Gandalf bojuje proti zlé Evropské unii. Zachrání Deadpoola a Vincenta Vegu?

Gandalf bojuje proti zlé Evropské unii. Zachrání Deadpoola a Vincenta Vegu?
Gandalf Šedý a Článek 13 | Michal Orsava
Harry Potter se utká s Milošem Zemanem, Jiřím Ovčáčkem a Andrejem Babišem!
Téma10. 12. 2018
Harry Potter se utká s Milošem Zemanem, Jiřím Ovčáčkem a Andrejem Babišem!
Režisér a trikový mistr Michal Orsava si získal pozornost sérií parodických videí, v nichž do kultovních filmových scén z 80. a 90. let minulého století vkládal tuzemské reálie a upozorňoval na politicko-společenské nešvary. Za všechny zmiňme například zběsilou jízdu Knight Ridera po D1.
Nyní si vtipálek a detailista bere na paškál téma mezinárodního rozsahu, takzvaný Článek 13, kterým Evropský parlament "řeší" autorská práva na internetu (více o tématu zde). Orsava video, v němž se opět nešetří popkulturními odkazy - vyčnívá narážka na Avengers: Infinity War a Endgame a Thanosovo "mazání" postav -, připravil v angličtině a ambiciózně s ním míří na mezinárodní YouTube vody. Názorně zde nastiňuje, jak by to mohlo dopadnout, kdyby Článek 13 uspěl v parlamentech jednotlivých zemí EU (rada nicméně směrnici už schválila, "nic" ale není "ztraceno").

Gandalf Šedý a Článek 13:

Parodie: Gandalf Šedý a Článek 13
Orsava k videu a jeho poselství dodává: "Cílem je dát lidem vědět, že mají bojovat za to, aby v jejich zemi byl článek schválen v co nejmírnější podobě. Video je tentokrát taková message pro dobrou věc." Orsava na videu pracoval s dalšími tvůrci, kteří pracují pod hlavičkou společnost FILMAGIX.
Co je Článek 13?
Článek 13 (Article 13) (ve finální verzi bylo číslování posunuto na 17) je součástí směrnice Evropské unie týkající se ochrany autorských práv. Kontroverzní článek dává internetovým platformám povinnost řešit autorské právo za vlastníky práv. A to až do takového měřítka, že každý nahraný obsah (text, fotografie, video…) musí být už při nahrávání prověřen, zda autorská práva neporušuje. (Lupa.cz)