromné množství postav, je tomu tak i u prostředí, v němž se příběh odehrává. Víceméně se totiž vůbec nepodíváte mimo onen „strašidelný“ dům. Je tam sice pár scén z práce Ambar, nemocnice a z její návštěvy blízkých, ale všechny jsou krátké, takřka minutové. Nakonec se vždy vrátí do domu, kde se pokračuje v příběhu.
nikdo-nevyvazne-zivy-je-novy-horor-ktery-ve-vas-zanecha-svrbeni-5
Nikdo nevyvázne živý (2021) | Netflix
Co se týče vizuálních efektů, těm nemám rozhodně co vytknout. Není jich tam sice mnoho, ale když už se tam něco objeví, tak to stojí za to. Je to uvěřitelné, zanechá to ve vás svrbění a je to přesně to, co diváka zaujme. Scény jsou povětšinou temné, zaměřené na ošklivá zákoutí starého domu, což samo o sobě splňuje typické hororové kouzlo. Nikdo nevyvázne živý je ve výsledku poměrně originálně zpracovaný titul s dobrou CGI animací, jenž bych dokázala přirovnat k béčkové verzi Faunova labyrintu od Guillerma del Tora. Proč k béčkové? Bylo by drzé jej přirovnávat k oscarovému snímku. Má ale jisté podobné rysy, které postřehnete až poté, co se na film sami podíváte.
I když se tedy nedočkáte zrovna nejsilnějšího příběhu a nejvýraznějších postav, tak na snímek rozhodně jen tak nezapomenete. Na to, že se jedná o debutový film, stojí rozhodně za to a doufám, že to nebyl režisérův poslední hororový počin. Chybičky to sice má, ale stejně tak své kouzlo. Tvůrci si dali se svým pravděpodobně nízkým rozpočtem na snímku rozhodně záležet a jde to na něm vidět. Horor Nikdo nevyvázne živý si tak své obecenstvo určitě zaslouží a za jeho kreativitu a originalitu jej musím hodnotit nadprůměrně.
Hodnocení: 65 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE