Profilový obrázek

Pete69

Petr Lehký

Komentáře 4 707

Od nejnovějších
  1. Madisonské mosty
    Madisonské mosty (1995)
    9
    Tak tomuto říkám dospělá romance. Nádherný příběh a fenomenální výkon Meryl Streep. Clint Eastwood film odrežíroval a skvěle odehrál a za mě je jednou z nejdůležitějších osobností filmu za posledních padesát let, o něm už jsem napsal slov chvály dostatek. Film nabízí dokonalé mrazení, napětí i zklamání. Kdo zažil něco podobného, nějaký krátký románek, tak se do filmu musí absolutně ponořit. I když se vlastně jedná o nevěru a manžel záletnice není žádný parchant - naopak, tak musíte ženě, jako divák ten románek prostě přát. Vynikající práce.
  2. Spirála strachu: Saw pokračuje
    Spirála strachu: Saw pokračuje (2021)
    2
    Saw pokračuje.. ale jak pokračuje :( Toto se vymyká celé sérii a je to úplně jiný film. Vyjma fotografie chybí pravý skládačka a ploicejní vyvražďovačka mě opravdu neuspokojila. Vražedné hry jsou jako přes kopírák a vůbec mě nebavily, přesto že byly někdy nechutné. Chris Rock bez mladické jiskry v oku a komediální role je naprosto nulový a kamera mu nesluší. Nepomohl ani Samuel L. Jackson, kterého jinak mám ve svém osobním žebříčku afroamerických herců v užší špičce nejlepších herců... SAW bída..
  3. Láska je láska
    Láska je láska (1998)
    6
    Film o mladé lesbické lásce a coming outu ve skandinávském zpracování. Severské zpracování je prostě jiné, jednoduché, uvěřitelné.. žádný Hollywood. Film ale má spousty hluchých pasáží, pomalé tempo a přistihl jsem se, že se chvílemi nudím. Přesto slušný kousek. 60%
  4. Zrudy
    Zrudy (1932)
    7
    Rok 1932 a takový šok. Syrové drama z cirkusového prostředí, kde se tehdy neštítili vydělávat na postižených lidech a znetvořených a mentálně postižených chudácích. Je to odvážné, ale i uvěřitelné a šokující. Herecké výkony je těžké posuzovat, protože to většinou nebyli herci a ti kteří byli, hráli dosti divadelně. Tento snímek by měl vidět každý filmový nadšenec.
  5. Medvědí bratři 2
    Medvědí bratři 2 (2006)
    4
    První příběh medvědích bratrů nebyl špatný, i když mě také moc neoslovil, ale ten druhý už mě tedy čistě nebavil. Animace je dobrá, příběh splácaný narychlo a evidentně měl vydělat na úspěchu prvního dílu. Odkoukal jsem, vypnul jsem a film ve mě nezanechal téměř žádný dojem. 40%
  6. Monty Pythonův smysl života
    Monty Pythonův smysl života (1983)
    6
    Přiznávám, že Monty Python není moje krevní skupina, ale i já se občas zasměji u jejich produktů. Smysl života je myšlenkově dobře uspořádané komediální dílko, ale za mě je tam spousta nevýrazného suchého humoru a naopak potom extrémní scénky, jako výuka sexuální výchovy a zvracení megaobézního hosta v restauraci. Celkově - 60%.
  7. Atlas
    Atlas (2024)
    7
    Atlas dostal od diváků a kritiků hodně naloženo, ale zase tak špatné sci-fi to není. První polovina je podařená a i když scénář není extra originální, není to úplná kopírka a fádní záležitost. Triky jsou slušné a není to žádný digibordel. Závěr už je plý klišé a nepovažuji ho za povedený. Mile mě překvapila Jennifer Lopez, kterou nepovažuji za dobrou herečku a za mě hrála hlavně v béčkových až céčkových škvárech. Ale tady jí role sedla a hrál na její poměry opravdu výborně. Solidní sci-fi béčko.
  8. Hulk na neznámé planetě
    Hulk na neznámé planetě (2010)
    6
    Mírně nadprůměrný animák. Superhrdinských animáků jsem už viděl nemálo a mají tu výhodu, že mají ještě větší možnost k bláznivým kouskům a trikům. Hulk na neznámé planetě ale tento potenciál nevyužil a je to jen řadový komiksový animák, který mě určitě neurazil, ale ani nenadchnul.
  9. Mortal Kombat 2
    Mortal Kombat 2 (1997)
    4
    40% s přimhouřenýma očima a s úctou k legendární hře. Postav ze hry tam bylo dostatek, Jax byl slušný, ale zbytek už je bída. Děj o ničem, vizuál nic moc a triky od slušných až po příšerné. Nejhorší ale byly souboje, které byly strašně sestříhané a neměly kvalitu, ani šťávu. Bída.
  10. Invictus: Neporažený
    Invictus: Neporažený (2009)
    7
    Tento film, který je napůl sportovní a napůl politický bych rozdělil na dvě části. Odfláknutý nástup Nelsona Mandely do úřadu prezidenta a slabší první polovina. Druhá sportovnější je naopak velkolepá a finální zápas je skutečně perfektně zpracovaný. No a spojení Nelson Mandela - Morgan Freeman.. jasně nejlepší volba Clinta Eastwooda.
  11. Kopyto
    Kopyto (1981)
    6
    Kopyto mě trošku zklamalo. Název už napovídá, že se bude jednat o bláznivou komedii založenou na nešikovnosti hlavního hrdiny. Pierre Richard a Gérard Depardieu.. to přeci nemůže dopadnout špatně.. nedopadlo to špatně, ale za mě tam bylo prostě málo humoru, chtělo to přiložit pod kotel.
  12. Svatá
    Svatá (2024)
    7
    Na televizní film je to velmi slušná práce. Téma je to zajímavé a je třeba smeknout nad hereckou formou, kterou si Jiřina Bohdalová i v pokročilém věku drží. Naopak už mě nebaví věčně světem ukřivděná Lenka Vlasáková, kterou mám sice rád, ale už by jí mohl dát někdo veselejší roli.
  13. Rivalové
    Rivalové (2024)
    7
    Pěkně natočený snímek o rivalech v lásce, ale i na kurtu. Film má spousty hlušších míst, ale i intenzivních pasáží, který doprovází energický soundtrack. Film působí mladistvě a má místy vražedné tempo. Skoky v čase docela srozumitelně uspořádané. Tenis však není pro plátno tím nejatraktivnějším sportem. Fanoušci Zenday si jí užijí i s jejím dokonalým pozadím, které třeba v Duně může ukazovat jen těžko. Závěr až moc teatrální. Osobitý snímek.
  14. Kung Fu Panda 3
    Kung Fu Panda 3 (2016)
    6
    Kung Fu Panda si mě nikdy úplně nezískala, ale je to dobrý animák. I třetí díl se drží zavedeného úspěšného prvního dílu. Animace téměř beze změny, ale je hezká. Zapojení pravého otce Poa je logickým tahem, poté už je to klasika. Boj dobra se zlem, nic navíc.
  15. Sin Nombre
    Sin Nombre (2009)
    5
    A tak.. nějak mě to nevzalo. Softová gangsterka z prostředí mexického gangu. Vše vypadá poloamatérsky, ale také to dodává syrový look, který chválím. Příběh je to průměrný, herci stejně tak. Po technické stránce také nic ke zmínce. Nenašel jsem nic, proč by měl měl film hodnotit alespoň nadprůměrně.
  16. Kdysi byli bojovníky
    Kdysi byli bojovníky (1994)
    9
    Tak tohle je velká emocionální nálož. Novozélandská tvorba je pro mě spíše neobjevenou oblastí filmového světa, ale tento film si mě okamžitě získal. Surový, syrový, přesto "nesmrdí" hollywoodskými klišé. Film mě nakonec úplně vysál z emocí, ale zároveň jich ve mě spousty v průběhu filmu vyvolal. Násilnická podívaná, která nebude pro slabší povahy, nebo pro někoho, kdy si prošel domácím násilím.
  17. Maltézský sokol
    Maltézský sokol (1941)
    7
    Na Maltézského sokola, který je považován za typického zástupce Film Nior jsem se těšil. Ano, je to učebnicový Film Noir, přesto mě neoslovil jak jsem očekával. Humphreyho Bogarda mám rád a zahrál skvěle, ale scénář je na mě až moc slabý. Děni kolem jedné sošky je slabým čajíčkem. Napětí nechybí, ale to po objasnění věci rychle vyprchá. Líbila se mi kamera, nasvícení, jednoduchost.. Za dřívějšího hodnocení bych sáhl po pětašedesáti procentech.
  18. Godzilla x Kong: Nové impérium
    Godzilla x Kong: Nové impérium (2024)
    6
    Tento film bohužel s Godzillou Minus One nesnese srovnání. Tento hollywoodský film je jasným příkladem, jak úspěšná franchise začíná postupně ničit sama sebe. JE to překombinované.. když už nevím, kam Godzillu posunout, dám jí do cesty King Konga, když hledám další level, přidám tam další a další monstra. Úvod mě ale bavil a nevypadalo to vůbec zle, první polovinu jsem si užil. Druhá polovina už je jen klišéplný digibordel. Navíc se mi moc nelíbila kinetika monster. Když to zprůměruji tak mi i tak vychází slušných 60%.
  19. Der Lebensborn - Pramen života
    Der Lebensborn - Pramen života (2000)
    7
    Zajímavá sonda do nacistických pokusů o vytvoření generace nadlidí pomocí křížení těch "nejlepších Árijců" . Na filmu je znát nižší rozpočet a je to takové.. jednoduše České. Scénář mě ale dostal, výkony herců.. no, jako na houpačce.. jak kteří. Nejvíce se mi líbil Bronislav Poloczek, který skvěle zahrál a jeho postava mě tam neskutečně bavila. I když má film celé hejno much, tak celkový dojem z něj mám více než dobrý.
  20. Mlčení
    Mlčení (1963)
    6
    Ingmar Bergman a jeho nepřehlédnutelná tvorba. Některé filmy jsem si zamiloval, Mlčení však v mém osobním žebříčku bude z jeho díla spíše na spodních příčkách. Strohé drama, které ze mě vysálo energii, ale přesto budí emoce. Zajímavé je, že v každém Bergmanově díle mě to nutí ponořit se do duší hlavních postav a to bylo jeho veliké umění..
  21. Coach Carter
    Coach Carter (2005)
    7
    Tyto motivační hollywoodské sportovní filmy úplně nevyhledávám, ale Coach Carter je pěkný film. Na jednu stranu spousta klišé, výhry a prohry v poslední vteřině, intelektuální proslovy.. na straně druhé Samuel L. Jackson, který svým výkonem film pozvedl o level výše. Je to místy i celkem dojemné. Slabší sedmička.
  22. Konkurenti
    Konkurenti (1992)
    6
    Výjimečně dobrý casting do průměrného filmu. Příběh jedné soutěže "podomních" obchodníků, který se stihne v drama, které mě ale moc neoslovilo. Závěr je slušný, není to vyhnané do vysokých obrátek, ani se nepřehrává. Herci udělali tento kousek nadprůměrným, ale více než 60% nedám.
  23. Návrat Sabaty
    Návrat Sabaty (1971)
    6
    Návraty Sabaty i návrat Lee Van Cleefa do role, tohoto herce vidím rád v každém westernu. První Sabata byl zajímavý a i když se i zde objevují jeho zvláštní kumpáni, už je to jen opakování starého a nemá to ten efekt. Film má slabé, ale i silnější pasáže. Taková slabší šestka.
  24. Kellyho hrdinové
    Kellyho hrdinové (1970)
    8
    Mám sice raději válečné filmy založené na skutečných událostech, ale když se povede takovýto vymyšlený příběh převést do skvělé podoby, rozhodně neodmítám. Krásné bojové scény, scénář přímočarý a nutí diváka přát úspěch bandě ziskuchtivých "parchantů".. nejde to ale nepřát hercům, jako jsou Clint Eastwood, Telly Savalas, nebo Donald Sutherland ? :)
  25. Liška a pes
    Liška a pes (1981)
    7
    Tento animáček hlavně pro děti mě v úvodu příliš neoslovil, ale postupně si mě získal. Animace není moc vydařená, příběh je to dětský na klasické téma - Ukázat dobrotu a další vlastnosti lidí na zvířátkách. Závěr je však opravdu povedený a tak nakonec nedám 60%, ale slabších 70%.
  26. Tancuj Matyldo
    Tancuj Matyldo (2023)
    8
    Tak tohle je pořádná psychická deka. Příběh je veselejší jen prvních dvacet minut, poté je to už jen silné depresivní drama, ve kterém se nestane jediná dobrá věc, vyjma polidštění hlavních postav. Fenomenální výkon Reginy Rázlové, které jsem její postup nemoci "sežral i s navijákem" a věřil jsem jí každé gesto. Že Karel Roden zahrál skvěle je pro mě jen příjemným standardem a opět ho musím pochválit. Pokud máte špatnou náladu, tak s filmem počkejte, není to pohodová podívaná.. ale je to parádní Český kousek.
  27. Godzilla Minus One
    Godzilla Minus One (2023)
    8
    Konečně další a řádně zpracovaná Japonská Godzilla. Prvky západní filmařiny se zde přeci jen výrazněji objevují, ale stále to není nabubřelý Hollywood. I když tato Godzilla není žádné ořezávátko a když je na scéně, rozhodně se s tím nepáře a stojí to za to, tak to není jen o jejích ničení. Nechybí pěkný příběh z konce 2. světové války a života po ní. Jeden z nejlepších filmů o legendárním monstru.
  28. Kuciak: Vražda novináře
    Kuciak: Vražda novináře (2022)
    7
    Tento dokument jsem viděl až po atentátu na Roberta Fica a tak dokument nabral úplně jiný rozměr. Nechci se našich sousedů dotknout, ale jsou nepoučitelní, mafiánské manýry tam přežívají v podobě, jako u nás v devadesátých letech a země jim rozhodně nevzkvétá. V posledních letech jsem Slovensko navštívil vícekrát a to samozřejmě v těch lepších turistických lokalitách. I tak vyjma Tater na mě vše působí, jako za Husáka... dokument ukazuje reálné Slovensko, zbytečnou smrt mladých lidí, politickou kulturu, která na západ od Slovenska nemá obdoby, ale i naději a lidi, kteří mají touhu to změnit. Silné téma, dokument zanechá dojem, zpracování však spíše průměrné.
  29. Dům z písku a mlhy
    Dům z písku a mlhy (2003)
    8
    Film vlastně není po řemeslné stránce nic extra, je to obyčejně natočený příběh osudů lidí, kolem jednoho zabaveného domu. Příběh ale postupně začíná nabírat na intenzitě a vyvrcholí ve velmi silný závěr. Po herecké stránce se mi nejvíce líbil Ban Kingsley, který zahrál parádně.
  30. El Dorado
    El Dorado (1966)
    8
    El Dorado je pro mě jeden z nejlepších klasických westernů ze širší špičky. Klasika, stará škola.. John Wayne, Robert Mitchum, ale bavila mě celá pětičlenná parta klaďasů. Záporaci moc prostoru nedostali, ale stejně mě to hodně bavilo. Přímočarý přehledný scénář, dostatek přestřelek, napětí.. Moc pěkné.
  31. Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge
    Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge (2020)
    9
    Tak animovaná verze Mortal Kombat mě dostala. Je to daleko lepší podívaná, než hraný film. Animace samozřejmě dovoluje daleko více a tady se to tvůrcům podařilo zúročit téměř dokonale. Spousta postav, které do Mortal Kombat patří, je to krvák, ale má to i scénář a pomstu Scorpiona jako bonus. Krásná klasická animace.. pro fanouška Mortal Kombat povinnost.
  32. Báječní muži na létajících strojích
    Báječní muži na létajících strojích (1965)
    8
    Krásný film o aviaticích v době, kdy to rozhodně nebyla procházka růžovým sadem, ba naopak. Bylo to nebezpečné a tomu odpovídá i film.. spousta zajímavých letadel, pěkných kaskadérských kousků a i triková stránka je na šedesátá léta hodně povedená. Dobrodružný duch, vysoké tempo v závěru.. hezká retro podívaná.
  33. Minari
    Minari (2020)
    7
    Minari je monotónní film, ale je to hezky a jednoduše natočené drama o korejských migrantech v U.S.A. , které nečeká lehký život a osud jim také do rodiny nepřinesl zrovna to nejlepší. Herecké výkony standardní, scénář jednoduchý, ale funguje. Za mě je to slabší sedmička.
  34. Marcel, ulita s botami
    Marcel, ulita s botami (2021)
    6
    Tak bohužel. Marcel alias Ulita s botičkami mě moc neoslovil. Zprvu je to zajímavé, ale rychle se z toho stal fádní přecitlivělý příběh o hledání ztracené komunity. animace mohla být také daleko podařenější. Je to zvláštní projekt, který se u mě prostě nesešel z mým nadšením. Přesto je to dobré = 60%.
  35. The Little Death
    The Little Death (2014)
    7
    Příjemná a osobitá hořkosladká komedie s prvky černého humoru. Téma sexualita, touhy a také mírné sexuální úchylky, to vše zabaleno do důstojného hávu, film prostě i přes téma, které by k tomu mohlo svádět, neupadá do trapnosti. Příjemná trošku lechtivá pohodová podívaná.
  36. Zulu
    Zulu (2013)
    7
    Zulu, aneb Krvavý písek je hodně zvláštní detektivní thriller. Herci hrají své postavy dobře, ale je to vše celkem sterilní a bez výrazu. Atmosféra je velmi zvláštní, osobitá. Zpracování je pěkné a vše se line v pomalejším tempu, přesto má film jistou intenzitu. Zvláštní kousek.
  37. Děvčátko
    Děvčátko (1978)
    8
    No, tak tohle už asi dnes nikdo nenatočí. Odvážný film, odvážné téma a odvážná Brooke Shields, které bylo v době natáčení 12 let a musela předvést pár nahých scén. ( snad to na ní nezanechalo následky ). Peprné téma, prostituce, dětská prostituce, rodinné drama v jednom. Po technické stránce žádná paráda, ale to téma je tak silné, že film neskutečně vtáhnul do děje.
  38. Megažralok versus Kolossus
    Megažralok versus Kolossus (2015)
    2
    Tak závěrečný díl ( prozatím ) je po tom prvním asi nejlepší, ale mluvit o nejlepším ve spojitosti s tímto filmem je trošku zavádějící :) Je to stále stejná písnička a digitální efekty se za ty roky neposunuly ani o píď. Kolosus je docela slušný nápad i když o 35 let starší Kraken ze Souboje Titánů snad vypadal podobně. K této sérii mohu jen říct: "Konečně to mám za sebou" 😰
  39. Královna Margot
    Královna Margot (1994)
    7
    Královna Margot je opravdu dlouhý film, na který je třeba se soustředit, protože se tam politikaří, vraždí a intrikuje, že jsem měl chvílemi v hlavě zmatek a v postavy jsem si pletl. Děni kolem Bartolomějské noci je zajímavé, brutální a moc jsem toho o této události ve filmu neviděl. Zpracování je takové průměrné, ale kladně hodnotím, že je to pěkně umaštěné a žádný vyhlazený čistý Hollywood.
  40. Mega Shark vs. Mecha Shark
    Mega Shark vs. Mecha Shark (2014)
    1
    Megalodon dostal jako protivníka stejně obrovského mechanického žraloka a je to nuda a zase nuda. Pochybně vypadající digitální triky stále zůstávají, ale tady je toho strašně málo a spíše tam jen pobíhají herci, kteří podle mě nemají ani pořádný scénář a nedivil bych se, kdyby jen tak improvizovali. Na třetím kousku ze série těžko hledat něco, co stojí za zmínku.