Sopka chrlí oheň a oživuje mrtvé. Islandský seriál Katla záměrně nedává smysl, ale o to víc pohltí

Sopka chrlí oheň a oživuje mrtvé. Islandský seriál Katla záměrně nedává smysl, ale o to víc pohltí
Katla | Netflix
Děj seriálu se odehrává ve městě Vík, nedaleko sopky Katla. Již před rokem došlo k její erupci a vulkán od té doby soptí. Ve Víku zbylo jen pár místních obyvatel, kteří se odmítli evakuovat a snaží se ve stínu sopky žít dál, ale není to snadné. Do oblasti je zákaz vstupu a sopka je pod neustálou kontrolou. Běžnou součástí jejich životů je všudypřítomný popel, prach a mrtvá zvířata umírající hlady a na kontaminaci se škodlivým vzduchem. A aby toho nebylo málo, pod sopkou se začíná něco dít, něco co znepokojuje vědce, ale i obyvatele Víku. Jednoho dne se totiž záhadně z nitra sopky ve městě objeví nahá žena, její tělo je pokryté nánosem popela. Jmenuje se Gunhild, pochází ze Švédska a jako turistka byla na ledovci pod vedením místního průvodce Thora. Jenže to bylo před dvaceti lety! Druhá o dvacet let starší Gunhild žije ve Švédsku se svým synem, kterého telefonát, že jeho matku právě našli podchlazenou a zmatenou na Islandu dost rozruší. Žena tedy neváhá a vydá se do Víku zjistit, co se děje. Nečeká ale, že potká své o dvacet let mladší já, setká se s otcem svého syna a že Gunhild není jedinou osobou, kterou sopka vydá. Postupně se objevují i Thorova před rokem ztracená dcera Ása, osmiletý syn místního vulkanologa Darriho Mikael, který před třemi lety spáchal sebevraždu a mnoho dalších. Thorova dcera Gríma se snaží záhadě přijít na kloub. Chce vědět, kde se tito lidé berou, kde celou dobu byli a co jejich příchod pro město znamená. Pod ledovcem se totiž možná skrývají síly, které se právě probudily a které mohou všechny obyvatele Víku ohrozit.
Helga Braga Jónsdóttir, Guðrún Ýr Eyfjörð, þorsteinn Bachman
Katla | Netflix
Katla od Baltasara Kormákura šikovně těží z povahy Islandu. Zatímco jeho starší seriál V pasti vsadil na mrazivé podmínky islandské zimy, v Katle je to společný původ ostrova spojený s řadou mýtů a legend, které jsou neoddělitelnou součástí tamní kultury. Tajemné síly, trollové a elfové (na Islandu označovaní za "skrytý lid") úzce souvisí nejen s historií ostrova, ale i tamní přírodou a víra v ně je na Islandu stále velmi zakořeněná. Na skrytý lid se například berou ohledy při stavbě silnic nebo tunelů. A právě ony tajemné síly přírody jsou hlavním tématem seriálu. Nejde totiž jen o to, že Katla již přes rok soptí, ale i o to, jak moc ovlivňuje životy těch, kteří tu zůstali a snaží se žít své "normální" životy.
Tématicky je Katla někde mezi napínavým Kormákurovým kriminálním thrillerem V pasti, jehož mrazivá atmosféra z něj udělala výjimečný televizní zážitek, a další severskou kriminálkouZpřítomnělí, tentokrát s prvky fantasy. Katla totiž pojí běsnění přírodního živlu s prvky fantasy a po celou dobu staví na neuvěřitelně dusivé atmosféře. Po zhlédnutí každého následujícího dílu máte pocit, že se musíte jít nadechnout čerstvého vzduchu a osprchovat se, protože jste zaprášení jako jeho hrdinové. Výprava seriálu staví "jen" na špíně, prachu, černé zemi, jedinečným skalních výběžcích u města Víku a minimální barevné paletě. A neuvěřitelně to funguje. Sluníčko v seriálu nezasvítí a jedinými barevnými scénami jsou ty z domovů místních obyvatel, kteří si mohou obléci nějaké to barevné oblečení a sundat respirátory. Za atmosféru tak má seriál jedničku s hvězdičkou, tohle Kormákur umí a dokázal to právě již v seriálu V pasti, ve kterém jste pro změnu klepali kosu a sundávali rampouchy z nosu. Tajemné atmosféře navíc skvěle pomáhá i použitá instrumentální hudba od Högni Egilssona s prvky islandského folkloru a výkony herců. Jejich dialogy jsou strohé, těla bez energie a nikdo tu v podstatě není normální. Každý si nese své vnitřní démony a ze všudypřítomné šedi jim začíná hrabat.
Guðrún Ýr Eyfjörð
Katla | Netflix
Dějově vás seriál chytne, protože se toužíte dozvědět, co se pod tou sopkou skutečně děje, ale dost často kroutíte hlavou nad tím, jak hlavní hrdinové jednají. V jejich životech se rázem objevují lidé, kteří je už před lety opustili nebo zemřeli a nikoho to příliš nevzrušuje. Nepadnou je základní otázky jako který je rok, zjišťování DNA či příjezd vyšetřovacího týmu. Není přeci normální, aby mrtví vstávali z hrobů... Navíc se po rychlém prvotním šoku tyto osoby stávají běžnou součástí životů obyvatel Víku a jedinými, komu to vyvolává vrásky na čele a snaží se přijít na to, co se děje, jsou hlavní hrdinka Gríma, Švédka Gunhild a vědec Darri. Oni jediní stojí nohama na zemi, přesto ale ani oni nejednají racionálně. Otázkou je, nakolik je to vlivem sopky a nakolik toho, že hrdinové seriálu se obrázku běžného člověka vymykají. Gríma trpí depresemi a je tak utlumená prášky, že už ji nezajímá ani milující manžel Kjartan, Gunhild sama neví, co chce, policista Gísli je náboženský fanatik, majitelka hotelu Bergrún věští z vnitřností zvířat... A tak bych mohla pokračovat. Zdánlivě normálními se zdají pouze místní lékařka Vigdís, Kjartan a Gísliho syn Einar. Ale ani oni nejsou v pohodě, všichni tu zkrátka působí nešťastně.
Jednání postav je zcela nepochopitelné a zavádějící. Jako divák si stále kladete otázky jako "Co to má být? Proč všichni jednají zrovna tak, jak jednají? Proč si nepromluví? Proč si nevyříkají, co je trápí?". Všichni to dusí v sobě, jsou jak leklé ryby, které se plácají ve zbytku vody. Nedivila bych se tedy, kdyby tyto nelogičnosti odradily řadu diváků a už se k seriálu nevrátili, neboť rozčilují, jsou protivné a znepokojivé a mohlo by se zdát, že scénář je děravý jako ementál. Jenže to by byla chyba. Pokud skutečně najdete vůli nenechat se stáhnout dějem a seriál vypnete, nedozvíte se, že to všechno je promyšlený záměr. Právě jednání postav je hybnou silou všech událostí, v něm se nachází původ všeho. Tomuto světu vládne příroda a její tajemné síly. Pokud nás bude chtít vyhladit, nezaváhá a bude úspěšná. Má mnoho možností, jak to udělat, protože zkáza může mít mnoho tváří. Zároveň ale i léčí! Kde lidé selhávají, tam může příroda pomoci a volí velmi netradiční metody.
Katla
Katla | Netflix
Katla je přesně tím druhem seriálu, který vás nenechá po celou dobu v klidu. Jednotlivé pětačtyřicetiminutové díly končí vždy v nějakém napínavém okamžiku, který stávající události ještě více zamotá. A nejlepší na tom je, že odpověď na všechny tyto otázky je vlastně úplně jednoduchá, ale díky šikovně vystavěným událostem a postavám vám dojde až v posledním díle. Zda se Kormákur pustí do další řady netuším, ale půdu na to připravenu má.
Hodnocení: 75 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE