Pohani

AI
62%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Pohani
Film Pohani vychází z divadelní hry tragicky zemřelé autorky Anny Jablonské, která hledá podstatu a smysl víry, tradiční rodiny a společenské morálky. Existenciální drama představuje bezbožnou a vystresovanou rodinu, jejíž členové nežijí šťastné životy. Domácnost bez radosti a všudypřítomná nervozita, nespokojenost a frustrace vytvářejí tísnivou atmosféru. Touhy a sny si každý skrývá sám v sobě. Do této rodiny nečekaně zavítá bigotně věřící babička a začne ji ,,zachraňovat“. Matka, otec i dospívající dcera jsou denně vystavováni projevům její kritiky a je jim energicky vnucována babiččina představa nápravy. Rodina prochází nucenou proměnou, obzvláště když se začínají dít zdánlivé zázraky. Tento proces se ale čím dál víc příčí vnučce, která prožívá své vlastní problémy dospívání a její střet s babičkou vyústí v tragédii. Toto neštěstí paradoxně dovede rodinu ke skutečnému očištění, vedoucímu až ke skutečnému zázraku. Černobílý snímek Pohani se také dotýká problému ukrajinského pravoslaví, které bylo donedávna řízeno moskevským patriarchátem, podléhajícím státní moci. Na tomto příkladu se ukazuje princip dopadu zneužitého náboženství na osudy lidí.  (POHANI)



Recenze: Pohani

Kinobox.cz
10%

Zmatená filmová produkce, která nechce být filmem. A tak jím není. Jedná se o nesnesitelně strnulé překlopení divadelní hry na plátna bez jakéhokoliv ohledu na kinematografii, kulturní kontext a změny, jež z přestupu z jedné platformy na druhou vyplývají.


Shadown99
Shadown99
40 bodů
1
Příspěvek obsahuje spoiler!

Dodatečné informace

Původní název:
Pohani (více)
  • Česká republika Pohani
Premiéra v ČR:
12. 10. 2023
Distributor:
Asen Šopov Images
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění