Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být líp. Zázračný příběh polského Ironmana míří do dalších kin

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být líp. Zázračný příběh polského Ironmana míří do dalších kin
Nejlepší / Jakub Gierszal
Nejlepší
Nejlepší - dobové foto Jerzy Górského
Důvodů je hned několik. Autor Łukasze Palkowski je výjimečně talentovaným polským režisérem, který před lety zaujal dramatem Bohové (2014). V něm sledoval profesní dráhu profesora Zbigniewa Religy, jemuž se jako prvnímu polskému chirurgovi zdařila transplantace srdce. A jak se na polského režiséra sluší a patří, nebál se tnout do živého - tedy do komunistických 80. let na území Polska, do konfliktů talentovaného Religy se staršími kolegy a do katolické morálky, která určovala a dodnes často určuje život řady Poláků.
V novince Nejlepší se režisér Palkowski věnuje jinému skutečnému Polákovi, který se na jedné straně proslavil, doma nicméně neplatí za bůhví jak známou "hvězdu". Jerzy Górski zaujal svým výjimečným příběhem, kdy se daleko po třicítce a se stínem velké drogové závislosti dal na dráhu vrcholového sportovce, který dokončil "běh smrti" (Death Race), ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a zvítězil ve vzdálenosti "Double Ironman". Nejlepší je polským kandidátem na cizojazyčného Oscara a v hlavní roli se představí Jakub Gierszal (Drákula: Neznámá legenda, Vábení sirén).

Nejlepší: Trailer

Drama Nejlepší tvůrce vyšlo na 2.1 milionu eur a vy na něj můžete vyrazit 9. ledna 2018 od 20:00 do pražského kina Atlas a následně 12. ledna od 21:00 do Evaldu na Národní třídě. Ve spolupráci s organizátory projekcí, společností 3Kino, pořádáme soutěž o 2x2 vstupenky (2 do Atlasu, 2 do Evaldu) na výše zmiňovaná promítání.
Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci dostat se na jednu ze dvou projekcí Nejlepšího?
Do pondělí 18. prosince 2017 do 15:00 napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "3kino") zašlete váš nick name. Dva vylosovaní obdrží dvě vstupenky na Nejlepšího.