Do Prahy přijíždí elita spojená s filmy, které mohou změnit váš život

Do Prahy přijíždí elita spojená s filmy, které mohou změnit váš život
Stanislav Grof s manželkou
Bezstarostná jízda
Ti, co v rozšiřování vědomí neviděli jen "víkendový trip", nýbrž prostředek ke změně pohledu na svět, předávají zkušenosti a postřehy dodnes.
Celá řada z nich se již za pár dní sjede do Prahy, aby se o celoživotních zkušenostech přesahujících lidského jedince podělila na pražské Transpersonální konferenci (28. září - 1. října) a s ní spojenou řadou doprovodných workshopů. Během čtyřdenního programu se vystřídá 140 řečníků, řešit se bude transpersonální psychologie, vnitřní ekologie, psychedelika, šamanismus, mystika nebo spiritualita umění.
Akce se mimo jiné zúčastní umělci, vědci nebo psychologové, s jejichž prací souvisí anebo s nimiž byla natočena řada pozoruhodných filmů. Pojďme některé z osobností i snímků zmínit.

Stanislav Grof - Crazywise

Stanislav Grof
Československý rodák, který se celosvětově proslavil metodou holotropního dýchání, spoluzakladatel oboru "transpersonální psychologie". Grof mohl obohatit československou školu animace (miloval Disneyho a Trnkovy filmy), kdyby se mu do ruky nedostala kniha Sigmunda Freuda a později možnost zkoumat vliv LSD na lidskou psychiku.
Crazywise
Grof se v posledních letech objevil v řadě pozornosti hodných dokumentů. Například ve filmu Dark Star - Svět HR Gigera (2014), v němž dokumentaristé zkoumali temný svět švýcarského umělce, který vdechl život kultovnímu Vetřelci (1979). Zmínit bychom měli také Crazywise (2016), dokument o proměně spirituální krize v pozitivní transformační proces.
do-prahy-prijizdi-elita-spojena-s-filmy-ktere-mohou-zmenit-vas-zivot
Stanislav Grof se též objeví v dokumentárním filmu Bufo Alvarius (2017), který letošní Transpersonální konferenci ve čtvrtek 28. září večer zahájí. Snímek přinese radikální svědectví o nejsilnějším známém přírodním psychedeliku, tryptaminu 5-MeO-DMT a žábě Bufo Alvarius ze sonorské pouště. Původní záměr tvůrců natočit dokumentární reportáž vygradoval do intenzivní filmové meditace o povaze vědomí a bytí.

Richard Tarnas - Time Is Art

Time Is Art: Synchronicity and the Collective Dream
Nejspíš jste to někdy také zažili: když jste dostatečně bdělí a všímaví, dojde vám, že i sebenepatrnější situace každodenního života do sebe zajímavě zapadají a řetězí se. Myšlenka vyslovená v duchu. Přečtený nápis na obchodě nebo titulek v novinách. Barva oblečení nebo úkaz, který jako kdyby předtím vyšel ze snu. Synchronicitou, kolektivním sněním a filosofií, že čas nejsou peníze, ale umění, se zabývá dokumentární film Time Is Art.
Richard Tarnas
Richard Tarnas
Autoři v něm sledují příběh spisovatelky, jejíž přístup k životu změní smrt milované osoby. Z racionálně uvažující umělkyně se po transformaci stane mnohem otevřenější a probuzenější lidská bytost. V dokumentu vystupuje filosof Richard Tarnas, absolvent Harvardu stojící za hojně citovanou knihou The Passion of the Western Mind ("Vášeň po západní mysli"). I on se se svými zkušenostmi podělí na Transpersonální konferenci.

Rick Doblin - Neurons to Nirvana

Neurons to Nirvana
Jedním ze stěžejních mluvčích konference bude i zakladatel a ředitel největší výzkumné organizace zabývající se potenciálem psychedelických látek (MAPS) Rick Doblin. Jeho třicetileté úsili přeřadit MDMA (známá jako taneční droga extáze) do kategorie s léčebným využitím se podle všeho naplní do roku 2021.
Doblin též prosazuje legalizaci psychedelik a marihuany na lékařský předpis či pro osobní rozvoj. S jeho názory je možné se seznámit ve volně dostupném dokumentu Neurons to Nirvana, který shrnuje vědecké bádání na poli marihuany nebo psychedelik od 60. let minulého století do současnosti.

Alex Grey - DMT: The Spirit Molecule

K elitním hostům konference patří i výtvarník Alex Grey, který se objevil v pozoruhodném dokumentu DMT:The Spirit Molecule. Dozvíte se v něm, že některé psychoaktivní látky máte v nepatrném množství ve vlastním těle. DMT (dimetyltriptamin) je jednou z nich. Nachází se v lidském mozku a dalších organismech a hovoří se o ní jako o "mystické substanci". V dokumentu řada odborníků a dobrovolníků popisuje zkušenosti s touto látkou a s jejím významem pro lidské vědomí.
Filmy inspirované halucinogeny
Alex Grey přijede do Prahy, aby se o zkušenostech s halucinogenem DMT, který je obsažen například v liáně ayahuasca, podělil. Dalším takovým bude například výtvarník českého původu Otto Placht, jehož tvorba ovlivněná ayahuascovými zážitky je zachycena v dokumentu Otto Placht – malíř džungle.