Profilový obrázek

Fxxx

Komentáře 105

Od nejnovějších
  1. Joker
    Joker (2019)
    8
    Naprosto precizní záležitost. Úžasně natočené, napínavé, plné skvělých herců, drsné a občas se objeví i hodně černý humor... Je to taky hodně zaměřené na společenskou kritiku, ale pokud nejste sami psychouši, tak si z toho snad neodnesete, že máte jít zapalovat auta a střílet boháče v klaunské masce. Holt tak už to někdy u filmu bývá, že fandíte vraždícím psychopatům. Takže ani tohle nemám filmu za zlé. Pro mě je tohle ultimátní filmový zážitek
  2. Zombieland: Rána jistoty
    Zombieland: Rána jistoty (2019)
    8
    Double Tap zdatně sekunduje prvnímu dílu a rozhodně mu nedělá ostudu. S příchodem Madison jsou sice některé vtípky trochu jednodušší a "příběh" o chlup předvídatelnější, ale i tak je to pecka, kterou jsem po hodně slabém traileru ani v nejmenším nečekal. Herci mezi sebou mají úžasnou chemii a referencí na ostatní filmy je tady taky dost - což já naprosto miluji. Vůbec bych se nebránil tomu, kdyby Emma Stone dostála svému slovu a Zombieland se točil každých 10 let. Stárnout vedle těchto postav by bylo fajn.
  3. Le Mans '66
    Le Mans '66 (2019)
    9.5
    Nádherný film o životní vášni, se kterou se prostě někdy seknout nedá. 150 minut čistého adrenalinu. Měla jsem chuť si jít okamžitě sednout za volant. Na tenhle film by se člověk vážně neměl dostavit autem. Damon je skvělý, ale Bale je o třídu jinde. Žrala jsem mu to i s navijákem. Neskutečně inspirativní, zábavný, dojemný a energii do žil vlévající film. Soundtrack je navíc absolutní bomba. Tohle je ten typ filmu, o kterém s ním, když se vydávám do kina.
  4. To Kapitola 2
    To Kapitola 2 (2019)
    8
    Maximální spokojenost. Jako minule. Jedna věc mě ale obzvlášť překvapila - že se druhý film neobejde bez prvního, to jsem čekal, ovšem že se teď už ani ten první neobejde bez druhého, to ne. Tak mazaná je druhá kapitola Toho, ve které se přítomnost prolíná s minulostí a která se sama prolíná s minulým filmem a spoustu toho, co v něm zůstalo (po)otevřeno, dopovídá. Myslím, že jedině když si dobře pamatujete první film nebo ještě lépe když oba vidíte rychle po sobě, nebude se vám (mylně) zdát, že ve druhém je Bowers zbytečný, Pennywise že je tam málo a dospělé postavy nefungují. Nic z toho není pravda, máte-li k nim vy sami ten vztah, s nímž tvůrci úplně oprávněně počítají. A vytýkaný humor? Atmosféře vůbec neškodí, stačí si všimnout, že ho postavy používají hlavně jako štít proti strachu. Já jsem fakt spokojený a myslím, že navzdory všem změnám oproti předloze
  5. Nabarvené ptáče
    Nabarvené ptáče (2019)
    7.5
    Nabarvené ptáče rozhodně není snímkem převratným a snad ani morálně diskutabilním, jak nám vnucovaly prvotní ohlasy, ale přesto je to filmařina poctivá, intimní a přemýšlivá, jaké se ostatní tuzemská produkce zkrátka nemůže moc rovnat. Padala srovnání s Tarkovským nebo Markétou Lazarovou, ovšem ani do toho bych se nehrnul - Marhoul je usedlejší, více naturalistický a z pohledu výpravy i přístupnější. Černobílá kompozice je pochopitelným a správným krokem u takhle bezútěšné látky a málomluvnost ve spojení s nadužíváním detailů a řídkým střihem nechává diváka, aby se více ponořil do atmosféry a byl připraven empaticky reagovat na všechny ty hrůzy, před nimiž kamera většinou vkusně uhybá a příběh tak nepůsobí samoúčelně násilným dojmem. Nabarvené ptáče je mistrovskou vizuální výpovědí o lidech, o jejich povaze i době ve které se příběh odehrává.
  6. Ad Astra
    Ad Astra (2019)
    7
    Komornější side-kick Interstellaru s podobnou formální opulencí, hudebním aranžmá i filozofičnem, avšak umělecky a scénáristicky méně ambiciózní, bez kulervoucího finále, i pomyslně highlightových scén. Vesmírná vztahovka otce a syna a příběh o správných životních volbách a rozhodnutích, které se vyjmečně neodehrávají na planetě Zemi. Brad Pitt opět fantastický.
  7. Lví král 2: Simbův příběh
    Lví král 2: Simbův příběh (1998)
    8
    Skvělé pokračování legendárního prvního dílu. Samozřejmě druhý díl není tak kvalitní jako předchozí díl, ale u dvojky se nebudete nudit a druhý díl Lvího krále vám dokáže vykouzlit úsměv na rtech. O humor celých 80 minut se především stará Timon a Pumba. Jejich hlášky nemají prostě chybu a celý film docela slušně táhnou.
  8. Lví král
    Lví král (1994)
    9.5
    Lví král má v sobě obrovskou sílu a já pro něj mám jen slova chvály. Tvůrci proti sobě postaví Dartha Vadera a Jeremyho Ironse. V čele je neuvěřitelný záporák, který prostě vraždí a neremcá kolem toho a u Disneyho se hlavně rozhodli pro radikální krok - nebát se smrti postav. Klobouk dolů před jejich odvahou. Myslím, že následný úspěch filmu, kdy Lví král přerostl v obří kult, se jim přinesl dostatečné uznání.
  9. Lví král
    Lví král (2019)
    7.5
    Původní Lví král patří mezi mé nejoblíbenější disneyovské pohádky, a s velkou pravděpodobností je i nejlepší. Hrana verze klasickému animáku ostudu rozhodně nedělá, jen má jeden problém. Tím problémem samozřejmě myslím, že nepřináší nic nového, krom vizuální stránky. Někdo to může brát jako mínus, pro někoho je to plus, že mu nikdo neničí jeho pohádku. Já jsem byl s filmem spokojený, a dostal jsem od něho přesně to co jsem očekával. Krásnou pohádku v moderním hávu, kde jsem si znovu zopakoval ikonické scény a momenty. Animák je pořád lepší, ale hraná verze není vůbec špatná.
  10. Nevědomí
    Nevědomí (2013)
    8
    Nádherný scifi snímek... někomu může vadit to, že jsou to všechno věci které už někde viděl ... nebo to že zápletka byla vyzrazena už v traileru ... či že ji pochopíte po 15ti minutách filmu ... avšak tyhle věci se dají klidně odpustit a když budete koukat, uvidíte jak prostý a zároveň krásný snímek to ve skutečnosti je. Po stránce vizuální jde o učiněný skvost vše vypadá tak skutečně a uvěřitelně ... atmosféra je vyloženě skvělá po celou dobu filmu .. a to vše ještě dokresluje vynikající soundtrack.
  11. Tajný život mazlíčků
    Tajný život mazlíčků (2016)
    7.5
    Pro děcka skvělé, ale rodiče si tentokrát kromě skvělé animace moc neužijí. Nejvíc mě asi bavila kočka Chloe alias Koule. No a Dejdarův bílý králíček, tam už ale autoři moc tlačili na pilu.Secret life of Pets není ve finále ničím jiným než průměrným animákem, který do puntíku naplňuje očekávaná klišé, všechny zažité mechanismy animáku splňuje na jedničku. Bohužel nepřináší nic nového a ani takové to osobní líbítko se mu ode mě nedaří získat.
  12. Tajný život mazlíčků 2
    Tajný život mazlíčků 2 (2019)
    7.5
    Dvojka mazlíčků se povedla na výbornou. Dospělé neurazí a děti pobaví. Děj je hodně jednoduchý,na libovolnou Pixarovku to prostě nemá.Ale jako letní oddechovka je to super.Kdo má doma nějakého mazlíčka,tak si film užije. Můžu jen ajen vřele doporučit.
  13. Captain Marvel
    Captain Marvel (2019)
    7.5
    Marvel nám opět nadělil povedený a vyvážený popcorn, a já jsem se bavil! Musím říct ze jim tuto šablonu už moc nezeru a několik posledních solovek hodnotím jako průměr, Captain Marvel ale podle mého fungovala skvěle, jak po humorné tak po pribehove stránce. Casting filmu je skvělý a omlazený Samuel Jackson film neskutečně táhne do předu, s Brie v hlavní roli jsem také neměl nejmenší problém a její postava mě opravdu bavila. I tak se dá ale něco filmu vytknout a to hlavně ne moc povedený začátek a průměrná až nudná akce ( hlavne ta ve vesmíru ta na zemi byla naopak docela napaditá) I tak film ale hodnotim pozitivně a přijde mi ze se jedna o velmi dobrý MCU origin
  14. Pokémon: Detektiv Pikachu
    Pokémon: Detektiv Pikachu (2019)
    7
    Detektiv Pikachu je jednoduše povedený a zábavný film, který funguje i jako odlehčený detektivní film, i jako rodinný film a i jako komediální film. Detektiv Pikachu nikdy nezačne ztrácet šťávu a vlastně i strašně rychle uteče. Do diváka nasype hodně zajímavých dějových oblouků při čemž se každému ze zajímavých nápadů dostane dostatečného prostoru. Některé nápady jsou opravdu dosti přitažené za vlasy a minimálně v první sérii si nepamatuji, že by na ně jakýkoliv díl animáku měl odvahu. Nikdy to ale nezačne působit divně a nepůsobí jako béčková záležitost.
  15. Avengers: Endgame
    Avengers: Endgame (2019)
    9.5
    Endgame hraje na všechny struny emocí a dovolil bych si říct, že je v tomhle o aspoň řád zdařilejší jak nejasný předchůdce Infinity War, který vlastně tak nějak všecko jen připravil pro tenhle epický závěr. Přiznám se, že jsem se záměrně držel stranou od všech teorií, jak kdo dopadne a jak se nakonec s Thanosem naloží, takže jsem nebyl nijak výrazně ovlivněn a prostě se jen nechal unést tím, co Russovci nakonec naservírovali. A že těch chodů bylo požehnaně a žádný nenechal (hlavně skalního) fanouška chladným. Potěšila i patřičná dávka humoru (možná větší a rozhodně trefnější jak u Infinity War), která nesmírně ladně vyvažovala osudový tón celého příběhu, potažmo zakončení všech dílčích příběhů servírovaných MCU za posledních 11 roků.
  16. Jurský park
    Jurský park (1993)
    10
    Nevídaně dlouho před premiérou v kinech avizovaný film dal nakonec to, co jsem od něj očekával. Úžasný zážitek, protože takové triky do té doby nikdo nedokázal vytvořit. Spielbergovi se povedl fim, který zná snad každý a na který se po deseti letech koukám jako na klasiku v daném žánru. A klasice patří plné hodnocení.
  17. Jurský svět (4)
    Jurský svět (4) (2015)
    7.5
    Další veliká popcornová trefa! Upřímně nemám Jurský park za nějakou obří modlu a trailery třetího pokračování moc velkou parádu neslibovaly. O to víc jsem se ale divil tomu, co Trevorrow dotlačil do kin. Velká porce jedničky, špetka Vetřelců, trocha jonesovského dobrodružství a voila, výsledkem je našlapaná akční jízda, která nezpomaluje a v poslední třetině vyloženě rve plyn až k podlaze. Jistě, postavám jako tradičně chybí pud sebezáchovy a telefony jim nefungují jen ve chvílích, kdy se to scenáristovi zrovna hodí do krámu. I tak ale Jurský svět nabízí opulentní podívanou pro celou rodinu,
  18. Jurský svět: Zánik říše (5)
    Jurský svět: Zánik říše (5) (2018)
    6.5
    Taková ta neškodná letní popcornovka pro celou rodinu. Je to škoda, myslím si, že dinosauři implementovaní v našem moderním světě mají pořád co nabídnout, chtělo by to ale trochu lépe promyslet. Ze všech postav má jakýsi rozměr jen ta Prattova (a taky se s ní pojí jediné fungující zábavné momenty), ostatní jsou jen jak špatně rozestavené kuželky. Taky hororový naturel režiséra je z filmu cítit jen velmi stopově, což je kór promarněná šance
  19. Solo: Star Wars Story
    Solo: Star Wars Story (2018)
    8
    Solo je velké potěšení především pro obeznámené fanoušky, ale myslím, že i úplný Star Wars laik si z něj dokáže leccos odnést. Je to především zábavný dobrodružný film (místy je humoru MOŽNÁ trochu moc, ale nikdy nepřekročí zdravou míru) s výborným Aldenem Ehrenreichem, který se takřka nemožného úkolu zhostil skvěle - hraje víceméně po svém, od Harrisona Forda si vypůjčil jen nějaká ta gesta a úšklebky, nijak zvlášť ho neimituje a přesto je to Solo. Režie Rona Howarda je fajn, příběh není hloupý a má v rukávu spoustu překvapení včetně návratu jedné velmi známé postavy (ovšem právě s jejím návratem si možná bude leckdo lámat hlavu a říkat si: Cože? Jak? Proč?), no a doslova úžasnou práci odvedl John Powell. S pomocí Johna Williamse (dodal i nový hlavní motiv) složil skvělý soundtrack, který si budu pouštět stejně rád jako všechna Williamsova Star Wars alba nebo Giacchinův Rogue One.
  20. Avengers: Infinity War
    Avengers: Infinity War (2018)
    10
    Pecka! Předčí moje očekávání a chvílema bere dech od úst. Infinity war je podle mě tím, co většina fanoušků Avengers chtěla. Za mě jedna z nejlepších Marvelovek. Těšil jsem se na to, až se Avengers spojí s Guardians of the Galaxy. Teď se mi to konečně splnilo a mohu říct, že se to povedlo výborně. Postavy se doplňují a já už se nemohu dočkat pokračování.
  21. Deadpool 2
    Deadpool 2 (2018)
    10
    Tenhle film je prostě absolutní nářez. Už dlouho jsem se u nějakého filmu nepobavil natolik, jako u druhého Deadpoola. Užil jsem si i jedničku, ale doteď ji nepovažuju za nic až tak skvělého. Druhý díl mě ale naprosto rozsekal, ať už akcí, hláškami, narážkami, známými i novými postavami, hudbou, prostě vším. Film navíc funguje skvěle jak ve vtipných, tak vážných scénách, což je v případě tohoto druhu filmu téměř zázrak. Rozhodně doporučuji všem, kterým se líbil první díl a vlastně asi i těm, kterým jednička přišla slabší. Možná je to jen mnou, ale tohle je jedno z nejlepších pokračování vůbec. Na mě opravdu Deadpool 2 zafungoval ve všech směrech. Úžasný filmový zážitek!
  22. Kingsman: Zlatý kruh
    Kingsman: Zlatý kruh (2017)
    7
    Jediné velké plus tohoto filmu jsou herci, kteří si svoje role užívají do puntíku. Plus Elton John, který na podobnou zkušenost patrně do smrti nezapomene. Po shlédnutí jsem si říkal, že kdyby se film zkrátil tak o půl hodiny a některé scény by se vypilovaly, mohl to být vzorový nástupce originální jedničky. Třeba Marka Stronga, jak mám rád, tak určité momenty v závěru filmu byly na poblití. Nechci spoilerovat, ale ten jeden konkrétní moment mě doslova nasral a kdybych byl Spáčilová, pravděpodobně v tu chvíli odcházím ze sálu. Já ale Spáčilová nejsem a tak jsem film v poklidu duše dokoukal.
  23. Liga spravedlnosti
    Liga spravedlnosti (2017)
    6.5
    Pár Whedonových dolepených hlášek nezakryje fakt, že tahle týmovka působí rozpačitě téměř na všech frontách a nebýt geniálního Ezry Millera a neselhávajícího mesiáše Cavilla, katastrofa by byla dokonána. Když si vzpomenu na výtky vůči záporákům z většiny Marvelovek a pak se podívám na až trapně generický vývoj Steppenwolfa, je mi za tu salvu výtek, které se snese několikaletým snahám DC na hlavu, docela nepříjemně stydno. Tady vede cesta vzhůru už jenom přes sólovky. Samozřejmě za předpokladu, že tímto ona cesta neskončila.
  24. 120 BPM
    120 BPM (2017)
    7
    Film o politickém a osobním životě s AIDS, dokonale zachycený tep 90. let, totálně drtivá druhá polovina, závěr smích přes slzy, bouřlivé ovace, proto do Cannes člověk jezdí. Jdeme si počítat krvinky. Palčivá připomínka pozapomenuté (a stále aktuální) situace předminulé dekády, zároveň velmi bystrá reflexe vztahu aktivismu / intimity. Není to bez chyb, procedurál v první polovině se hodně opakuje, zabředává do nadměrných detailů, ale katarze to vykoupí bohatě.
  25. Dokud nás svatba nerozdělí
    Dokud nás svatba nerozdělí (2017)
    7
    Trochu mi film připomínal film Steve Jobs, ten koncept mi jde proti srsti. Film je ve své podstatě slepen ze situací, kdy se jen hasí problémy, které se plus mínus nabalují, čímž se hlavní aktéři dostávají do paradoxních chvil, které mají vyvolávat smích. Místy se daří více, místy méně. Ale spád to mělo. Je to rozhodně nadprůměrná komedie.
  26. Vražda v Orient expresu
    Vražda v Orient expresu (1974)
    7
    Působivá vražda v nejslavnějším expresu, který se pohybuje po evropských drahách. Do první třídy tohoto luxusního vlaku nastoupili osobnosti světové kinematografie a společně se vydávají na putování, které naruší takový malý a ulíznutý Belgičan (nebo snad Francouz, s tím jeho vychováním, že Seane?). Bude vše sledovat, analyzovat, vyptávat se, zkoušet každého cestujícího (i toho, který neplatil lístek, divák se mu říká). Vedle všech hvězd je velmi "výrazný" Albert Finney bourající moje představy o slavném detektivovy (ach ach, vždyť já bych mu tam uvěřil i zoofila...pejsci princezny Dragomiroff v tuto chvíli jistě nastražily své uši a nebo rovnou utíkají:)). Víc podobných filmů plných vybroušenosti a herecké smetánky.
  27. Vražda v Orient expresu
    Vražda v Orient expresu (2017)
    7
    Předlohu neznám, takže netuším, jak moc mohli/nemohli tvůrci hýbat s prostorem jednotlivých postav, nicméně mi těch hereckých es ve "vedlejších" rolích přišlo chvílemi líto. Například Penélope (i přes takovou stopáž!) vedle detektiva prostě nemá šanci vyniknout, což je škoda.. Vizuálně vytříbená one man show pana Branagha, který si celý film ukradl pro sebe a evidentně si to náramně užíval
  28. Pán prstenů: Společenstvo prstenu
    Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)
    9
    Když jsem tento film viděla poprvé, vůbec jsem neznala knižní předlohu, ale přesto nebo právě proto jsem se zamilovala. Do Froda, Sama, Arwen, Aragorna, Legolase, Gandalfa, do hobitů, elfů, dokonce i do Gluma. Uchvátilo mne nejen nádherné vizuální zpracování, ale zejména příběh, který nevtíravým způsobem vtáhl do nevšedního světa, kde se odehrává boj dobra se zlem. Pro někoho jen krásná pohádka, pro mně však srdeční záležitost.
  29. Annabelle 2: Zrození zla
    Annabelle 2: Zrození zla (2017)
    7.5
    I když příběh jako takový nic nového nepřináší, talentovaný žánrový tvůrce ždíme z jednotlivých scén tu nejpoctivější dávku strachu, jakou jsme mohli v žánru Jamese Wana kdy zažít, hraje si s nervózními kamerovými úhly, bezchybně propojuje náhlé střihy s nervydrásajícím zvukem a přináší zajímavé nápady, které nedovolují strkat Annabelle do stínu slavnější příbuzné značky The Conjuring. Naopak - díky drásavějšímu tempu, chvílemi až překvapivé brutalitě a charakteru zla, které nepřestává ani na moment děsit a fyzicky se zjevuje jen minimálně, považuji tenhle horůrek za dosud nejlepší část vznikajícího duchařského vesmíru. Napodruhé by efekt jistě o dost zeslábl, napoprvé jsem měl ale často nutkání odvrátit od plátna zrak, abych zachoval svoje nejlepší trenky v čistotě. A to se mi líbí...
  30. Dunkerk
    Dunkerk (2017)
    8
    Nolanovy předchozí filmy byly sice vypravěčsky rafinovanější a myšlenkově ambicióznější, ale okázalá struktura v nich mnohdy zastiňovala emoce. Dunkerk, držící se v řadě ohledů více při zemi, je zatím jeho nejfunkčnějším prototypem velkofilmu, jaký Hollywood v současnosti potřebuje, velkofilmu, který budete chtít vidět nejen v technicky špičkově vybaveném kině (nejlépe v kině IMAX), ale navíc opakovaně. Díky soustředěné režii je v něm vše podřízené maximálnímu smyslovému zážitku, jehož intenzita stoupá s každým zhlédnutím, neboť se lépe orientujete v časových vztazích mezi jednotlivými liniemi a můžete víc prožívat a méně řešit naratologickou skládačku. Opojné, závratné a ve své intenzitě nepolevující od začátku do konce.
  31. Atomic Blonde: Bez lítosti
    Atomic Blonde: Bez lítosti (2017)
    7.5
    Drží to pohromadě jen silou vůle, ale díky Charlize to funguje. Ta ženská má charakter, ať už verbálně smečuje McAvoyovi nebo olizuje Sofii "Mumii" Boutellu. Akce promakaná i když méně dravá než ve Wickovi a se zdánlivě bezstřihovou scénou roku. Komiksová stylizace sluší i špionážnímu žánru. Škoda, že to rejža lépe neslepil. Do Berlína se těším.
  32. Úsvit planety opic
    Úsvit planety opic (2014)
    8
    Zjednoduším to, po vynikajícím prvním díle remakujícím slavnou Planetu opic do moderního a realističtějšího hávu, přišlo pokračování, které je od první do poslední minuty jen intermezzo mezi dvěma zásadními částmi (první díl a třetí, kde bude gradace sporu). Bohužel na 130 minutách nedochází k ničemu, co nejde zkrátit na jednu větu a film se tak v mých očích i přes svou vysokou technickou kvalitu a výjimečné triky stává jen ukázkou současných možností digitálních mistrů v tvorbě skutečných postav. A možná ta zásadní tíha celého filmu ležící na těchto postavách prostě nestačí pro záruku vysoce kvalitního pokračování.
  33. Wonder Woman
    Wonder Woman (2017)
    9
    Wonder Woman je malý zázrak pro DC a jejich nejlepší komiksový film. A to přesto, že trpí všemi neduhy ostatních filmů (bojové scény ve stylu počítačových her ala Injustice, velice přetažená délka o dobrých 20 minut a díky tomu různorodé tempo vyprávění, většinu dobrých scén vidítě v traileru...). Oproti ostatním je však Wonder Woman podobná prvnímu Kapitánu Amerikovi. V čem? V tom poselství. WW je pozitivní film, který v až retro vizuálu všechnu tu naivitu a jednoduchost světa obrázků v sešitech. Postavy ve filmu fungují, Chris Pine je vynikající, i vedlejší postavy mají kvalitní herce (hlavně jedna nejmenovaná postava je velice zajímavá v závěru) a Gal Gadot je perfektní casting.
  34. Spider-Man: Homecoming
    Spider-Man: Homecoming (2017)
    8.5
    Od sympatického hlavního hrdiny přes jednoho z nejlepších marvelovských záporáků po Giacchinovu hudbu, takřka všudypřítomný, ale nevtíravý humor a jeden velmi mile nečekaný zvrat... Všechno je tu správně. Nebudu přece Spider-Manovi vyčítat, že cílí na mladší publikum, když je Peter Parker tentokrát puberťák. Naopak to je výhoda, protože z jeho věku pramení ta velká klukovská touha být velký, někam se zařadit a být užitečný, která to vše žene kupředu. Nejnovější přírůstek do téhle komiksové rodiny je zkrátka svěží podívaná, která navíc nezdržuje ničím, co jsme už viděli (Spider-Manův zrod a tak dále), ale pěkně, přehledně a s nadhledem vypráví něco nového.
  35. Captain America: První Avenger
    Captain America: První Avenger (2011)
    10
    Čistá komiksová zábava. Joe Johnston udělal to, co umí nejlépe, obětoval logiku i fyziku bezchybné stylizaci a využil dobové a typicky americké symboly ve prospěch filmu. Kapitán Amerika se tak stává nejen zábavnou podívanou o looserovi, co se stal hrdinou, ale také hromadu odkazů, vsuvek (Praha) a návazností na zbytek (filmově) komiksové universa. Já osobně se nejvíc bál akce a humoru, protože vidět panáka se štítem ve vlasteneckých barvách běhat po bitevním poli prostě není to pravé. Výsledek však předčil očekávání, protože film si na nic nehraje, využívá svých "pravidel" a netváří se zbytečně vážně. A hlavně dokáže suverénně rozesmát a vy musíte jen hrát jeho hru. Pak všechny ty nelogičnosti, různé odkazy na staré filmy a postupy v nich (technické i příběhové->válečné/špionské filmy->před pevností -střih-v pevnosti) prostě přijmete a budete se bavit v jedné velké komiksové klasice, která si vzpomíná, do jaké doby vlastně patří... a já s chutí vzpomínám také.
  36. Thor
    Thor (2011)
    9.5
    Dám všechno na světě za jeden výlet do Asgardu. To, co kamera (a zvláštní efekty) ve spojení s epickým soundtrackem předvádí ve výpravnosti, převyšuje všechno, co jsem za hodně dlouhou dobu viděl a každý záběr ukazující mi kousek Thorovy domoviny téměř dojímá svou velkolepostí. Branaghovi nakonec vyšlo všechno, na co jen sáhl. Herci se sešli bez výjimky skvělí (trochu překvapivě vládne Tom Hiddleston), dramatická linka kraleviců nedá vydechnout, akce jakbysmet a romantický podtext najednou není jenom podtext.. Zkrátka uchvacující komiksová adaptace, která dost zrádnou látku představuje v sebejistém marveláckém světle a chuť na Avengers stupňuje na těžko udýchatelné maximum.
  37. Neuvěřitelný Hulk
    Neuvěřitelný Hulk (2008)
    8.5
    Je to rozhodně jiné, než minulý Hulk. Přesto to na něj vlastně slušně navazuje a i když mám Nortona rád, nezbavil jsem se pocitu, že mi tam ten Eric Bana chybí. To mi nicméně nezabránilo v tom, abych si užil vynikající akční scény a především pak lahůdkového Tima Rotha - toho člověka je škoda pro každou roli, která nemá v popisu práce šílené chování.
  38. Iron Man 3
    Iron Man 3 (2013)
    9.5
    Pro mě nejlepší z Iron manů, přestože k filmu jako takovému a směru zvoleného Marvelem mám jisté výhrady, tahle akce je velmi zábavná. Akční scény jsou přehledné, plné nápadů, navíc se stále častěji dostává do popředí humor (někdy možná až moc komické), taková nenáročná (až rodinná) zábava. Zábava to vcelku je, byť se jednotlivé vtípky opakují, Starkovy záchvaty působí jak z jiného (a lepšího) filmu a akce by mohla být přehlednější a dynamičtější. Nejvíc se mi líbily závěrečné retro titulky.
  39. Iron Man 2
    Iron Man 2 (2010)
    8
    Do jednoho skvělí herci (Sam Rockwell si figurku slizkého konkurenta vychutnal do poslední kapky), ovšem nuceni odříkávat generické dialogy v generickém scénáři. Přísná inspirace komiksovou premisou se tentokrát nevyplatila - Favreau jen přemístil dějové linie, aniž by je vylepšil a příliš spoléhá na Downeyho, který se přeci jenom trochu okoukal. Je to solidní řemeslo, stopáž je únosná, ale nepřekvapí, nešokuje... jen propluje a vštípí do hlavy nehezkou myšlenku, že Marvel příliš rychle usnul na vavřínech. Tváří v tvář nadšení a nápadům z filmového Kick-Assu je to jen klasický důkaz o tom, že talent je víc než prachy... A taky docela fajn blockbuster.
  40. Iron Man
    Iron Man (2008)
    9
    To, co z Iron Mana dělá dosud neviděný experiment, je míšení realit. Film se drží klasického schématu zrodu (výjimečně cynicky hláškujícího) superhrdiny a bojů s nepřítelem, nechybí tradiční atributy jako šílený záporák a pomocník-pravá ruka, inovativní to začíná být teprve tehdy, kdy jsou komiksové prvky napasovány na bolístky současné doby (zbrojení, terorismus), které tu nejsou představeny jen stylizovaně pomocí náznaků a narážek, ale v celé své kráse. Film tak vytváří unikátní celek mixováním čisté fiktivnosti a „reality“. Asi nejvtipnější (a nejironičtější) je tedy snímek ve chvíli, kdy si dáme dohromady, že současné problémy mají jediné definitivní řešení, a to v podobě klasického superhrdiny spadlého ve vhodnou chvíli z nebes.