Reportáž: V Brně řádil Zaklínač a mnoho dalších akčních hrdinů

Reportáž: V Brně řádil Zaklínač a mnoho dalších akčních hrdinů
Maul Cosplay jako Geralt z Rivie (Zaklínač 3: Divoký hon) | Hellymax
Letošní ročník navštívilo kolem 7.000 fanoušků japonských animovaných seriálů, známých též jako anime. Jedná se o doposud nejvyšší číslo, které kdy Animefest zaznamenal. Každým rokem čísla stoupají a stoupají, takže se na příští ročník, který se bude konat 8. až 10. května 2020, očekává jejich další růst. Nestoupá jen počet návštěvníků, ale také množství talentovaných cosplayerů, kteří do Brna přijeli předvést svá mistrovská díla, nákupní stánky, nabídka z japonských pochutin jako dango, mochi či rámen a v neposlední řadě také počet soutěží a zajímavých přednášek.
reportaz-v-brne-radil-zaklinac-a-mnoho-dalsich-akcnich-hrdinu-co-si-pro-nas-pripravila-velkolepa-popkulturni-akce-5
| Martina Hešová
Návštěvníci se mohli podívat na velkolepou cosplay soutěž, která proběhla v rotundě brněnského výstaviště. Stage ovládlo dechberoucí vystoupení dvou českých cosplayerek (Arisu a Ayaku), které měly propracované kostýmy a scénku z české pohádky Tři oříšky pro Popelku, která dokázala rozplakat nejednoho diváka. Mezi další aktivity patřily například CMV (Cosplay Music Videa) soutěže, kam mohli fanoušci posílat své krátké videoklipy, ve kterých vystupovali v propracovaných kostýmech, nebo si mohli přijít zasoutěžit na Festdance, kde ukázali své taneční dovednosti a diváci následně hodnotili a určovali vítěze. Pokud někoho lákaly soutěže "ostřejší", tak se mohl pustit do souboje s japonskými bokkeny (dřevěný meč).
reportaz-v-brne-radil-zaklinac-a-mnoho-dalsich-akcnich-hrdinu-co-si-pro-nas-pripravila-velkolepa-popkulturni-akce-8
| Martina Hešová
Všichni si nejspíš festival doopravdy užívali; řekla bych, že i Maul Cosplay, který potěšil účastníky festivalu svým propracovaným kostýmem Zaklínače. Ten, kdo se s ním chtěl vyfotit, musel v sobotu odpoledne vystát několikahodinovou frontu. Všichni poté odcházeli spokojení, protože získali fotku se svým oblíbeným pobíječem bestií. Mně bylo Maula v jistých momentech líto, jakožto cosplayer vím, jak nepohodlné kostýmy můžou být a že ta chvilka, kdy si v něm může člověk sednout, je úleva k nezaplacení. Buďme upřímní, cosplay na Geralta jistě nepatří mezi ty nejpohodlnější, a tak mě ta představa být v jeho kůži, stát na místě několik hodin a pózovat pro nadšené fanoušky trochu děsí. Nicméně je vidět jak si svých příznivců váží a jak ho to musí doopravdy bavit. Dá se vlastně říct, že právě proto cosplay vznikl, aby těšil nejen samotného cosplayera, ale také všechny kolem.
reportaz-v-brne-radil-zaklinac-a-mnoho-dalsich-akcnich-hrdinu-co-si-pro-nas-pripravila-velkolepa-popkulturni-akce
Maul Cosplay jako Geralt z Rivie (Zaklínač 3: Divoký hon) | Ladislav Vaindl (FotoLad1)
Anime nadšenci jsou kreativní, takže když si náhodou někdo nenašel v doprovodném programu nic, co by ho zaujalo, dokázal se zabavit sám. V prostorech akce vznikaly nejrůznější skupinové aktivity - například „hugovací“ fronta, kdy si všichni prokazovali lásku vzájemným objímáním, hromadné natáčení CMV nebo třeba taneční zástupy. Pro ty, kteří si rádi hrají, zde byla připravená herní zóna s konzolemi Playstation a virtuální realitou, na kterou jsem se chtěla dostat a poprvé si ji vyzkoušet. Bohužel pro mě byla stále obklopena zástupem trpělivějších nadšenců, takže jsem měla smůlu. Třeba příště. Navíc jsem měla barevné čočky a byla ráda, že vůbec vidím v reálném světě, natož v tom virtuálním.
reportaz-v-brne-radil-zaklinac-a-mnoho-dalsich-akcnich-hrdinu
Reportérka v cosplayi na Nejiho Hyugu (Naruto Shippuden) | Radek Jekel (JekelPhoto)
O zábavu zde rozhodně nebylo nouze a není pochyb, že každý správný fanoušek opouštěl výstaviště se slzami na krajíčku. Vrátit se do civilního stereotypního života vždy bolí. Útěchou nám ale zůstává fakt, že Animefest není jediná japonsky zaměřená akce, která se u nás koná. Podobné, avšak menší festivaly, se konají jak v létě, tak na podzim, tentokrát však v Praze. Jedná se o Advík a Akicon, takže pokud někdo Animefest nestihl, nemusí smutnit a litovat své nevědomosti, protože už za necelé tři měsíce má možnost účastnit se podobné akce znovu.
Další fotky z Animefestu najdete v galerii článku.
reportaz-v-brne-radil-zaklinac-a-mnoho-dalsich-akcnich-hrdinu-co-si-pro-nas-pripravila-velkolepa-popkulturni-akce-1
Hemulka jako KDA Ahri (League of Legends) | Ladislav Vaindl (FotoLad1)
Poznáte všechny cosplayované herní charaktery?