Gundala

54%
Gundala
Plakát traileru

V tomto akčním snímku od scénáristy a režiséra Joka Anwara vstupují indonéský komiksový superhrdina a jeho alter ego Sancaka na filmová plátna, aby bojovali s podlým zločineckým bossem Pengkorem a jeho ďábelským oddílem osiřelých nájemných zabijáků. Sancaka žije na ulici v drsných a krutých podmínkách od chvíle, kdy jej rodiče opustili. Přežívá jen díky tomu, že neustále myslí jen na sebe a svou vlastní bezpečnost. Ale když ve městě začne bujet kriminalita a po celé zemi se šíří nespravedlnost, Sancaka se musí rozhodnout, jestli bude i nadále ignorovat okolní svět, nebo se stane hrdinou utlačovaných. (Cinemax)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 438 bodů
8
Další komiksový superhrdina si to šel vyzkoušet do světa filmu a není ani z Marvelu, ani z DC. A není ani z USA. Pochází z Indonésie a těm americkým by se mohl s přehledem rovnat. https://4.bp.blogspot.com/-TFBZFS1DZyc/VZfxik47qvI/AAAAAAAABaA/dbunsk6aLF0/s1600/cover_gundala_%2Bbangkitdarikematian.png Ke komu by se hodil víc? K Avengers a nebo k Lize spravedlnosti? No nic. Podle tamních informací od studia Jagat Cinema Bumilangit je naplánováno celkem sedm filmů s příběhy převzatých z populárního komiksu indonéského hrdiny. Mimochodem, jak je na tom český Pérák? Pravda, naivní otázka. Scénář pro tento úvodní film o zrodu Guadala je adaptací komiksu ´Guandala Putra petir´od Haryi Suryaminata, který byl poprvé uveden na trh v roce 1969. První filmové zpracování se objevilo v roce 1981. Stejně jako američtí superhrdinové vznikající dle různých amerických vlastností, tradic a historických etud, tento vznikl na základě těch indonéských. Příběh o původu Gundaly splňuje všechny dané požadavky, což znamená, že děj poskytuje nejen hluboký příběh, ale také silnou charakterizaci, pří které samozřejmě nechybí ani čirý patriotismus. V dané koncepci filmu jako takového je vidět inspirace amerických komiksových snímků, ale nakonec, proč ne. Indonéský styl je v tom tak i tak znát. O indonéské kultuře ani nemluvě. Choreografie akčních scén v podobě bojových umění tak vypadají poněkud zvláštně, až se zdá, že velmi brzy ztrácí patřičnou dynamiku soubojů, které nejsou přepálené svou délkou trvání. Je to komiksový film ve svém jádru v podstatě známý svou dějovou šablonou, ale navenek přeci jen krapet odlišný. Že takový film vznikl je dobře a opravdu by tvůrci mohli pokračovat dál. Kvůli náporu snímků od Marvel a DC je to víc než zdravé.
Martrix
Martrix
2 451 bodů
6
Oceňuji velkou míru autentičnosti, kdy se Anwar nesnaží kopírovat západ, ale naopak pracuje s originálním námětem z roku 1969. Gundala je totiž první vlaštovka Bumilangit Cinematic Universe (BCU)...což je indonéská obdoba MCU. Takže vlastně takový Iron Man. Tím ale veškerá spojitost končí, protože tady se pohybujeme v úplně jiných vodách. Nicméně společně se solidní akcí (indonéští kaskadéři si svou mzdu opravdu zaslouží) a pár vtipnými momenty, je právě ta neotřelost největší devizou filmu. Bohužel se to nedaří moc dobře prodat. Přerod Sancaky v Gundalu je fajn, člověk si nemůže nevzpomenout na Kick-Ass, nebo třeba Říkali mi Džigu, kdy se úplně obyčejní chlápci snaží popasovat s nově nabytými schopnostmi. Jenže sebelepší hrdina je bez pořádného padoucha poloviční. Syn blesků, jak je taky Gundala nazýván, stojí proti chlápkům s klacky a sekyrkami, které má pod palcem zjizvený korumpér... . Velkou slabinou je politické pozadí, které je zvlášť pro nás, obyvatele Babišstánu, jen takové senátorské škádleníčko. Záporáky lepší úrovně ale mohla reprezentovat smečka sirotků /nenechte se zmást, vyrostli z nich ukázkoví badaasové, kteří by si určitě zasloužili více prostoru. Vlastně by si zasloužili prequel v duchu Sebevražedného oddílu. Takže potenciál Gundala má a pro diváky přesycené západní šablonovitostí, by mohla být tato lehce patetická asijská kuriozita vcelku stravitelná. Přesto...i když jsem opakovaně viděl spoustu větších blbostí, podruhé už bych tento film vidět nechtěl... .

Dodatečné informace

Původní název:
Gundala (více)
  • Indonésie Gundala
  • Indonésie Gundala - Il figlio del lampo
  • Indonésie Red Storm
Země původu:
Indonésie
Rozpočet:
1,86 mil. USD
Tržby:
4,22 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné