Profilový obrázek

Mikita

Michaela Vrňáková

Komentáře 11

Od nejnovějších
  1. Batman začíná
    Batman začíná (2005)
    9
    Fantasy filmy se superhrdiny jsem měla ráda už dřív, ale teprve po tomhle dílku jsem si uvědomila, že to nemůsí působit až tak jako fantazie či pohádka. Přiblížení Batmana více realitě ho udělalo ještě temnějším, než ho známe a já se znovu začla těšit na další díly (a nebyla jsem zklamaná). Jedna z mála sérií, kde je možné, že další díl překročí slávu toho prvního, a to jen díky Nolanově geniálnímu filmařskému citu. Každý díl Batmana má své kouzlo, tímto začíná nová éra. Ohromné překvapení.
  2. Temný rytíř
    Temný rytíř (2008)
    10
    Pocit, který jsem si odnesla z kina, je nepopsatelný. Pokaždé, když ten film vidím, znovu mě zamrazí. Obstojí i jako samostatný film, znalost série či komiksů není nutná. Charaktery postav jsou tak zajímavé, město Gothem tak temné a tak realistické, že už to snad i komiksový žánr přesahuje. Čekáte klasického superhrdinu, co vše zachrání a všechny spasí? Čekáte, že padouchové jsou čistě jen zlí a budete je nenávidět? Zapomeňte. Tohle není žádná pohádka. Batman byl vždy temný, tohle je ale temnota maximální úrovně.
  3. Počátek
    Počátek (2010)
    9
    Nemám slov. To se musí vidět. Dalo by se vytknout mnoho nedostatků, ale nechci. Chci si jen dokola pouštět ten film a sledovat, co mi uniklo, co mě bavilo a na co nezapomenu. Přehnaná očekávání vždy škodí a díky tomu nebudu Inception stavět na piedestál nejlepšího filmu všech dob, bude to pro mě ale film, který mi způsoboval potíže s dýcháním a který ve mně po dlouhé době vzbudil touhu vidět film v kině opakovaně. A budu remcat, že byl začátek hrozně ukecaný a ohýbání snů mohlo být dynamičtější a zápletka trochu zapletenější a já nevím, co ještě. Ale vždy mi při sledování naskočí nová otázka a nová teorie a naskočí mi nová husí kůže. Občas nejde jen o silný příběh, ale i o způsob, jakým se podá a Inception je servírován opravdu velkolepě. A nebudu snižovat jen proto, že jsem čekala víc, stále je to pro mě nejlepší film roku 2010.
  4. Temný rytíř povstal
    Temný rytíř povstal (2012)
    9
    Napoprvé rozpaky, trochu zklamání, trochu nadšení. Mix emocí a dojmů. Poprvé jsem spíš vnímala skvělý obraz, zvuk (IMAX) a hltala děj. V duchu jsem popoháněla ukecaný rozjezd a čekala akci s grandiózním závěrem. Kupodivu akce zase tolik nebylo a závěr byl milý a přesně takový, jaký měl být. Nebyl přehnaně grandiózní, byl prostý, lidský. Přesně tak to v komiksech chodí, zahřál na duši a to se cení. Rozhodně se těším na opakování, nebudu již nedočkavá a užiju si každý detail. Tento skvěle vypointovaný příběh si určitě zaslouží chválu. Škoda jen, že už jsme zmlsaní diváci, sebelepší překvapivý okamžik nám přijde očekávaný. To mi ale vůbec nevadí. Věřím, že po opakovaném promítání převládne nadšení .... vždyť už teď mi v hlavě neustále duní úžasná hudba. (Každá postava má svou vlastní stěžejní melodii a je to znát, tleskám.) DROBNÉ SPOILERY: Navíc je hned několik scén, které stále vidím před očima: úvodní havárie letadla .... věta: "I believe in Harvey Dent" z úst komisaře Gordona .... odchod sluhy ... zvrat ve filmu a bezmoc, která z plátna úplně srší ... Catwoman ... snad všechny Gordonovy věty .... zlomení Batmanovy masky ... poškození Baneovy masky ... znovupovstání všech, hlavně kapitána policie .... a v podstatě celých posledních 45minut filmu mě přikovalo k sedačce .... EDIT: Napodruhé je to opravdu exkluzivní podívaná plná emocí, dojemného závěru a povedené akce, která často sází jen na surové pěstní souboje a ..... ticho.
  5. Interstellar
    Interstellar (2014)
    9.5
    Očividně si buď najdete spoustu věcí, do kterých rýpnete, nebo sedíte bez dechu a vstřebáváte neskutečný zážitek. Já nemám slov, došla mi při závěrečných titulkách. Komorní a zároveň velkolepý příběh. Nepotřebuji mít informaci o celém lidstvu, stačí tahle malá rodina, která je vzorkem tisíce podobných rodin, kdy rodič udělá cokoliv, aby zachránil své děti. A i když možná již při prvním "Stay" tušíte, kam to směřuje, tak vás překvapí alespoň ta cesta. Obdivuji, že se ještě točí filmy, kde je na budování atmosféry a příběhu dost času, hodinka relativně poklidných příprav a rodinných obrazů přesně vystihuje nahlížení lidstva na současný stav, ukolébává, a pak na vás o to víc dolehne, když se vše začne sypat. Ano, beznaděj vyvolává slzy a smutné řeči, co říct, do vesmíru neposlali namachrované špičkově vycvičené vojáky, takže podobné komentáře nějak nechápu. Také nemám ráda doslovné vysvětlování, ale sem to tak nějak patřilo, hlavně kvůli snaze přiblížit současné vědecké objevy a teorie, což je další bonus filmu, těží se současnosti a z vysněných budoucích objevů používá to nejvíce diskutované. Roboti jsou zajímavě zpracovaní a vtipní. A to, že ještě někdo minimalizuje počítačové efekty, je až k neuvěření. Už dlouho nikdo nevyužil paradox cestovatelů ve vesmíru a jejich stárnoucích příbuzných na zemi, a to je další věc, co mě nadchla. Nemohu, než mluvit v superlativech, a o Intestellaru bych tak mohla mluvit dlouho.
  6. Pořád jsem to já
    Pořád jsem to já (2014)
    7.5
    I když mi to stále přišlo dost upravené a zmírněné pro filmového diváka, stále je to drsný pohled na hnusnou chorobu. Je zajímavé, jak chytrý telefon dokáže být přítelem pro procvičování paměti. A je chladnokrevné, jak je jeho ztráta pro členy rodiny absolutně nepodstatná. Mám ráda scény Kristen a Julianne, ten kontrast emocí a racionality. Nejděsivější je ta absence naděje, na jakékoliv zlepšení, na rychlý odchod ....
  7. Hodinový manžel
    Hodinový manžel (2014)
    5.5
    Letní kino Maršovice. Úplně ideální letní pohodovka. Na české poměry relativně málo laciných fórků, v podstatě jen jeden (lékařské vyšetření). Všechno ostatní mi sedlo a vážně jsem se pobavila. Milé obsazení (Jitka Čvančarová je má oblíbená žena vamp) a celkově i povedený příběh. Některé scény dovedené do absurdních rozměrů a procitnutí manžela, který měl ženy jen za zboží (pračky, myčky, vařečky a… pohovky), je v klasické rovině "okus svou medicínu". Škoda, že ladění do komedie za každou cenu, trochu ubírá na kvalitě, aby mohlo být finále správně šílené.
  8. Voda pro slony
    Voda pro slony (2011)
    6.5
    Tahle romance mě nějak minula. Netuším proč. Asi nejsem tak unešená z Reese Witherspoonové. A na ní to vše stojí, na krásce, mezi dvěma muži, dvěma světy. Prostředí je dostatečně drsné a všechna vystoupení spektakulárně září skrz cirkusové stany. Je to celkově nádherná a zároveň děsivá podívaná. Vlastně ta temná stránka kočovných kejklířských životů pod šíleným principálem má i něco do sebe.... Čtvrtá hvězda možná příště. Zatím jen vellmi pěkně zabelený průměr.
  9. Co jsme komu udělali?
    Co jsme komu udělali? (2014)
    7.5
    Kouzelné amuse-bouche, které rádi doporučíte svým známým na pohodový večer u vína. Každý si v této lehké komedii najde to své. K závěru mi vše přišlo zkratkovité a přehnané, chtělo by vše ještě vypilovat, ale oproti jiné současné tvorbě je tohle skvost.
  10. Papírová města
    Papírová města (2015)
    8.5
    Tohle asi nebude biják, co táhne do kin davy, což je možná docela škoda, protože tahle vtipná z části road movie by si pozornost jistě zasloužila. Možná je problém v tom, že nevíte, jak to lidem popsat, jak je nalákat. Sama teď nevím, jak vám vše zpropagovat, jak zdůvodnit to vysoké hodnocení. Nečetla jsem předlohu (zatím jsem v první třetině), což je myslím spíše ku prospěchu. Je až milé překvapení, jak film vybočuje z klasických teenagerovských filmů, i když v sobě má stále stejné prvky. Dokonale jsem se vžila do příběhu, omládla jsem a s partou přátel řešila znovu první lásky, toužila po dobrodružství a hledala něco, co mě udělá šťastnou už dnes. Nejvíc mě ale baví to idealizování lidí kolem sebe, film je dokonalou ukázkou toho, jak si můžeme do svých idolů zobrazovat svá vlastní přání. Realita je často tak jiná. Občas prostě vidíme jen to, co sami chceme. Doporučuju jako letní jednohudbku pro zasmání, možná trochu k zadumání, ale pravdou je, že to je z prostředí střední školy, takže pozor na cílovou skupinu.
  11. Mission: Impossible - Národ grázlů
    Mission: Impossible - Národ grázlů (2015)
    9
    Povedená zábava s neskutečnou akcí, kdy jsem se tetelila radostí, že po dlouhé době vidím fajn honičku na motorkách, až mi bylo špatně, jak se mi žaludek houpal. A bitka s noži? Hezky po staru, ručně a na smrt. Vše je proložené vtipem a humorem, hlavní hrdina je trochu konfrontován s věkem. Začátek a konec filmu ve stejném bodě, před stejným soudem a s humornou notou. Nemohu než posoudit tento film s nadšením.