Jak na Zemi vznikl život? V Cestě času to přiblíží vizionář Terrence Malick

Jak na Zemi vznikl život? V Cestě času to přiblíží vizionář Terrence Malick
Cesta času
Terrence Malick pokračuje v ohledávání kořenů existence člověka, které dostalo jasnou podobu v ceněném filmu Strom života (2011). Jeho nejnovější film Cesta času mapuje historii našeho Vesmíru od jeho prvopočátku až po jeho zánik. V tomto časovém rámci snímek zobrazuje vznik a vývoj života na planetě Zemi a pokouší se zprostředkovat odpovědi na řadu fundamentálních otázek.
První otázkou je samotná identita a podstata přírody. Na pozadí úchvatných obrazů proudící sluneční energie film vysvětluje, že energie je přítomna ve Vesmíru od samotného okamžiku jeho zrození a postupně se řadou kroků transformuje na hmotu. Divák také dostává možnost cestovat prostorem a časem pomocí fascinujících obrazů z Hubbleova teleskopu. Sledujeme formování galaxií, hvězd a nakonec planetárních systémů. Následně se film zaměřuje na vznik planety Země a její geologický život. Provede diváka i fascinujícím světem biologické evoluce a obdobím moderní evoluce.
Ani lidé nejsou z filmu vyloučeni. Malick přivádí publikum na cestu, kterou člověk ušel od období lovu přes formování rodiny až po rozvoj rituálu a duchovna. Nevyhýbá se ani kontrastním polohám, když kombinuje záběry z nádherné přírody z celého světa a obrazy stísněného městského prostoru.
Cesta času
Z dokumentu Cesta času | http://www.wildbunch.biz
Na tvorbě unikátního dokumentu se podílela celá řada významných osobností vědeckého světa – paleontologové, biologové, astrofyzici z prestižních pracovišť po celé Zemi. Tématu původu života se v České republice věnují Judit a Jiří Šponerovi, kteří se stali ambasadory filmu v České republice.Hlavní výzkumné téma manželů Šponerových týkající se původu života je vysvětlení samovolného vzniku prvních genetických molekul schopných samostatné darwinistické evoluce na planetě Zemi před 4 miliardami let. Manželský pár nastínil v prestižních vědeckých časopisech teorii, která vysvětluje vývoj života na Zemi z molekuly jednoduché organické sloučeniny, z formamidu.
"Téma Cesty času nás fascinuje z úplně stejného důvodu jako Terrence Malicka, jen s tím rozdílem, že umělec o něm může natočit film, a vědec, má-li to štěstí, může ho zkoumat,” říkají manželé Šponerovi. Oba vědci se zúčastní slavnostní premiéry filmu 31. srpna v pražském kině Lucerna a 1. září v Planetáriu Brno. Po skončení projekce proběhne diskuse.
Cesta času
Z dokumentu Cesta času
Cesta času vznikala přes 30 let a filmaři ji nabízejí ve dvou verzích. Loni v červenci jsme vám představili upoutávku s doprovodným hlasem Brada Pitta, která se vázala k šedesátiminutové IMAX verzi. Na tu se bohužel v České republice nepodíváte. Do distribuce míří 90 minutová verze filmu, kterou vás provede Cate Blanchett. Upoutávku si můžete přehrát níže.
Terrence Malick, Cate Blanchett