Brzy v kinech: Neviditelné - důkaz toho, že vztahy mohou zvítězit nad majetkem

Brzy v kinech: Neviditelné - důkaz toho, že vztahy mohou zvítězit nad majetkem
Neviditelné | Aerofilms
Neviditelné
Neviditelné
O čem to je: Citlivá a empatická komedie vypráví o čtyřech pracovnicích, které se v denním centru na předměstí francouzského města snaží pomoci ženám ve složité životní situaci. Když má být centrum kvůli úřednímu rozhodnutí uzavřeno, jeho zaměstnankyně se nevzdávají a berou situaci do vlastních rukou. Od teď udělají vše pro to, aby svým návštěvnicím pomohly postavit se znovu na vlastní nohy, i když to bude znamenat porušení spousty pravidel. Někdy je totiž potřeba spojit síly, postavit se problémům čelem a jít štěstí naproti! Vnímavý snímek plný humoru, naděje a autentických hereckých výkonů ukazuje, že za každým „neviditelným“ člověkem z okraje společnosti stojí silný příběh a že s pomocí a podporou ostatních lze překonat i ty nejtěžší překážky. (Aerofilms)
Českou premiéru filmu Neviditelné doprovodí akce v pražském Biu Oko - v sobotu 15. června se tu uskuteční Pop-up s Kuchařkami bez domova, při které budou ve foyer kina od 15:00 do 21:00 vařit kuchařky z Jídelny Kuchařek bez domova. Od 18:00 se uskuteční projekce filmu Neviditelné. Smíchovskou Jídelnu Kuchařek bez domova a karlínské komunitní centrum pro ženy bez domova provozuje organizace Jako doma, která na uvedení filmu do českých kin spolupracuje.

Neviditelné: Trailer

Neviditelné
Scénář filmu Neviditelné vychází z knihy francouzské novinářky Claire Lajeunie Sur la route des invisibles: Femmes dans la rue. Její autorka strávila měsíce mezi ženami bez domova a v knize líčí setkání, rozhovory a také to, co ji kolem daného tématu zaskočilo. Kniha se dostala do rukou režisérovi Louis-Julienovi Petitovi. "Ta kniha mě překvapila. Vůbec se nenesla ve faktografickém a vážném duchu, jak jsem od tohoto tématu očekával. Ženy z této knihy byly navzdory svým dramatickým osudům velmi komplexní, dojemné a často i legrační." Petit toto zohlednil při tvorbě scénáře a výsledkem je komedie, která se vážným tématům nevyhýbá, ale podává je s nadhledem a humorem.
"Ze všeho nejdůležitější jsou lidské vztahy, a ne do kolika tašek se naskládá náš majetek. Neviditelné mě zasáhly. Je to autentický příběh o přátelství, chuti žít a užít si každý moment navzdory tomu, že se někdy nedaří. Ale je to taky komedie plná hlášek a humoru, která umí se vzácnou lehkostí vyprávět o obtížných tématech," dodává k filmu Magda Novotná z distribuční společnosti Aerofilms.
Noémie Lvovsky
Audrey Lamy