Ve věku 73 let zemřel herec a držitel Pulitzerovy ceny Sam Shepard

Ve věku 73 let zemřel herec a držitel Pulitzerovy ceny Sam Shepard
| Warner Bros.
Sam Shepard byl sice českým divákům znám především jako herec, velkou stopu ve světě kultury zanechal však i jako spisovatel (v roce 1979 získal Pulitzerovu cenu za drama Pohřbené dítě). Byl označován za jednoho z nejvýznamnějších amerických autorů divadelních her současnosti. Shepard byl autorem mnoha desítek divadelních her (pět se dočkalo uvedení na Brodwayi). Vyjma herectví a psaní se věnoval i režii, byl bubeník a kytarista.
Samuel Shepard Rogers III se narodil 5. listopadu 1943 ve Fort Sheridan, Illinois, USA. Měl dvě mladší sestry, jeho otec byl učitelem, farmářem a za 2. světové války sloužil u letectva jako pilot bombardéru. Matka Jane Elaine taky učila a pocházela z Chicaga. Vyrůstal tak, jak to ve vojenských rodinách bývá - na různých místech, dle toho, kde zrovna otec sloužil. Po střední škole studoval krátce vysokou, ale nechal jí a připojil se ke kočovné divadelní společnosti, což významně ovlivnilo jeho zbytek života. Službě ve Vietnamu se vyhnul svérázným způsobem - předstíral, že je závislý na heroinu.
Za největší herecký úspěch lze označit jeho roli pilota Chucka Yeageho ve filmu Správná posádka, za kterou byl v roce 1983 nominován na Oscara.