Světloplachost

60%

Komentáře a recenze 7

Dle relevance
i
iDNES.cz
70%

Snímek Světloplachost, který Slovensko posílá do oscarové bitvy, bude nejen pro české Bratry silným soupeřem. Má totiž Nápad s velkým N, způsob, jak prostřednictvím dětí z úkrytu v charkovském metru vypráví o válce, ale též o naději.

Kinobox.cz
70%

Světloplachost má cit pro mezinárodně atraktivní námět, který zpracovává technicky precizním a svérázným způsobem. Vyslat takový film na Oscary není plýtvání časem. Jedná se o světový film, který může své publikum najít na každém festivalu. Není dokonalý, místy je dokonce nudný, ovšem způsobem, jímž chce být. A proto má světu co dát.

F
Filmpress.sk
100%

strochovský s Pekarčíkom sa dômyselne a treba povedať, že i talenovane dokázali vyhnúť nátlaku publicistických povrchných schém, produkovaných často a bezducho médiami. Nakrútili komorný a citlivý film o utrpení a strachu, bez prvoplánovej snahy útočiť na zdesenie a emócie diváka. Dokáže tak obsiahnuť oveľa rozsiahlejšiu škálu existenčného rozmeru vojny a navyše vysloviť i čosi pozitívne. Deti vychádzajú von a sledujú zapadajúce slnko. Hrajú sa so s svetlom a tieňmi. Aj fóbia sa kamsi vytratila.

C
CinemaView.sk
90%

Pekarčíkovi a Ostrochovskému sa vo filme Svetloplachosť podarilo vytvoriť príbeh, plný trpko-hrejivej lásky k životu a slobode napriek všetkej nepriazni, ktorú môže vojna priniesť. Zároveň v nás spúšťa hľadanie odpovedí na otázky o tom, čo je v skutočnosti podstatou ľudskosti.

K
Kulturio MAGAZÍN
68%

První dlouhý statický záběr může diváka trochu zmást, nakonec naštěstí nenastavuje celkovou atmosféru filmu. Provázení skrze příběh konkrétního dítěte, které má ještě na některé věci zkreslený pohled, vytváří zajímavý paradox. V zásadě jde ale o vystřižený záznam několika dní, během nichž není život přerušen žádnou zvláštní událostí. Zajímavá glosa každodennosti bez zásadních zvratů.

P
Pinbacker.cz
60%

Podzemí je společným jmenovatelem formy i tématu, jedinou vyjímkou jednoty této lokace je prolog, který snímá pozadí útoku dělostřelectva na charkovskou ulici mezi paneláky. Důraz na prožívání traumatizujících událostí ve formativním věku, hrozba PTSD a obyčejné, každodenní skutky nachází lidskost v prostředí, kde se zastavil tikot času a kde hrozí vpád nepřítele, který veškerou humanitu pozbyl.

A
Aktuálně.cz

Světloplachost je přiléhavý název. Odráží zvláštní, plachou atmosféru mikrokosmu dole pod bombardovaným Charkovem, kde jsou k sobě lidé přirozeně solidární, aniž by to zavánělo kýčem. Ta hranice je tenká, ale právě způsob, jak filmaři nakládají s dětským viděním světa, dílo vykupuje z různých nabízejících se pastí.