Dnes v TV: Animovaný film Polární expres budete buď milovat, nebo nenávidět

Dnes v TV: Animovaný film Polární expres budete buď milovat, nebo nenávidět
Polární expres (2004) | Warner Bros.
Polární expres je americký animovaný film, který nejen ve své době způsobil celosvětové haló. Svým originálním zpracováním vánočního příběhu, se těšil oblibě u mladšího i staršího diváctva. Tom Hanks v hlavní roli pak byl jen příjemnou třešničkou na dortu. Premiéru měl v kinech snímek v říjnu v roce 2004 a byl díky svému zpracování zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Od té doby je promítán pravidelně během vánočních dní nejen na českých televizních obrazovkách.

Trailer:

Polární expres
Příběh se vypráví během noci 24. na 25. prosince. Děti v Americe tou dobou ulehávají do svých postelí a netrpělivě čekají na vánoční nadílku od Santa Klause. Mezi milióny věřících se ale vždy najde nějaké dítko, které v něj nevěří. Snaží se přijít na skutečný původ vánočních dárků a jsou skeptičtí. Právě od toho je zde Polární expres, který každým rokem nabírá skupiny nevěřících dětí a veze je na Severní pól, aby se přesvědčili o opaku. Tento rok je řada na Chrisovi, kterého čeká spousta dobrodružství nejen s průvodčím, Tomem Hanksem. Najde si zde možná i nové přátele, ale otázkou zůstává, zda bude Chris ráno po probuzení skutečně konečně věřit ve vánoční zázraky?
dnes-v-tv-animovany-snimek-polarni-expres-bud-milujete-nebo-nenavidite-9
Polární expres (2004) | Warner Bros.
Děj je dle mého názoru skutečně nápaditý a pracuje se zajímavými motivy, které jsou zde nepřímo naznačené a divák se leckdy musí zamyslet nad jejich původem. Zajímavostí pro někoho také může být to, že je film natočený podle stejnojmenné knižní předlohy z roku 1985 od spisovatele Chrise Van Allsburga, který se na filmu mimo jiné podílel také jako výkonný producent. Režisérem Polárního expresu je Robert Zemeckis, který má na svém kontě snímky jako Návrat do budoucnosti (1985), Forrest Gump (1994), Vánoční koleda z roku 2009 a letošní The Witches s Anne Hathaway v hlavní roli. Co vás ale na první pohled na Polárním expresu jistě zaujme?
Předpokládám, že to bude jeho animace, která se v průběhu let dostala do dvou protipólů v oblíbenosti. Jedna strana ji miluje a druhá ji nemůže vystát. Proč je tomu tak? Je to otázka její přílišné realističnosti. Charaktery jsou totiž vyobrazeny co nejdůvěryhodnější lidskou formou, ale zároveň vypadají uměle. Připomínají spíše jakýsi typ humanoidů, které si na každý divák dokáže pustit k srdci. Setkala jsem se s názory lidí, kterým tato animace přišla doslova nepříjemná a vzbuzovala v nich emoce jako nevolnost či pocity nebezpečí a úzkosti.
dnes-v-tv-animovany-snimek-polarni-expres-bud-milujete-nebo-nenavidite-7
Polární expres (2004) | Warner Bros.
Já upřímně si tento typ animace velmi užívám a nedám na ni dopustit. Považuji díky ní tento snímek za ještě něco více speciálního, co ve své době skutečně nemělo obdoby a jeho kvality dokážu ocenit i o šestnáct let později. Polární expres působí stále velmi moderně a musím dodat, že za tu dobu zestárnul opravdu o minimum. Co by ale někoho mohlo zajímat, tak je to způsob, jakým tato animace vznikala.
dnes-v-tv-animovany-snimek-polarni-expres-bud-milujete-nebo-nenavidite
Polární expres (2004) | Warner Bros.
Tato informace je dle mého názoru velmi zajímavá. Technika, jakým byl celý film vytvořen, byla na začátku století žhavou novinkou a i to je za mě opravdu velké plus, které musím Polárnímu expresu připsat na účet. Probíhalo to tak, že byli nejprve natáčeni herci a poté byli digitálně přepracováni a podle jejich výkonů, byly následně vytvořeny animované pohyby a mimiky. Dnes už je to poměrně běžná praxe, pravidelně se dokonce nějakému herci připne jednoduše obličej někoho jiného.
dnes-v-tv-animovany-snimek-polarni-expres-bud-milujete-nebo-nenavidite-1
Polární expres (2004) | Warner Bros.
Polární expres buď lidé milují anebo nesnáší. Já osobně patřím do té první skupiny. Ačkoliv nejsem zrovna největší fanynka vánočních filmů, tak se pro mě stal Polární expres každoroční klasikou, na kterou prostě nedám dopustit. Pokud si neužívám každou minutu filmu, věnuju se v tu chvíli jeho skvělému soundtracku, který film provází. Ještě aby ne, když se na něm podíleli hudební mistři jako je Glen Ballard a Alan Silvestri.
Jediná věc, kterou ale musím filmu vytknout, tak je poslední třetina jeho příběhu. Dobrodružné vypravování během cesty na Severní pól, má šmrnc a napětí, které vás pobaví i dojme. Jakmile ale vlak dosedne na koleje Santovy vesničky, v tomto případě spíše města, tak veškeré napětí opadá a příběh sklouzává do nepříjemné a pro mě natahované nudy, kdy máte chuť jednoduše odejít a vrátit se až na závěrečné titulky. Zachraňuje to opět alespoň soundtrack. Co si ale budu namlouvat, dospělé tato část možná nezaujme, ale nemyslím si, že by k tomu nemohlo dojít u dětí.
dnes-v-tv-animovany-snimek-polarni-expres-bud-milujete-nebo-nenavidite-6
Polární expres (2004) | Warner Bros.
Dnešní večerní program nabízí opravdu mnoho a mezi tím je i Polární expres, který opravdu ze srdce doporučuji, a tak si po 20:00 nezapomeňte přepnout program na Nova cinema. Rozhodně nebudete výběru litovat.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Smrtonosná past JE vánoční film. Ale rozhodně nejde o to nejvíce šokující zjištění
Téma22. 12. 2021
Smrtonosná past JE vánoční film. Ale rozhodně nejde o to nejvíce šokující zjištění