Profilový obrázek

avenis

Eva Šindler

Komentáře 1 487

Od nejnovějších
  1. Fentasy
    Fentasy (2024)
    0
    Vyrůstala jsem v době, kdy slovenčina byla běžnou součástí českého rozhlasu či televize. Proto mě překvapilo, jak málo jsem rozuměla těm blbě napsaným a ještě blběji vyslovovaným dialogům. Od začátku až do konce je to nuda, která nepřináší vůbec žádný prvek oživení. Drogy, beznaděj, špína, halucinogenní stavy, barvy, skřípavé zvuky. Film pouze ukazuje, jak to je, ale ani se nenamáhá ukázat nějaké řešení kromě snahy o pochytání výrobců a distributorů drog. Trochu málo.
  2. Eric
    Eric (2024)
    8
    Je to dobré po stránce napětí (Co se stalo s Edgarem?) i po stránce psychologické (jako vždy mistrovský Cumberbatch). Ale musí tam být (zase) nacpaná ta homosexualita? Bez tohoto tématu se snad už ani nesmí točit... Ne, nezvyknu si na to jako na něco, co má být považováno za normální. Ale aspoň jsem si uvědomila, jak s rostoucí propagací LGBTABCD... komunity zcela vymizely zmínky o HIV pozitivních osobách.
  3. Jablka ze stromu nepadají
    Jablka ze stromu nepadají (2024)
    8
    Pitva rodinných vztahů a jedno záhadné zmizení čtyřnásobné matky. Annette Bening a Sam Neill si navzájem sedí a tahle poněkud rozvleklá historie se podrobně věnuje různým tématům, což tu rozvleklost trochu omlouvá. Ty problémy nejsou nafouknuté a je zjevné, že každý z nich mohl být vyřešen už mnohem dřív, kdyby všichni ostatní mysleli víc na ty druhé než na sebe. Také je hezky předvedeno, jak lidi nedokážou dostatečně rychle přijmout odlišnosti. Ale jak které. Amy je pro svou ezoteričnost považována za bláznivou, protože není tenistka jako ostatní. Kdežto Brooke a její lesbickou orientaci nikdo neřeší, protože tenistka je...
    Vytkla bych jen dvě věci. Tou první je příšerně amatérský dabing Martina Draxlera (detektiv Ethan Remy) a druhou havárka bez zranění a bez vysypané tašky v posledním díle.
  4. Ad Astra
    Ad Astra (2019)
    5
    Nejsem fanouch vesmírných filmů a tuhle sci-fi depku nezachrání ani zlatisté efekty ani Bred Pitt. Zajímavých je asi jen pět minut, kdy se setkává otec se synem poblíž planety Neptun. Jejich hra výrazů je opravdu nádherná. Než se tak stane, musí se protrpět nudné a bezvýznamné technické a málo popisné pasáže na Zemi, na Měsíci a na Marsu. To vše prostoupeno Bredovým pohledem profesionálního smutečního hosta. Pak už jen řízený průlet Neptunem, při němž měl mladej jen kliku, že ho ta detonace jebla tím správným směrem...
  5. Shrek: Zvonec a konec
    Shrek: Zvonec a konec (2010)
    9
    "To je tvá žena? No už tuším, kdo u vás doma nosí brnění." Čtvrté pokračování je bezvadné. Postava Rampelníka zamíchá Shrekovým životem. Opět je tu spousta vtipných nápadů (ježibabí komando, přepínací flétna...) a konečně máme možnost seznámit se i s dalšími zlobry. Musím uznat, že se to povedlo.
  6. Čarodějky z Eastwicku
    Čarodějky z Eastwicku (1987)
    9
    Od prvního shlédnutí jsem si tuhle směsici Darylových nechutností, amerického ženského kamarádství a čarování zamilovala. Je to totiž o tom, že ta ďábelská zrůda se všemi nejhoršími mužskými vlastnostmi dokáže všechny tři ženy nepochopitelným způsobem přitahovat, protože jim dokáže dát to nejpodstatnější. Porozumění pro jejich podstatu. Ale protože je to ďábel, musí být poražen. No, škoda...
  7. Němá tajemství
    Němá tajemství (2023)
    10
    Prosté konstatování, že se mi to moc líbilo, by mohlo vyznít poněkud cynicky, a to vzhledem k tématu. Je to vynikající kombinace detektivního případu a rodinného dramatu. Jedna blbá nešťastná náhoda a vyplují na povrch věci, které by možná později vypluly tak jako tak. Když už pak víme všechny pravdy, pochopíme i nepochopitelné. Úplně jiná Jana Plodková, než ji známe podává parádní výkon. U Milena Steinmasslové to až tak nepřekvapuje (po jejím výkonu v roli Anežky České).
  8. Superman
    Superman (1978)
    7
    Christopher Reeve byl opravdu nádherný exemplář chlapa a ty červené gaťky mu slušely. Nikdy jsem nechápala, jak může být Lois tak blbá a nepoznat, že Clark a Superman je jedna osoba. Tohle zpracování není sice první, ale je takové opravdové. Marlon Brando jako otec Jor-El je úchvatný v bílé paruce. A líbí se mi, že do rolí otce a matky Lois Laneové byli obsazeni Kirk Alyn a Noel Neillová, kteří hráli Clarka a Lois ve filmu z roku 1948.
  9. Shrek Třetí
    Shrek Třetí (2007)
    8
    Díky kocourovi a oslikovi jsem se docela bavila. Obzvlášť závěrečné titulky s jejich tanečními kreacemi a zpěvem jsou príma. Zbytek filmu není úplně špatný, ale protože efekt prvotního překvapení už je dávno pryč, tak v podstatě jen čekáme, co z dnešní doby zase uvidíme "zpohádkovělé". A tak dávám bod za středověké školní uniformy a za hemžící se zlobří a drakoslí batolata.
  10. Matka v trapu
    Matka v trapu (2024)
    1
    Červená knihovna jednadvacátého století, šablona vybarvená do modra s pečlivě vybranými lokacemi, aby to bylo kůůůůůl. Vystajlovaní lidi a vykonstruovanými problémy, kteří nechápou, že život má být vyvážený, že děcka si nemůžou dovolovat a že kdo jednou nezvládnul manželství, výchovu a práci, jen těžko nakonec dosáhne nirvány. Tenhle obrázek dnešního (pražského) stigmatu s vysokánskými podpadky, neschopnými teenagery ohřát guláš a kamarádstvím spadlým z nebe se opakuje pořád dokola a už je to opravdu nudné.
  11. Morgiana
    Morgiana (1972)
    9
    Juraj Herz dělal filmy, které působily jako snové přízraky. A tak záběry, které jsou jakoby viděly kočičíma očima přesně tak působí. Iva Janžurová vytvořila naprosto famózní dvojroli, kdy rozdílnost povah obou sester vystihla jak hlasem, tak pohyby a mimikou, k čemuž jí velkou měrou napomohlo líčení, paruky a kostýmy. Mistrovské, i když těžké a hodně umělecké dílo.
  12. Neúplatní
    Neúplatní (1987)
    9
    Myslím, že nikdo nezahrál Al Caponeho s takovou bravurou a přesvědčivostí, jako Robert de Niro. Strhující drama na téma pokus o polapení největšího mafiána dob prohibice je vynikající a dá se na něj dívat opakovaně. Sean Connery perlí, Kevin Costner je mladý, ostatní herci jsou velmi dobře vedeni, zbraně jsou v permanenci. Nádhera.
  13. Statečné srdce
    Statečné srdce (1995)
    8
    Je to už hodně dlouho, co jsem film viděla a proto vycházím jen ze zbytkového pocitu a zbytkových úryvků, co si pamatuji. Takže nepochybně je to velmi přitažlivý dlouhovlasý a namodřelý Mel Gibson v plné síle a jeho výkon. Pak podříznutí jeho milé, které jsem skoro cítila na vlastní kůži, tak věrohodně zahrané to bylo. A samozřejmě závěrečný průzkum Wallasových střev...
  14. Osvícení
    Osvícení (1980)
    7
    To je prostě čirá hrůza přesahující moje meze snesitelnosti. Jen díky tomu, že to napsal Steven King, podívala jsem se. Myslím, že ani kvůli Nicholsonovi se na to už dívat nebudu. Zlo a násilí nemám ráda. Jediné, co se tu dá obdivovat, je výstavba příběhu, gradace a souznění s knihou.
  15. Duch
    Duch (1990)
    9
    Můj zamilovaný film z dob, kdy mi bylo dvacet šest... Ještě nezkušená a naivní věřila jsem na lásku a spravedlnost... Proto u scény s hrnčířským kruhem jsem tiše záviděla, u zabití Sama jsem slzela a při scénách s Oda May se radovala... ale představa, že se Molly se zavřenýma očima cicmá s ní, mi připadala trochu divná. Nicméně od té doby mám Whoopi Goldberg ráda. Ne pro tu scénu, ale pro to komediálno, které zde zanechala.
  16. Julieta
    Julieta (2016)
    10
    Typicky "almodóvarský" film, který se zabývá ženami, jejich příběhem, běsy, vinou, trestem a utrpením. Často dochází k odpoutání dospělého dítěte od matky kvůli domněle oprávněnému důvodu. A film nabízí naději, že i když to může trvat dlouho, dítě nakonec najde cestu zpět, obvykle prostřednictvím vlastního příběhu, běsu, viny, trestu a utrpení...
  17. Pappa Mia!
    Pappa Mia! (2023)
    7
    Čekala jsem ztřeštěnou blbinu a byla to ztřeštěná blbina, ale jakýmsi zvláštním způsobem opravdu zábavná. Kdyby někteří trochu ubrali na přehnaném projevu, mohla to být fakt dobrá odpočinková zábava. Nicméně scéna s "pěknou krevetou" je top. :) Myšlenku to kupodivu má. Rodiče se se*ou dětem do života, děti to se*e, ale to je všechno v pořádku.
  18. Carrie
    Carrie (1976)
    8
    Jak horory nemám ráda, tak tento je naprosto skvělý. Sissy Spacek zahrála ve svých 27 letech středoškolačku velmi věrohodně a Piper Laurie má v sobě cosi ďábelského. Kingovo téma šikany, která probudí nadpřirozené schopnosti je zajímavé.
    "Vidím tvé nemravné polštáře..."
  19. Nadaný žák
    Nadaný žák (1998)
    8
    Další skvěle zfilmovaná "kingovka", kterou znám z knihy. Ačkoliv závěr je jiný, s filmem jsem spokojena, protože zcela naplňuje knižní předlohu. Je to děsivé a barvité. A říká mi to jasné sdělení. Když se někdo psychicky zvrhne, není před ním jiné ochrany než opatrnost a štěstí, aby ho člověk nepotkal...
  20. Anthropoid
    Anthropoid (2016)
    7
    Viděla jsem dabovanou verzi a tak mě minula špatná česká výslovnost. Přesto mám k filmu výhradu, která je stejná, kdykoliv cizinci hrají Čechy. Je to poznat. Cizinci prostě nedokážou hrát věrohodné Čechy. Ta drobná nuance tam je. Ale myslím, že je to natočené moc dobře. Až na tu předlouhou plačící scénu.
  21. 13. revír
    13. revír (1946)
    7
    Detektivka, která se vymyká všem tehdy natočeným "filmům pro pamětníky", protože to není komedie, ale vážně míněný napínavý příběh. Bohužel, z dnešního pohledu už některé věci vyznívají spíš komicky. Pokaždé mě dráží policejní drzost, s jakou Marvan koná a ta zinková rakev mi připadá zbytečná. Stačilo přece mrtvolu zahrabat na tom smetišti... :) A ten lup je kde? Na těch vkladních knížkách?
  22. Ostře sledované vlaky
    Ostře sledované vlaky (1966)
    6
    Filmy Nové vlny mi nejdou... Nelíbí se mi charaktery postav. Jak mluví, jak jednají... V Ostře sledovanách vlacích by se jich pár našlo, ale všechno mi to smazává Neckář, kterého jako herce prostě nemám ráda. Ostatně ani jako zpěváka. A při scéně ve vaně raději zavírám oči.
    "Kanape mám dvakrát přetržený a inspektorská zahrádka je taky v prdeli."
  23. O moravské zemi
    O moravské zemi (1977)
    6
    O osm let později po filmu Všichni dobří rodáci vzniká tahle fraška, kde Brzobohatý opět ztvárňuje vzpurného sedláka, ale už více ideologicky správně. Jarmila Vysloužilová a Ilja Prachař jsou dalšími, kteří hráli i v předchozím kolektivizačním filmu. Co mi to nesedí kromě zlehčování tématu, je ta facka. Ona se skoro udře a on nesnese pravdu, kterou mu říká...
  24. Všichni dobří rodáci
    Všichni dobří rodáci (1969)
    7
    V době dospívání se mi film vždycky pletl s filmem o moravské zemi, což bylo asi záměrem pozdějšího vyprávění podobného tématu, ale s jiným ideologickým zabarvením. Všichni dobří rodáci popisují kruté začátky kolektivizace, kdy režim dokázal zlomit a zničit i ty nejsilnější sedláky. Co na tom, že to byli lidé pracovití, kteří věděli, jak se má hospodařit, když tak tvrdohlavě lpěli na soukromém vlastnictví... Jak to s družstvy dopadlo, už víme. Bohužel.
    Jasného poetika mi připadá v té ještě přátelské části trochu přehnaná, ale film jako celek je úžasný.
  25. Spalovač mrtvol
    Spalovač mrtvol (1968)
    8
    Některé filmy jsou jen smutné, jiné jen děsivé, další jen kruté. Tento je všechno v jednom, ale děsivost převládá. Děsivé je vědomí zdánlivého pocitu bezpečí, který mají členové Kopfrkinklovy rodiny. "Co abych tě, drahá, oběsil." Za jiných okolností, v jiném filmu by se člověk i zasmál, ale tady to prostě jen zamrazí...
  26. Hoří, má panenko
    Hoří, má panenko (1967)
    5
    Na mě tento Formanův film vždycky působil hrozně smutně. Tady není nikdo, kdo by byl opravdu sympatický a pokud to mělo vypadat jako nastavené zrcadlo vší české malosti a trapnosti, tak se to povedlo. Ani s postupujícím věkem zde nenacházím nic, co bych vyzdvihla, pochválila, ocenila.
  27. Bylo, nebylo
    Bylo, nebylo (2011)
    8
    Tento seriál jsem sjížděla kdysi dávno, ale díky své nevšední základní myšlence si ho pamatuji téměř celý a moc mě bavil. Okouzlila mě především Lana Parrilla, jejíž Zlá královna - Regina neměla chybu. Ginnifer a Jennifer, obě báječné, škoda jen, že těhotenství Sněhurce trvale přidalo ty kila. Mezi chlapy tentokrát výrazně vyčnívá svým výkonem Robert Carlyle a jeho "dirri" je neodolatelné.
  28. Atlas
    Atlas (2024)
    6
    Videohrama to začalo a umělou inteligencí to končí. A to doslova... Proč americké filmy tak často nadužívají příjmení Shepherd = pastýř?... Jo, je to béčko, už po dvaceti minutách to bylo zjevné. Bitva "oblekobotů" v mezihvězdném prostoru je fakt srandovní. Pak je Atlaska uvržena do exoskeletu jménem Smith a díky okolnostem zjišťuje, že chtě nechtě bude muset spojit své duševno s jeho programem... JLo si udělala film, aby měla kde hrát.
  29. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    7
    Písek, tmavé záběry, bušení, zamračená nesympatická Chani, rozvírající se nůžky mezi matkou a synem, písek, prach, temnota, přeskakování a náznaky, zvrácenost Harkonenů, feminismus a nadvláda nad muži... a písek...je to takové na sílu jiné. Původní Duna z roku 1984 byla taky mírně složitá na pochopení, ale mnohem srozumitelnější. Tato nová verze vychází z toho, že to přece každý zná a "my teď uděláme mnohem propracovanější verzi...". Když to však budu posuzovat jako že jsem neviděla nic jiného, není to špatné.
  30. Chicagský tribunál
    Chicagský tribunál (2020)
    10
    Strhující drama o historických událostech z Chicaga 1968, kdy s úžasem porovnáváme to, co se dělo v Americe s tím, co se dělo u nás. Nejen v šedesátých letech, nejen v osmdesátých, ale co se děje teď, ve dvacátých. Je to pořád stejné. Ve vládách všech zemí a všech režimů jsou zastoupeni jen ve zlomku procent lidé kvalitní, zbytek tvoří šmejdi. Přemíra protilidských vládních rozhodnutí způsobí společenský přetlak, ale jakmile se dav zorganizuje, bývá násilným způsobem potlačen. Kdo se domáhá politické spravedlnosti, bývá umlčen. Jenže ani aktivisté nejsou ve svých způsobech protestu či ve svých motivacích jednotní...
  31. Teorie všeho
    Teorie všeho (2014)
    10
    Film, v němž jsem poprve zaznamenala úžasného Eddieho Redmayna, který od té doby patří k mým oblíbeným hercům. Jeho převtělení do Hawkinga je dokonalé. Neméně působivý je výkon Felicity Jones, jejíž podíl na Stephenově dlouhověkosti je nepopiratelný. Celkově dokonalý film a když se také tehdy ještě žijící skutečný Hawking projevil pochvalně, není pochyb, že se to povedlo.
  32. Rašín
    Rašín (2018)
    7
    Snažím se najít nějaké objektivní stanovisko, ale pořád mi to kazí to odporné slintání a cicmání těch neuvěřitelně zamilovaných mužů. To se hodně nepovedlo, protože tak by se tehdy chlapi opravdu nechovali. A ženy rovněž. Pak přece jen nacházím hodnotu v kousku dějin, coby učební pomůcce, jak to tehdy bylo vážné a nebezpečné, když naši předkové těžce vybojovávali naše češství, které dnes mládež lehkomyslně směňuje za zjednodušení svých životů. Zazní zde věta, pod kterou se podepisuji: "Máme krásnou řeč. Řeč, kterou lze vyjádřit vše, co je důležité." Tak proč dnes musíme implementovat ty hnusné amerikanismy?
  33. Už je tady zas
    Už je tady zas (2015)
    10
    Mimořádný film, který dokonale zrcadlí dnešní stav Německa, kam jej přivedla "matrona s výrazem smuteční vrby". A dnes je doba ještě o něco vyhrocenější než v roce 2015, kdy byl film natočen. Není to jen komedie o tom, jak se Adolf Hitler reinkarnoval, protože si ho Němci vlastně přejí mít zpět, aby udělal pořádek a zbavil Německo přistěhovalců. Zazní zde i poněkud xenofobní srovnání křížení psích ras s důsledkem ztráty rasy, míněno té lidské. Prostor dostávají i lidé z ulice, kteří hovoří o svých problémech v běžném životě, jako je strach mluvit o svých názorech, obavy o snižování inteligence, podceňování situace... A tak se chvílemi bavíme, když Hitler komentuje elektronickou "parní" cigaretu a žasne nad internetem a chvílemi nás mrazí při vědomí, jak Evropa balancuje nad několika možnými propastmi...
  34. Švec
    Švec (2014)
    7
    Tak tento příběh mě bavil hned z několika důvodů. Je to o řemeslníkovi a to mě baví vždycky. Je to o možnosti převtělit se do podoby jiného člověka a chvíli si zkusit, jaké to je v jiném těle. A pak je to o touze znovu se setkat s otcem, což je něco, co mi není cizí. Přes svou zábavnost je to smutný film.
  35. Nespoutaný Django
    Nespoutaný Django (2012)
    9
    Kdo miluje Tarantina, příjmá jeho Djanga zcela zaujatě se vším všudy. Je to parádní podívaná, skvěle kostýmovaná, maskovaná, a zahraná. DiCaprio dokázal, jak hluboce je v každé své roli ponořen, když si rozřízl ruku a z role nevypadl. A Tarantino to nevystřihnul. Jen za ten konec dávám bod dolů, protože nevím, jestli je to míněno vážně nebo jako parodie.
  36. Django
    Django (1966)
    6
    Lehce vybočující z šedého průměru, protože táhnout rakev se svým "pokladem" je celkem originální, ale děj je hrozně brutální. Ubližuje se nejen mužům, ale i ženám, což je něco, na co se ráda nedívám. Závěr na hřbitově mi připadal hodně nelogický. Ty zmučené pracky by přece zbraň asi neudržely...
  37. Smrt na Nilu
    Smrt na Nilu (2022)
    7
    Smrt na Nilu Kennetha Branagha je již třetí zpracování tohoto přeslavného detektivního románu a je lépe jej nesrovnávat, nýbrž brát jako hrátky s tématem. Dle současné módy tu nechybí násilná změna barvy pleti u některých postav, ale v tomto případě mi to tolik nevadí. V rámci onoho pohrávání si s příběhem zůstává hlavní linie stejná, ale jsou mírně pozměněny (a ku prospěchu vyznění) některé okolnosti. Důvod vzniku slavného knírku a jeho zmizení jako symbol v souvislosti s Poirotovým citovým životem, to je jen takový vtípek, který se mi docela líbí.
  38. Dým bramborové natě
    Dým bramborové natě (1977)
    5
    Jak je někde Liškova hudba, bude to drama a lidi budou jednat a mluvit jako podivní strnulí panáci. I když má tento film v pozadí příběh o Vláčilovi a Hrušínském, ty divné dialogy a divné zvraty jsou prostě divné... Už tenkrát, když to bylo nové, ničím mě to neoslovilo. Dnes, po mnoha letech je to stejné.
    "Dobrý večer..." (žádné představování)
    "Vezmeš si také?" ptá se manželka svého manžela, když úplně cizí chlap právě zbaštil lívanec, který byl původně usmažen pro něj...
  39. Boj o oheň
    Boj o oheň (1981)
    8
    Mimořádný zážitek po všech stránkách. Takový malý průřez pravěkem, což z filmařského hlediska (a bez digitálních triků) je hodně složitý úkol. Lidi jsou lidi a nemůžou se chovat víc jako pralidé, když mají jinou stavbu těla. Přesto se to povedlo opravdu hodně věrohodně. Všichni hlavní představitelé dokázali předvést "Lovce mamutů" tak, že dokonce i můj chlap, který si obvykle u televize čte, nevzal tu proklatou destičku do ruky ani na moment a bavil mě simultánním překladem.
  40. Svatá
    Svatá (2024)
    10
    Režišér Strach je výborný režisér a Jiřina Bohdalová je naprosto fantastická PANÍ herečka. Televizní inscenace bývaly považovány za méně hodnotné než filmy, ale tento příběh o mnohovrstevnaté pravdě a lži je mistrovské dílo, které předčí stovky velevýpravných filmů.