Série Untold prozrazuje intimní tajemství známých amerických sportovních osobností a publikum to prožívá spolu s nimi

Série Untold prozrazuje intimní tajemství známých amerických sportovních osobností a publikum to prožívá spolu s nimi
Neslýchané: Smlouva s ďáblem (2021) | Netflix
Neslýchané , anglicky Untold je série pěti hodinových dokumentárních filmů, které sledují životy výrazných sportovních osobností. Tvůrce netflixovského seriálu Wild Wild Country, americký režisér a producent Chapman Way, zde zachytil světlé i temné momenty, jenž doprovázely kariéry amerických jedniček ve sportu, a vytvořil dílo získávající řadu pozitivních ohlasů i ohodnocení.
Trailer:
Neslýchané: Bod zlomu
Výhodou této dokumentární série je, že vůbec nezáleží na tom, v jakém pořadí jednotlivé díly zhlédnete. Na Netflixu je navíc ani nenajdete pohromadě ve formě jednoho seriálu. To dává publiku svobodu zvolit si, který z dílů budou chtít vidět. Na druhou stranu to ale může být i nevýhodou, protože tak můžete velice snadno některý film přehlédnout. Formě zde odpovídá obsah. Ten působí v každém dokumentu jako uzavřený celek. Nesetkáte se zde se žádným vypravěčem, od začátku do konce se vám dostává pouze výpovědí sportovců, jejich rodin, přátel, kolegů či dokonce právníků a policistů. Nejeden sportovec měl totiž ve svém životě menší potyčky s americkou tajnou službou.
Jeden z dílů se soustředí na bývalého slavného tenistu a stříbrného olympionika z roku 2004 Mardyho Fishe, který za svou kariéru prošel opravdu tvrdou cestu. Dokument prozradí něco o jeho dětství, přátelstvích se svými soupeři a nahlédne pod pokličku všeho, co bylo dlouhé roky na veřejnosti pouze šeptáno. Primární sdělení série totiž není zachytit životní cestu slavných amerických sportovců, mnohem podstatnější je poukázat na jejich skrývané emoce nebo „vnitřní démony“. Být profesionálním sportovcem a zároveň celebritou není vždy jednoduché. Neustálá pozornost vás stále nutí skrývat své slabiny, veřejnost vás chce vidět jako silného a neomylného profesionála.
serie-untold-prozrazuje-intimni-tajemstvi-znamych-americkych-sportovnich-osobnosti-a-publikum-to-proziva-spolu-s-nimi
Neslýchané: Bod zlomu (2021) | Netflix
A právě to se nejen Fishovi, ale také většině sportovkyň a sportovců z dokumentární série stalo téměř osudným. Mardy odmalička tajil své deprese a úzkosti, jež ho během těch nejdůležitějších let jeho kariéry málem připravily o život. Dokument tuto skutečnost zachycuje skutečně emotivní a upřímnou formou, která ve vás probudí nejen soucit, ale i vztek na nespravedlnost a zaostalost názorů většiny společnosti na konci minulého a začátku tohoto století. O to více se tyto emoce projeví v dalším dílu o bývalé profesionální boxerce Christy Martin, jež už odmalička musela skrývat svou sexualitu. Byla lesba, ale tehdejší společnost ji nutila to tajit. Během života navíc narazila hned na několik překážek, včetně jejího manžela, jehož útok, při kterém ji pobodal a postřelil, ji málem stál život.
serie-untold-prozrazuje-intimni-tajemstvi-znamych-americkych-sportovnich-osobnosti-a-publikum-to-proziva-spolu-s-nimi-3
Neslýchané: Smlouva s ďáblem (2021) | Netflix
Příběh plný tajností a vnitřních rozporů v další části odvypráví bývalá atletka Bruce Jenner, jež v roce 2015 prošla tranzicí a od té doby je známá jako Caitlyn Jenner. Ta nás provází svým životním příběhem, v němž musela tajit vše, co jí bylo blízké. Prožila dlouhý život v naprostém odcizení se sama sobě. V dalších dílech se nám odhalí víc z poměrně netradiční cesty na vrchol amerického hokejového týmu Danbury Trashers, jehož hráči byli přirození rváči. Třešničkou na dortu se ale stalo zjištění, že se v týmu praly špinavé peníze. Poslední díl pak pokračoval v týmové náladě a zaměřil se na rvačku mezi dvěma basketbalovými týmy Indiana Pacers a Detroit Pistons. Dokument se zde vrací k události, jež se stala před více než patnácti lety a věnuje se všem důsledkům, které měla.
serie-untold-prozrazuje-intimni-tajemstvi-znamych-americkych-sportovnich-osobnosti-a-publikum-to-proziva-spolu-s-nimi-8
Neslýchané: Caitlyn Jenner (2021) | Netflix
Musím dokumentární sérii nechat, že veškeré osobnosti zachytila z neuvěřitelně silné lidské stránky, je plná emocí a motivace. Zasahuje hned do několika důležitých témat současnosti, jako je sexualita a identita, psychické poruchy a drogy. Svou roli zde hraje ale také chudoba a jak se z člověka z nižší třídy stal milionář. V životních příbězích občas důležitý i rasismus, sexismus a homofobie. Ukazuje skutečné životní příběhy, které ale většinou měly dobrý konec, podobně diskriminovaným či nemocným divákům a divačkám naznačuje, že v tom nejsou sami. Klade důraz na to, že ne vše, co vidíme v televizi, je realita. To, že je někdo úspěšný a zdánlivě veselý, nemusí být vždy pravda.
Poselstvím tohoto dokumentu podle mě je, že se nesmíme bát ukázat společnosti naše pravé já. Několikrát je zde na tuto skutečnost poukazováno, proto bych ji označila jako hlavní motiv. Sportovci a sportovkyně jsou jen zprostředkovateli této informace a vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně známá jména, dodává to dokumentární sérii na autentičnosti a lidskosti.
serie-untold-prozrazuje-intimni-tajemstvi-znamych-americkych-sportovnich-osobnosti-a-publikum-to-proziva-spolu-s-nimi-2
Neslýchané: Smlouva s ďáblem (2021) | Netflix
Co se týče zpracování, nemám mu co vytknout. Záběry jsou složené z rozhovorů s osobnostmi, jejich rodinnými příslušníků i přáteli, ze záznamů sportovních utkání a také z novinových článků. Nečekejte tradiční sportovní dokument, vychvalovat něčí kariéru či vysvětlovat dané sportovní odvětví zde není primárním cílem. Mnohem větší důraz je dán na vnitřní rozpoložení člověka, nátlak, který toto povolání způsobuje a na psychické i fyzické oběti.
serie-untold-prozrazuje-intimni-tajemstvi-znamych-americkych-sportovnich-osobnosti-a-publikum-to-proziva-spolu-s-nimi-9
Neslýchané: Zločin a trestné minuty (2021) | Netflix
Jediné, co bych mohla sérii Neslýchané vytknout, je, že mi některé hodinové díly přišly zbytečně zdlouhavé. Kdyby měla každá epizoda místo zhruba sedmdesáti čtyřicet pět minut, plynulo by vše rozhodně o něco lépe a nenastával by tak pocit, kdy máte chuť dokument přeskakovat.
Hodnocení: 80 %