„Všechny demokracie padnou, protože lidi jsou blbí,“ podotýká trailer na čtyřku The Boys

„Všechny demokracie padnou, protože lidi jsou blbí,“ podotýká trailer na čtyřku The Boys
The Boys | Amazon Prime Video
Naše hrdiny, antihrdiny i neodolatelné narcistní sociopaty jsme opustili ve chvíli začátku konce. Homelander (Antony Starr) strávil poslední tři sezóny snahou maskovat svou touhu po dominanci a světovládě za vlídnou tváří. V poslední epizodě se konečně neudržel – před zraky davů popravil protestujícího, nechal explodovat jeho hlavu.
Banda
Banda
  • Amazon Prime Video
92%
Avšak místo toho, aby se dav jeho příznivců zděšeně rozutekl, začal nadšeně skandovat. Homelander, sám trochu překvapený, pochopil, že jeho pravá podstata už nemusí být utajená. Společnost se radikalizovala natolik, že přijme otevřené násilí vůči ideovým nepřátelům s širokým úsměvem a pocitem zadostiučinění. A v tento okamžik vstoupíme do čtvrté série.
Banda: teaser trailer na 4. sérii | Amazon Prime Video
Trailer prozrazuje, že společnost bude po Homelanderově führerovském coming outu značně rozpolcená. Vidíme protesty přerůstající v násilné střety a zoufalství Starlight, jež chápe, že nic z toho nemůže Homelandera zastavit. Ten zatím přemítá o tom, jak moc se podobá Caesarovi a nakolik bude moci přetvořit svět k svému obrazu. Místo aby masy zlikvidoval, bude je chtít podle monologu jeho nové rádkyně ještě víc zmanipulovat. Vytvoří konflikt a následně jako jeho řešení zavede řád se sebou v čele. Lidé místo toho, aby proti němu bojovali, sami zlikvidují všechny odpůrce a ještě mu postaví sochy. Taktika z fašistické příručky pro začátečníky.
Konečně také vychovává svého syna a raději se ani neptejte na lekce, jaké mu Homelander uděluje. The Boys na tom budou žalostněji než kdy dřív. Na stranu Karla Urbana se naštěstí přidává Jeffrey Dean Morgan. Ten má na svém kontě některé z nejikoničtějších sociopatů popkultury – jeho Komediant ve Watchmenech je jedním z předobrazů Homelandera a Negan z Walking Dead byl podle mnohých jediným, co drželo pozdější série pohromadě. Nyní se zřejmě přidá na stranu klaďasů. I když víme, že ve světě The Boys nejsou ani „ti hodní“ bez poskvrnky.
The Boys
The Boys | Amazon Prime Video
The Boys jsou adaptací notoricky špatné komiksové předlohy, jejíž snaha podvrátit zvyklosti žánru se sice trefila do nálady a zajistila vysoký prodej, ale taky si vysloužila celkem brzký odsudek, že za naleštěným povrchem nic víc není. Tvůrci seriálu oproti tomu velmi chytře opustili pouhou parodii a vytvořili satiru současných Spojených států, jejíž ostří je díl od dílu nebezpečnější.
Hnutí Homelanderových příznivců přijímá otevřeně estetiku Donalda Trumpa a MAGA republikánů, kopíruje jejich slogany a rétoriku. A proti nim stojí impotentní mainstreamová většina neschopná zásahu, protože se každý bojí narušit systém, z nějž sám těží. Těch pár jedinců, kteří chtějí zabránit nejhoršímu, se může spolehnout jen na sebe, protože v systémové rovině neexistuje síla ani vůle se Homelanderovi efektivně postavit.
The Boys nesatirizují fašismus v komiksech, ale v našem světě. Ve třetí řadě našli pevnou půdu pod nohama, i když ne každému se to zamlouvá
Seriály13. 7. 2022
The Boys nesatirizují fašismus v komiksech, ale v našem světě. Ve třetí řadě našli pevnou půdu pod nohama, i když ne každému se to zamlouvá
Málokterý takto prominentní americký seriál si troufne ukázat konkrétně prstem tam, kde vidí problém. Kdo by tušil ještě během první řady, že The Boys skončí jako nejlépe formulovaná kritika toho, co považuje za fašizaci politické kultury? Jak se tvůrci vypořádají se čtvrtou sérií, obzvlášť tváří v tvář blížícím se americkým prezidentským volbám, bude velmi zajímavé. Výsledek se dozvíme „někdy brzo v roce 2024“, jak říká trailer.
Zatím se podívejte na žebříček nejlepších seriálů na Amazon Prime podle databáze Kinoboxu. Na jeho vrcholu jsou nepřekvapivě právě The Boys.