Je nový Pán prstenů šílená dohoda za šílené peníze? Víme, za kolik

Je nový Pán prstenů šílená dohoda za šílené peníze? Víme, za kolik
Po úmorných jednáních a bitvě o práva nakonec vzešel jako vítěz společnost Amazon Studios, jejíž televizní produkce už jede na plné obrátky a není pochyb o tom, že seriály spojené s Pánem prstenů budou vlajkovou lodí vysílání Amazon Prime.
Výjimečnost smlouvy, kde figurují také společnosti Tolkien Estate and Trust, HarperCollins a New Line Cinema, tkví v její bezprecedentní šíři. Někteří komentátoři z oblasti televizního byznysu ji údajně označili přívlastkem „šílená“. A tato šílenost tkví v tom, že Amazon získal práva prakticky na každý kousek z Tolkienovy literární pozůstalosti, která je spojená se Středozemí.
navrat-pana-prstenu-amazon-studios-ma-prava-k-natoceni-serialu-podle-slavnych-del-jrrtolkiena-co-uvidime-je-zatim-tajemstvim
To znamená, že může znovu adaptovat do televizní podoby trilogii Pána prstenů, Hobita, ale i kultovní bibli Středozemě Silmarillion, kde je příběhů tolik, že na to síly Amazonu rozhodně nestačí. A jako by to jedlíkovi nestačilo, v oficiálním prohlášení hovoří také o spin-off seriálech (všimněte si množného čísla), tak, jak se na to momentálně chystá HBO se svou Hrou o trůny.
Ale buďme přesní a nenakládejme na záda Amazonu panely, které tam momentálně nehodlají mít. Podle Amazonu seriály nabídnou „nové příběhy předcházejícím Tolkienově Společenstvu Prstenu,“ což znamená, že bychom se v první řadě měli těšit na vybrané příběhy ze Silmarillionu, o čemž jsme již před nějakou dobou psali. A reboot Pána prstenů se zřejmě konat nebude (uf, díky bohu).
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Třetí návrat do kouzelné Středozemě. Dočkáme se ho někdy?
Je ale možné, že se vytvoří seriál skutečně časově předcházející Gandalfově příchodu do Hobitína. Uvidíme, co vyhnalo Aragorna do lesů a proč se dal na cestu Hraničáře a jak nelehké to měl ve svém vzplanutí k Arwen. To vše jsou ale pouze spekulace.
Amazon rozhodně ví, že 200 miliónů dolarů, která údajně za práva zaplatil, musí zúročit. Hnacím motorem jistě bude fakt, že filmová trilogie Pána prstenů vydělala zhruba 3 miliardy dolarů.
„Jsme potěšeni, že Amazon, se svým dlouhodobým vztahem k literatuře, se stává domovem absolutně první televizní multi-série Pána prstenů,“ komentoval smlouvu Matt Galsor, zastupující produkční společnosti.
Také jsme potěšeni. Zatím. Uvidíme, jak dlouho nám to vydrží.