Profilový obrázek

Vidly10

Vojtěch Svoboda
996

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Moravskoslezský, Karviná, Česká republika



Tetris
Tetris (2023)
8
Tetris je výborným příběhem o fungování SSSR, Ruska a podobných totalitních zemí. Táhne hereckým výkonem Tarona Egertona, hravým art-stylem, kreativní režií, střihem a hravou tetrisem obohacenou hudbou. Ani nevím, kde je problém, proč tomu nedát plné hodnocení, ale asi to bude málo dořešených linek a málo prostoru. Upřímně nevím, tuhle recenzi píšu ve dvě ráno asi 14 hodin po tom, co jsem film viděl. Co vím je fakt, že tenhle film si zaslouží pozornost a nedivil bych se, kdyby skončil v mé topce na konci roku.
Scott Pilgrim proti zbytku světa
Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010)
10
Po dlouho plánovaném rewatchi a nějakém tom dni přemýšlení, jsem se rozhodl, že si to tady napíšu. Scott Pilgrim je nadčasový trhák, který je v mých očích až žalostně nedoceněný. Myšlenka a celá zápletka jsou neskutečně originální, unikátní a neotřepané aspekty, jenž si zaslouží mnohem více pozornosti. Edgar Wright tady ukazuje svou kreativitu a genialitu, jenž nemají mezí. Ať už se projevuje v práci s komparzem, drobnými detaily na pozadí, sound-designem připomínajícím různé herní motivy, hudebními čísly zapadajícími a pomáhajícími narativu. Scénář, který používá dialogy i pro nastínění budoucích událostí, a nejen na vyplnění místa. Herci, kteří zvládají všechnu svou práci bravurně, a ačkoliv Michael Cera nepatří mezi tříáčkové hvězdy, neumím si představit v roli Scotta nikoho jiného. Mary Elizabeth Winstead mu skvěle sekunduje a je pro něj motivací, inspirací a středobodem celého dění filmu. Ovšem Wright tomuhle filmu dal neuvěřitelnou tvář, kterou si na první shlédnutí možná ani nevšimnete a mě v hlavě myšlenka na ni trkla až pár dní po shlédnutí. Vždyť tohle je neskutečná střihačská práce. Přechody a střihy pracují se vším. S výškou kamery, soustředěním se na dialogy tak, aby přechody vypadaly, co nejpřirozeněji a člověk tak plynule přijme fakt, že se uprostřed scény naprosto změnilo prostředí. To vše je zaobaleno do téhle šílené premisy o sedmi zlých bývalých. Někomu to může přijít jako šílená blbost, na kterou do pár týdnů zapomenou… ale pro mě bude tenhle film vždy něčím výjimečným a nezaměnitelným. Těším se na anime, pětikvalt je jasný.
Creed III
Creed III (2023)
10
Třetí Creed je perfektním zakončením trilogie, které sice lehce ztrácí na druhý díl, ale skvěle mu konkuruje. Hlavně v režii soubojů, kdy je vidět jasná inspirace východní animací a skvělým zakomponováním médií a spoluprací do příběhu pro obohacení a posunutí děje. Perfektní výkon Jonathana Majorse v roli Damiena, který jde Creedovi pod kůži a dělá z celého sportu velmi osobní záležitost podporuje provázání s minulostí a zakomponování všech postav. Absence Rockyho není v celém snímku cítit, ale chybí tam z hlediska nostalgie a jakési povinnosti. Film má problémy hlavně v nedotažení některých linek (Felix?) nebo v přerodu Damiena z nikoho na hvězdu… ale za tu atmosféru, napětí a osobitost tomu těch 5* dám. Btw před filmem jsem byl na burger v Holy Cow Český Těšín a doporučuju.
Babylon
Babylon (2022)
10
Ach Babylon… těšil jsem se na něj od prvních záběrů a do kina pak málem přišel pozdě. Tříhodinová jízda, která je naprosto dokonale zpracovaná odrazuje diváky svou délkou, ale potěší je veškerým svým obsahem. Sympatické tváře Brada Pitta a Margot Robbie vás provedou prapočátky filmového průmyslu v Hollywoodu, oběma tvářemi života slavných herců a důležitostí i problematikou revolučních objevů. Damien Chazelle ve svém věku vyniká nade všemi v tom, jak umí pracovat s hudbou a zvuky (nejlépe to ukazuje scéna z prvního natáčení se zvukem) a tady se jen překonává a překonává. Tomuhle filmu prostě není co vytknout. Je to naprosto úžasná podívaná, která mě dokázala bavit celou dobu a taky se zamyslet nad emočně vypjatými momenty (hlavně v druhé části filmu). Nebojím se říct, že Babylon má už teď rezervované místo v top 10 roku 2023. Prostě je to boží… co víc říct. 9,5/10
Operace Fortune: Ruse de guerre
Operace Fortune: Ruse de guerre (2022)
8
Operace Fortune sice není žádným převratným filmem, ale jakousi sázkou na jistotu v podání mého milovaného génia Guye Ritchieho. Povedená heist komedie, u které jsem se bavil po celou stopáž, užíval jsem si sympatické herce a s potěšením otevřel kino rok 2023. Ritchie má řadu silnějších filmů, ale tenhle si snad užije každý. 7,5/10

Oblíbená díla

  • Plakát 1
  • Plakát 2
  • Plakát 3
  • Plakát 4
  • Plakát 5+13

Oblíbení tvůrci