První dojmy: Monsters at Work - Mike a Sulley šéfují továrně a řeší energetickou krizi

První dojmy: Monsters at Work - Mike a Sulley šéfují továrně a řeší energetickou krizi
Monsters at Work | Pixar/Disney+
Premiéra proběhla minulý týden ve středu vydáním hned dvou prvních dílů najednou. Od tohoto týdne už ale půjde vše při starém a na každou středu připadne jeden nový díl z celkem deseti epizod. Poslední tak vyjde až prvního září.
Monsters at Work nás zavedou do Monstropolisu, do továrny Příšerky s.r.o., jejího ředitele Waltera Waternoose právě zatkli a z továrny na sbírání dětského jekotu je rázem továrna na sbírání dětského smíchu, který je zdrojem ještě větší energie. Do čela podniku byli jmenováni Sulley jako ředitel a Mike jako jeho zástupce a ač by se mohlo zdát, že to bude legrace, na oba hrdiny čeká poměrně velká dávka starostí. Mnohaletí strašáci se totiž musí co nejrychleji přeučit na vtipálky, aby Monstropolisu nedošla energie. Mike se víc než ochotně stává vedoucím školy smíchu, která musí příšerky naučit být vtipné a zapojit je do práce v továrně. Jedním z jeho žáků se stává i Tylor Tuskman, čerstvě vystudovaný strašák plný nadšení z nové práce. Jeho první pracovní den ale rozhodně nedopadne tak, jak si představoval. Jeho místo strašáka už neexistuje, což znamená přeřazení do týmu údržbářů. Ten tvoří upovídaná a věčně optimistická Val, zkušený Fritz, věcná Cutter a záludný Duncan, který chce získat Fritzovo místo vedoucího týmu. Podaří se Tylorovi stát se nakonec sběračem energie pro Monstropolis nebo je jeho místo někde jinde?
Monsters at Work
Monsters at Work | Disney
Osobně mě pořad příliš nezaujal. Animace si samozřejmě drží vysoký standard a těží z atmosféry prvního filmu, jehož děj rozvíjí, ale jinak nepřináší nic nového a i humoru bylo v prvních dvou epizodách pomálu. Scény rozbíjení všeho vybavení, narážení do dveří a záběry na vzteklého mazlíčka už mi příliš vtipné nepřipadají. Je to obehraný scénář, stejně jako partička pošuků, se kterými musí hlavní hrdina Tylor pracovat nebo jeho uvítací ceremoniál jak z filmu Hledá se Nemo. To se samozřejmě může (a doufejme v to) v dalších dílech změnit, ale v tuto chvíli je to slabá snaha o přiblížení se kouzlu filmů. Ostatně i dějová linka je dost podobná. V Univerzitě pro příšerky se Mike a Sulley učili stát se strašáky a zvládnout týmovou práci se skupinou pořádných mimoňů. V seriálu je to totéž. Tylor Tuskmon se musí učit stát se vtipálkem a pracovat po boku podivínských kolegů. Dokonce i jeho barvy jsou stejné jako Sulleyho, jen naopak...
Na druhou stranu je pořad určen hlavně dětskému publiku, a to bude s výsledkem s velkou pravděpodobností spokojeno. Příšerky jsou roztomilé, barvené, všech tvarů, velikostí a povah, takže si každý najde tu svou, zvláště, když se občas objeví i oblíbení Mike a Sulley. Starší publikum ocení hlavně návaznost jednotlivých událostí, jež šikovně doplňují filmy a dokonce pohotově odkazují i na kraťas Mikeovo nové auto. Díky Monsters at Work divák zjišťuje, co všechno museli Mike a Sulley udělat pro to, aby továrna na energii pro celé město opět začala fungovat a jak těžké to pro ně bylo. Naštěstí měli k ruce řadu přátel a kolegů, kteří jim v tom pomohli a Mike se opět mohl realizovat jako učitel.
Monsters at Work
Monsters at Work | Disney
Znát první dva filmy se tak určitě vyplatí. Pro seriál totiž znamenají velkou přidanou hodnotu a vlnu nostalgie, na kterou jeho tvůrci rozhodně vsází, což je vidět i na titulcích, které se nesou v duchu titulků z Příšerek s.r.o. Samy o sobě však v tuto chvíli Monsters at Work nijak neoslní.
Hodnocení: 65 %