Solo: Star Wars Story: Šokující scéna z konce filmu vysvětlena

Solo: Star Wars Story: Šokující scéna z konce filmu vysvětlena
Solo: Star Wars Story | če
POZOR! Článek obsahuje spoilery k filmu Solo: Star Wars Story.
Ke konci filmu, kdy je gauner Vox konečně poražen, to vypadá, že Qi´ra (Emilia Clarke) by mohla usednout na jeho místo a stát se novou šéfkou. Ovšem posléze zjišťujeme, že Vox se zodpovídal ještě někomu. A právě tehdy je odhalen pravý vůdce zločinecké bandy Purpurový úsvit.
Diváci s velkým šokem zjistí, že za nitky celou dobu netahal nikdo jiný, než starý dobrý „čertík“ Darth Maul, bývalý sithský učedník Dartha Sidiouse, kterého v Epizodě I (1999) doslova rozsekl na dvě půlky Obi-wan. Jak je tedy možné, že je zase naživu? To je otázka, jenž si kladli zejména fanoušci, kteří jsou obeznámeni pouze s filmy, ne seriály a knihami. Inu, v první řadě je třeba říct, že Maul vlastně nikdy nezemřel, naživu ho udržela jeho pevná síla vůle a nenávist k Obi-wanovi, neboť z nenávisti, jakožto uživatel temné strany Síly, čerpal svou moc.
Maulovo tělo bylo následně vyhozeno na planetě Lotho Minor, které bylo jedním velkým smetištěm. Tam několik dlouhých let těžce přežíval, až ho jednoho dne objevil jeho bratr Savage Opress (ano, Darth Maul má bráchu), díky kterému pro něho opět vysvitnou lepší zítřky. To všechno se totiž objeví v animovaném Star Wars seriálu Klonové války (2008), kde Maul vystupuje jako jeden z primárních záporáků. Zprvu si vytvořil robotické pavoukovité nohy, přičemž posléze začal opět sbírat svou původní moc, aby se mohl pomstít nejen Jediům za svou potupnou porážku, ale i svému bývalému mistrovi Sidiousovi za to, že ho nechal na holičkách.
Na vrcholu své moci se stal vůdcem frakce The Shadow Collective, což je aliance zločineckých organizací, kterou využil k boji proti Republice i Separatistům. Obi-wan se s ním, samo sebou, opět střetne.
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba | BontonFilm
Není příliš známo, co všechno se s Maulem dělo po konci Klonových válek, ovšem film Solo: Star Wars Story nám potvrzuje, že v oné době ještě vedl minimálně jeden zločinecký syndikát. A jelikož Lucasfilm plánuje vytvořit o Solovi celou trilogii a jeho představitel, Alden Ehrenreich, se již upsal na další snímky, lze tedy očekávat, že Maul v celovečerních filmech ještě neřekl své poslední slovo.
Maula si znovu zahrál herec Ray Park, který tohoto charismatického Sitha ztvárnil i ve Skryté hrozbě, hlas mu propůjčil Sam Witwer, jenž Maula daboval i v Klonových válkách a v novějším animovaném seriálu Rebelové. Co si pro nás toto čertisko vymyslí v dalších filmech? To se necháme překvapit.