Od love story k politickému dramatu. Točí se nové díly Marie Terezie

Od love story k politickému dramatu. Točí se nové díly Marie Terezie
Vojtěch Kotek a Stefanie Reinsperger | Česká televize
Vojtěch Kotek coby František Lotrinský zůstává. Jeho choť Marii Terezii však nově ztvární herečka Stefanie Reinsperger. Delegace sérii představí tuto neděli 30. června v 17:00 na karlovarském filmovém festivalu v Domě ČT.
„Ráda ztvárňuji komplikované postavy, které mají své špatné stránky, přesto se do nich snažíte zamilovat. To je pro mě ta největší výzva u této postavy,“ vysvětluje rakouská herečka Stefanie Reinsperger své obsazení do role Marie Terezie. V ní nahradila o čtyři roky mladší krajanku Marii-Luisu Stockinger.
Vojtěch Kotek
Vojtěch Kotek
Výrazná ženská postava evropské historie se v novém pokračování ocitá v nebezpečí. Hrozí, že prohraje nejen válku o habsburské dědictví, ale i bitvu o osud svého manželství. Její manžel, úspěšný obchodník František I. Štěpán Lotrinský (Vojtěch Kotek), své ženě slíbí, že bude její válku financovat, ale musí se uchylovat k čím dál tím riskantnějším a problematičtějším způsobům zajišťování peněz. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí a nevěrami, stejně jako ukvapenými kroky Marie ve válečném úsilí. „Tentokrát bude mít František Štěpán ještě větší roli. Více se projeví jeho obchodní zručnost a stane se také slušným hráčem na politickém poli. Myslím, že žánrově se minisérie posune od love story směrem k politickému dramatu,“ prozrazuje Vojtěch Kotek.
K natáčení se tvůrci vrátili po dvou letech. Tak, aby pokračování vznikající v mezinárodní koprodukci přímo navázalo na konec druhé epizody, kdy se stala Marie Terezie královnou uherskou. Děj dvou nových dílů ukončí tentokrát korunovace na český trůn. Divákům známé postavy jsou doplněny o nové v souladu s historickou realitou. Jednou z nich je například František baron Trenck.
Marie Terezie, arcivévodkyně rakouská, královna uherská a česká, baví televizní diváky
Seriály4. 1. 2018
Marie Terezie, arcivévodkyně rakouská, královna uherská a česká, baví televizní diváky
První dva díly Marie Terezie byly dosud největší koprodukcí České televize. Námět i scénář vzešel od České televize a film navíc vznikl pod jejím producentským vedením. Minisérii si v České republice nenechaly ujít více než dva miliony diváků a v Rakousku se dokonce oba díly dostaly mezi pět nejúspěšnějších snímků z dílny ORF za posledních sedm let. Práva na vysílání koupila také francouzská stanice Arte. „Zřídkakdy se stává, že film uspěje v tolika zemích. Je to výjimečný projekt, který se těšil divácké oblibě nejen v Česku a v Rakousku, ale i v Maďarsku, na Slovensku a ve Francii,“ uzavírá režisér Robert Dornhelm.