Dvě slova jako klíč

57%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
avenis
avenis
8 681 bodů
7
Oproti Úsměvům nemám po shlédnutí Dvou slov tak uspokojivý pocit. Možná se vyléčení alkoholici opravdu propadají do takových hlubokomyslných poloh a já jim to nevyčítám, ale hodnotím tento film a ten je v něčem dobrý, v něčem divný.
Zajímavá je myšlenka propojení osudů. Josef (nechápu, proč v titulcích stojí David) píše o Fujimarovi a Sanako. Tomáš se setkává s Annou. Reverend Michel píše dopisy do světa vymyšleného i do světa živého a pak odlétá na nafukovacích balóncích... Je to takové podivně mystické. K tomu jihoameričtí Indiáni a přízrak Duška. No, kdo nechlastal do bezvědomí, nepochopí...
A ta dvě slova jsou "Tady a teď" nebo "Být laskavý" nebo něco, co si každý musí stanovit sám?
mojmir.sedlacek
6 052 bodů
3
Dvě slova jako klíč jsou roztěkanou self-help příručkou udělující publiku banální rady o důležitosti rodiny, odpouštění a smiřování se. Hýří neuchopitelnými moudry ve stylu „život je jako velryba, překvapí tě a zmizí“ a vyžívá se v klasickém západním okouzlení východní spiritualitou. Tu však navzdory Formánkovu nesporně osobnímu vztahu k tématu nedokáže skutečně hluboce prodat a klouže po povrchu tvořeném nedořečenými výjevy, z nichž si diváci a divačky mohou s velkou dávkou snahy něco smysluplného vyzobat.
HanO
766 bodů
9
Četl jsem knihu a myslím, že se film na rozdíl od mnoha jiných adaptací knih povedl, drží se základní linie příběhu knihy a říká to co se autor, tedy pan Josef Formánek snaží sdělit v knize. Za mne skvělý film, naprosto předčil má očekávání. Chápu, že dnes, ve světě plném konsumu, kdy jsou pro mnohé bohem peníze a chrámem kde se modlí je supermarket se tento film nemusí líbit.
DavidHajek
210 bodů
0
Napisu to trochu hejtersky... Ze prazsti zavedeni filmari si mysli, ze jsou pupek sveta - novy holiud, korzuji po klubech a oblbuji nedavno pricestovale slovenky, to dokazu prekonat tim, ze kde ta chazka se vyskytuje, nevyskytuji se ja a nedam nikomu na film ani korunu. Ale to, ze si stejna banda diletantu mysli, ze umi natocit spiritualne hluboky film, ktery jejich neumetelstvi skonci stejne jako romanticke komedie s Langmajerem, posere ceskemu filmu jmeno v zahranicnich produkcich, to nikterak prekonat nedokazu a jako maly clovek, udelam jen malou vec - hodnoceni 0. A dam si pozor priste na tyhle "autory"
Disclaimer. Miluju Prahu, ale nesnasim tuhle arogantni rakovinu, kdy pulka prazkych "celebrit" je z Usti, Dacic a jinych zapadakovu a neni tomu davno, co privandrovali do Prahy s jednim batuzkem, dobyt svet.
JanSvec
JanSvec
6 bodů
2
Základní otázka zní, co Vás táhne do kina. Pokud je to touha strávit drahocenný volný čas s Vaším blízkým sledováním nekonečného, nesnesitelně únavného a hlubokou depresí prolezlého tématu tragických lidských osudů, myšlenky umírání, smrti a rozjímání o posmrtném životě, pak jste zde asi správně. Možná se také rádi zcela ztrácíte v ději. Uvítáte pak, že po dlouhou dobu sledujete několik prolínajících se nezávislých příběhů a netušíte velmi dlouho žádnou smysluplnější souvislost. Samozřejmě kromě všudypřítomné smrti. Možná budete také rádi, že většinou ani nepostřehnete, kde končí realita a kde začínají pouze myšlenkové představy postav a kde se reálné postavy mění v postavy autorova románu. A nebo patříte mezi ty, kteří fandí moderní a otřepané myšlence, že nejlepší by bylo vyřešit problémy tohoto civilizovaného světa odcestováním za domorodými kmeny do pralesa a tančit tam kolem ohně. A přitom doma nechat naprosto vše, včetně milující manželky a krásných dětí. A možná jste také hodně tolerantní. Pak by Vám nemusely vadit nerealistické scény o umírajícím muži, který naříká a sotva dýchá při pokusu otočit se na lůžku, ale v zápětí zvládne pouť v Himálaji, aby si splnil sen nechat se sníst po smrti supy. Pak budete asi fandit i hlavnímu hrdinovi, který ve stejnou chvíli naloží v pralese bezvládné tělo svého kamaráda (ve stavu transu) do bárky z rákosu, aby ho přepravil uzdravit se domů do Čech. Ponurost tohoto snímku dokresluje pan Švehlík, kterému jdou takové role brilantně. Stěží si vybavuji snímek nebo divadelní roli, kde bych ho viděl se zasmát. Oceňuji kvalitní herecké obsazení, kameru (zajímavé závěry z mnoha končit světa), zvuk.… Film musel být jistě velmi nákladný. Jaká škoda peněz.
Smazaný uživatel
0 bodů
10
neuvěřitelně kvalitní snímek,tento film je složitý, kvalitní, perfektní obsazení,dá se říct,ze života.
  • perfektní film, obsazení,