Recenze: Gangster Ka - solidní příspěvek do žánru, stojící na skvělém castingu

Recenze: Gangster Ka - solidní příspěvek do žánru, stojící na skvělém castingu
Gangster Ka
Oním důvodem je Hynek Čermák. Jeho ztvárnění nechvalně proslulého Radovana Krejčíře, jehož filmaři překřtili na Radima "Káčko" Kraviece, je přímo dechberoucí. Nechápejte mě tak, že bych tvrdil, že Čermák dokonale vystihl Krejčíře. Osobně jsem případ nikdy nijak extra nesledoval a jeho "hrdinu" znám akorát z fotek a slavného sportovního vězeňského videa.
Jde mi o to, že Kraviec ani minutku nepřipomíná Čermáka. Herec prošel výraznou fyzickou proměnou a herecky vytvořil velmi živelnou a uvěřitelnou postavu. I když je Kraviec vlastně "jen" hajzl (nějaký dobrák se v něm opravdu neskrývá), má díky Čermákovi nezpochybnitelné charisma, díky čemuž se můžete během filmu lehce přistihnout, že mu vlastně i trochu fandíte. Je to částečně dáno i tím, že na rozdíl od svých kolegů si Kraviec nutně nešpiní ruce, ale snaží se především používat hlavu (a právníky).
Filmařsky, pokud jde o kameru, filtry, zvolené lokace, i "téměř akční" scény, není moc proč remcat. Vše působí profesionálně a to včetně vedení herců, kdy se umí prodat i postavy s minimem prostoru. Co jednoznačně drhne, to je neurčitý vypravěč. Tvůrci toho měli na srdci hodně, možná až příliš. Aby si ulehčili práci, volí vypravěče mimo obraz, který se snaží vyplňoval bílá místa. Problém je v tom, že těch vypravěčů je několik (střídají se tuším čtyři), což za prvé nedává moc smysl a za druhé mají postavy často tendenci sdělovat i to, co je jasné již z obrazu. Především v první půli se tak z filmu neplánovaně stává rozhlasová hra, kdy lze zavřít oči a nic podstatného vám neunikne.

Trailer:

Bohužel ani extrémní doslovnost neznamená, že by dějově vše šlapalo bezchybně. Po celou dobu jsem tak úplně nepochopil, jak Kraviecovi prochází, že si sám ve velkém tiskne peníze a jasno nemám ani v tom, jestli hrál Alexej Pyško gangsterského bosse nebo pravou ruku jednoho z nich.
Za největší vítězství lze každopádně považovat to, že i když jde o žánrový film a postavy v něm pronáší drsné hlášky, ani jednou nepůsobí Gangster Ka strojeně nebo směšně (i když scéna s prázdným bazénem je na hraně, ale rád ji filmařům odpustím). Režisér Jan Pachl zvládl věrohodně vykreslit mikrosvět českých gangsterů a i když mu scénář ne vždycky jde na ruku, podrží ho v každé scéně herci. Už kvůli nim se na druhý díl i docela těším.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S. Speciální cenu "manták roku" by měl dostat ten, koho napadlo, že bude trailer na druhý díl puštěn PŘED jedničkou. Díky tomu samozřejmě opadá část napětí, neboť minimálně u pár postav předem víme, že se dožijí dvojky.