Příběh o tom, jak Steven Seagal zlomil zápěstí Seanu Connerymu

Příběh o tom, jak Steven Seagal zlomil zápěstí Seanu Connerymu
Steven Seagal | Warner Bros.
Stevena Seagala většina mladších diváků ani nezná (kdo by také z nich měl potřebu sjíždět příšerné filmy, které posledních 20 let točí). My starší ho ale máme v paměti jako chlápka, jenž v devadesátých letech patřil mezi nejvýraznější hvězdy akčního žánru. A minimálně pro Přepadení v Pacifiku (výborná vykrádačka Smrtonosné pasti) si své místo v historii zaslouží.
Erika Eleniak, Steven Seagal
Steven Seagal | copyright © 1992 Warner Bros. Pictures
Pokud je nicméně něco na Seagalovi opravdu zajímavé, je to jeho samotný život. Pro příklad si připomene pár věcí, které se k jeho osobě vztahují:
- Je vegetarián a bojuje za práva zvířat
- Tvrdí, že bojoval proti Yakuze...
- ... a také, že trénoval agenty CIA
- Léta byl v Jefferson Parish v Louisianě u policie jako rezervní zástupce šerifa a v roce 2013 skutečně nastoupil do aktivní služby v Doña Ana County v Novém Mexiku, kde pomáhal s tréninkem ostatních policistů
- Je bluesový zpěvák (a vůbec ne špatný), na jednom z jeho alb s ním spolupracoval například Stevie Wonder
- Říká, že trénoval a inspiroval svými chvaty řadu šampionů MMA
- Je osobní přítel Putina (jako vážně) a díky tomu má ruské občanství
- V roce 2018 se stal zvláštním vyslancem Ruska pro vztahy s USA
- Prohlašuje, že je reinkarnací buddhistického lámy
Ale už k věci. Dávno předtím, než svět znal nějakého Stevena Seagala, se budoucí (a později minulá) hvězda akčních filmů prosazovala v Hollywoodu tak, že pomáhala jiným hercům, aby před kamerou vypadali v akčních scénách co nejvěrohodněji. Jedním z nich byl i Sean Connery, jemuž Seagal asistoval při natáčení bondovky Nikdy neříkej nikdy (1983). Connery nějakou tu fyzickou přípravu rozhodně potřeboval, protože se k roli Jamese Bonda vracel po dlouhých 12 letech. A co náhoda nechtěla, Seagal mu při tréninku zlomil zápěstí. Natáčení filmu to ale paradoxně nijak nepoznamenalo. Proč?
Věc se měla tak, že to ani jeden z mužů léta netušil. Connery příběh uveřejnil v roce 1996 v pořadu Tonight Show Jay Lena s tím, že dohru zmíněného tréninku zjistil od doktora až v roce 1995. A ani sám Seagal to nevěděl, jak potvrdil v roce 2012 v jednom rozhovoru. Co z toho plyne? Že legendu Conneryho formátu ani zlomené zápěstí nepoloží. To je pravý agent 007!
Sean Connery, Rowan Atkinson
Nikdy neříkej nikdy | Warner Bros.