Dvě slova jako klíč

57%
Dvě slova jako klíč
Volné pokračování Úsměvů smutných mužů z prostředí protialkoholní léčebny. Scénář vycházející z literární předlohy Josefa Formánka se navrací k osudům známého protagonisty ale především rozkresluje charaktery nových postav, které jsou tentokrát rozprostřené napříč několika kontinenty. Tematizuje věčné hledání smyslu života, komplikované vztahy mezi rodiči a dětmi, budoucnost a neznámé síly, které jakoby řídily naší životní cestu. Skrze paletu rozdílných hrdinů společně s nimi stojíme na rozcestí, které zásadně ovlivní směřování jejich života.



Recenze: Dvě slova jako klíč

Kinobox.cz
30%

Výpravný, produkčně špičkový duchovní produkt o hledání sebe sama s pestrým mezinárodním a charismatickým hereckým obsazením. Také ovšem doslovný, kýčovitý a mělký počin, který je prakticky antitezí umění, jež by nás mohlo obohatit něčím nevídaným nebo přimělo samostatně přemýšlet a umožnilo rozjímat.


avenis
avenis
8 196 bodů
7
Oproti Úsměvům nemám po shlédnutí Dvou slov tak uspokojivý pocit. Možná se vyléčení alkoholici opravdu propadají do takových hlubokomyslných poloh a já jim to nevyčítám, ale hodnotím tento film a ten je v něčem dobrý, v něčem divný.
Zajímavá je myšlenka propojení osudů. Josef (nechápu, proč v titulcích stojí David) píše o Fujimarovi a Sanako. Tomáš se setkává s Annou. Reverend Michel píše dopisy do světa vymyšleného i do světa živého a pak odlétá na nafukovacích balóncích... Je to takové podivně mystické. K tomu jihoameričtí Indiáni a přízrak Duška. No, kdo nechlastal do bezvědomí, nepochopí...
A ta dvě slova jsou "Tady a teď" nebo "Být laskavý" nebo něco, co si každý musí stanovit sám?
mojmir.sedlacek
6 046 bodů
3
Dvě slova jako klíč jsou roztěkanou self-help příručkou udělující publiku banální rady o důležitosti rodiny, odpouštění a smiřování se. Hýří neuchopitelnými moudry ve stylu „život je jako velryba, překvapí tě a zmizí“ a vyžívá se v klasickém západním okouzlení východní spiritualitou. Tu však navzdory Formánkovu nesporně osobnímu vztahu k tématu nedokáže skutečně hluboce prodat a klouže po povrchu tvořeném nedořečenými výjevy, z nichž si diváci a divačky mohou s velkou dávkou snahy něco smysluplného vyzobat.
HanO
766 bodů
9
Četl jsem knihu a myslím, že se film na rozdíl od mnoha jiných adaptací knih povedl, drží se základní linie příběhu knihy a říká to co se autor, tedy pan Josef Formánek snaží sdělit v knize. Za mne skvělý film, naprosto předčil má očekávání. Chápu, že dnes, ve světě plném konsumu, kdy jsou pro mnohé bohem peníze a chrámem kde se modlí je supermarket se tento film nemusí líbit.


Dodatečné informace

Původní název:
Dvě slova jako klíč (více)
  • Česká republika Dvě slova jako klíč
  • Česká republika Two Words as the Key
Premiéra v ČR:
18. 10. 2023
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Čeština:
Dvě slova jako klíč je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch