Recenze: Zrodila se hvězda - hudební superstar Lady Gaga umí hrát a pařmen Bradley Cooper režírovat!

Recenze: Zrodila se hvězda - hudební superstar Lady Gaga umí hrát a pařmen Bradley Cooper režírovat!
Zrodila se hvězda | Warner Bros.
Jednou nad ránem náhodou uvidí v baru zpívat mladou, sympatickou a talentovanou Ally (Lady Gaga, LOL) a probudí v něm jakýsi složitější pocit. Ne že by ji nutně chtěl ihned osouložit - taky ho fascinuje její talent a energie, která je v protikladu s celkovou vyhořelostí jeho samotného.
Takže se s ní skamarádí, velmi rychle z ní udělá hvězdu i svou životní partnerku, a pak začne prohlubující se krize, za kterou může především Jacksonova prchlivost a závislost na různých látkách. A možná taky to, že Ally začíná být pozvolna slavnější než on.
Lady Gaga
Zrodila se hvězda | Warner Bros.
Tento film je už čtvrtou adaptací stejného námětu (pod stejným názvem). Nejstarší je z roku 1937 (celý film k vidění zde), poslední byla se Streisandovou a Kristoffersonem. A není na tom nic divného, neboť jde o tak univerzální příběh o střetu sláva X závislost X láska, že bez problémů může fungovat v jakémkoliv desetiletí.
A tato nejnovější verze funguje překvapivě dobře, obzvlášť vzhledem k následujícím skutečnostem:
Zrodila se hvězda
Zrodila se hvězda
Bradley Cooper jako herec je mi víceméně volný
Lady Gaga jako zpěvačka je mi víceméně volná, její písničky mě nezajímají, a pokud někdy dříve zkoušela herectví, nepamatuji si na to
Většina písniček v tomto filmu je folk-rock (nebo co je to za žánr) a jsou mi volné (ten žánr i ty písničky). Soundtrack rozhodně poslouchat nehodlám
Ústřední zápletka je extrémně předvídatelná i když jste neviděli předchozí verze
Má to dvě a čtvrt hodiny
Přes to všechno jsem byl většinu času v kině příjemně překvapen tím, co Bradley Cooper dokázal. Tento film je totiž také jeho režijním debutem! A je výrazně lepší než většina filmů, ve kterých jsem ho v posledních letech viděl jako herce (a ne jako digitálního mývala).
Ve většině scén musel Cooper režírovat sám sebe a jako herec věrně ztvárnil postavu, která pravděpodobně má být o 10-20 let starší (a životem unavenější), než skutečný Cooper je. A předvádí, jak se dá závislák a alkoholik zahrát méně tradičním způsobem.

Zrodila se hvězda (2018): Trailer

Zrodila se hvězda
Lady Gaga působí ve filmu opravdu sympaticky a příjemně a rozhodně je překvapivě dobrá herečka - ve filmu toho musí předvést mnohem, mnohem víc, než jen zpěv. Zajímavé jsou i vedlejší role: Sam Elliott hraje Jacksonova staršího bratra, který se ho snaží zachránit před sebezničením. A kdysi velmi slavní komici Dave Chapelle a Andrew Dice Clay hrají zcela vážné role Jacksonova kamaráda a Allyina otce.
Bradley Cooper, Lady Gaga
Zrodila se hvězda | Warner Bros.
Zrodila se hvězda (2018) není muzikál - aspoň ne v tradičním stylu. Není to série vypilovaných pěveckých čísel, která jsou propojena chatrným dějem. Naopak. Film je silný v drobných detailech a v intimních scénách. Když dojde na zpěv před tisíci diváky, není to skvělé tím, jak je to natočené, ale tím, že je jasně patrné, co se v hrdinech právě odehrává, a že jsou to velmi silné emoce.
Přes tu všechnu chválu ale nezapomínejte, že jde do značné míry o červenou knihovnu, kterou by někdo mohl přirovnávat třeba k Osobnímu strážci (1992). Ale i červená knihovna se dá natočit blbě nebo dobře.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE