Cosplayeři v karanténě aneb Pár nejzajímavějších nápadů, jak se vypořádat s nudou

Cosplayeři v karanténě aneb Pár nejzajímavějších nápadů, jak se vypořádat s nudou
Prague Comic Con 2020 Cosplayer: Naomi | Foto Povolen
Asi jako každý umělec, i cosplayer pocítil ten šok, když si uvědomil, že jeho práce, určená z velké části pro veřejné akce, je díky nařízení vlády ta tam. Ze dne na den se prakticky vzato zrušily všechny festivaly a soutěže, jednoduše řečeno události, kde se cosplayeři mohou sejít, ukázat svou práci, účastnit se workshopů, pobavit se, a nebo si zasoutěžit.
par-nejzajimavejsich-napadu-cosplayeru-v-karantene-13
Germia aka Xena | Eugene Art. Photography
Nečekaně došlo ke zrušení každoroční oblíbené akce Blavicon, kde se setkávají fanoušci Zaklínače nebo nadšenci pro středověk. Tento malý festival v Táboře to ale stálo víc než jen zrušený ročník. Hrozilo, že se díky tomu ukončí celá Blaviconová existence. Nadšení fanoušci to ale nenechali jen tak, založila se sbírka a stoupenci festivalu jej pomohli zase postavit na nohy. Nyní to vypadá, že jsme o jeden rok přišli, ale příštím rokem bude opět vše při starém. Držím Blaviconu pěsti!
par-nejzajimavejsich-napadu-cosplayeru-v-karantene-1
Rozari cosplay aka Philippa (Zaklínač) | Foto Povolen
Stejně tak byl zrušen i největší anime festival u nás, Animefest, který se už po dlouhá léta koná každoročně v Brně. Na tento con se sjíždí fanoušci nejen z celé České republiky, ale také z celé Evropy a dokonce i z asijských států. Každým rokem počet návštěvníků stoupá a v roce 2019 se Animefest mohl pochlubit počtem 7 200. Nejprve se sice organizátoři nehodlali jen tak vzdát, a tak jej přesunuli na polovinu srpna, nicméně další vývoj situace ukázal, že by to bylo nemožné, tudíž byl letošní Animefest zcela zrušen. Ten příští se uskuteční ve dnech 21. - 23. 5. 2021. Už teď se těším.
par-nejzajimavejsich-napadu-cosplayeru-v-karantene-10
Animefest 2019 | Hellymax
Kvůli koronaviru a jeho plošným opatřením byly zrušené i další akce, například letní Advík, který se koná v Praze, a další menší festivaly. Ostrůvkem naděje pro české cosplayery zůstává Akicon, festival konající se na podzim. Ten jako jediný se zdá být dosažitelný a zanedlouho bude dokonce spuštěn prodej vstupenek. Ti, kteří touží vyjet do zahraničí, se mohou těšit na Vienna Comic Con, který stejně jako Akicon zůstává v bezpečném listopadovém datu. Nikdo ale nemůže předvídat, jak se bude situace vyvíjet. Nicméně doufám, že se podaří koronavirus zcela z našich životů brzy vytěsnit. A to nejen kvůli cosplayerským akcím.
par-nejzajimavejsich-napadu-cosplayeru-v-karantene-20
Akicon 2018 Cosplayer: Kona Fraubow | Neznámý
Co ale dělat, když je najednou všechno zrušené? Máte hotové své kostýmy, nebo na nich pracujete? Zničehonic jste doma, popřípadě v práci, a nemáte do čeho píchnout? Přijde veškerá práce, kterou jste cosplayi v prvních měsících nového roku věnovali, vniveč?
Není to žádný konec světa. Přizpůsobit se situaci a všechno přehodnotit musel snad každý, a jinak tomu nebylo ani u cosplayerů. Někteří se přizpůsobili, někteří ne. Ti, kteří chtěli vytrvat, vytrvali. Našli se ale i tací, kteří si během těchto měsíců uvědomili, že je vlastně cosplay již nenaplňuje a že věnovat všechen čas a finance do nějakých jiných věcí je vlastně možná lepší. I takový smutný osud potkal českou cosplay scénu. Naštěstí to ale byly jednotky případů, žádné desítky.
par-nejzajimavejsich-napadu-cosplayeru-v-karantene-4
Animefest 2018 | Neznámý
Spousta cosplayerů objevila „krásu“ TikToku, současné nejpopulárnější aplikace, na kterou uživatelé nahrávají krátká videa, u kterých platí: čím víc trendů se držíte, tím jste úspěšnější a sledovanější. Pozornosti dalších uživatelů ale rozhodně neunikne nic, co je alespoň trochu nápadité, originální nebo legrační.
Proč zrovna TikTok? Podle mého názoru je to skvělá možnost, jak se vžít do charakteru. Je to vlastně velmi podobné pobývání na festivalu, když se na to tak dívám. Dáte si na sebe svůj cosplay a díky vtipným a nápaditým „songům“ se můžete v kostýmu nejen ukázat veřejnosti, ale také vžít se do charakteru a trochu si odpočinout od každodenního zásobování poplašnými zprávami. Pro cosplayery je tak TikTok rozhodně jednou z dobrých možností, jak se zabavit někdy i na dlouhé hodiny.
par-nejzajimavejsich-napadu-cosplayeru-v-karantene-11
Animefest 2019 | Hellymax
Když ale TikTok nezaujme, je načase začít improvizovat jinak. Například účastnit se nejrůznějších cosplay výzev. Štafetu převzala výzva jménem „Pass the Brush Challenge“. To spočívalo v tom, že si každý cosplayer natočil krátké video před a po obléknutí do kostýmu, a na jeho konci poslal štětec na make-up buď doleva nebo doprava, záleží na domluvě mezi jednotlivými cosplayery. Tím videa řetězovým způsobem pokračovala a bylo možné natáčet donekonečna.
Jak soutěžit z prostředí domova? S tímto neobvyklým nápadem přišel Y-Con, který překvapil s úplně první online cosplay soutěží ve střední Evropě. Soutěžící se zde zaregistrovali přes online formulář a zaslali fotografie ve svých hotových kostýmech. Následně budou vybíráni do finále pomocí „lajků“ a reakcí na webových stránkách. I vy můžete vybrat svého favorita, soutěž totiž trvá až do 1. srpna 2020, kdy proběhne velké finále v podobě streamu.
Stejně jako každý jiný, i cosplayer si musel najít nějaký způsob, jak se udržet ve formě, zatímco se na několik dlouhých týdnů zcela zastavil chod celé republiky. Já jen doufám, že se brzy všechno zase navrátí do normálu a ta nejistota, že se pandemie opět vrátí, bude už jen historkou, která se povídá při večerních dýcháncích u vína.